Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

2007. decemberi bejegyzések

2007.11.13. 10:33 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: archiv

Sohasem túl késő elkezdeni

A NewYork-i Presbyterian Hospital egy új tanulmánya szerint az idősek számára sem késő az életmódváltás: diétával és rendszeres testmozgással javíthatnak az egészségükön még akkor is, ha a múltban egészségtelenül éltek. tovább a cikkre...


Csontritkulás és táplálkozás

Nemcsak a túlzott táplálékbevitel jelenthet problémát, sok tápanyag bevitelének hiánya is betegséget okoz. Utóbbira példa az osteoporosis, azaz a csontritkulás.A csontváz növekedése és fejlődése sok különböző táplálkozási faktorral van kapcsolatban. tovább a cikkre...


Olívával a szívünkért

Az olíva szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében előnyösen használható. Kutatások bizonyítják, hogy napi 3-5 teáskanál olívaolaj fogyasztásával számos betegség megelőzhető. tovább a cikkre...


A főzés megőrzi a zöldségek tápértékét?

Olasz kutatók megdöbbentő eredményről számoltak be: a főzés megőrizheti, sőt, a nyersen történő fogyasztásukhoz képest megnövelheti a zöldségek tápanyag-tartalmát – az elkészítés módjától függően. tovább a cikkre...


A zöldtea-fogyasztás és a halálozás kapcsolata

Ha a japán emberekről beszélünk, a szusi (halas falatkák) után mindenképpen a csodálatos teaszertartásaik és a legendásan hosszú, egészségben megélt életéveikre asszociálunk. Jó néhány „csodaszert” reklámoznak azzal a forgalmazóik, hogy ennek köszönhetik a japánok hosszú életüket. tovább a cikkre...

 

Savas és lúgos hatású élelmiszerek

Az emberi test sav-bázis háztartása voltaképpen kiegyenlített. Ám helytelen életmód esetén a savak és bázisok kölcsönhatása kibillentheti az egyensúlyból. A fehérjében dús táplálkozás túl nagy húsadagokkal, csakúgy, mint az egyoldalú villámdiéták, a savak igazi támadást idézik elő. A szervezetnek folyamatosan az egyensúly megtartásáért kell küzdenie, kialakul a látens savasodás (acidózis). Ez energiarabló és -elemésztő állapot, amely egészségügyi problémákat vonhat maga után. tovább a cikkre...


Mindennapi mérgünk

Karácsony alkalmával a cukorfogyasztásunk a duplájára növekszik, süti dömping veszi kezdetét. Mákos bejgli, zserbó, bejgli, hókifli habkarika és még sorolhatnám. De még mielőtt a finomságok elkészítéséhez hozzáfogunk, nem árt végiggondolni, hogy milyen cukrot használunk fel az elkészítésükhöz! Nem minden édes egészséges - sőt! tovább a cikkre...


A cukorbetegségre megoldás a testedzés

A cukorbetegséget gyakran életmódbetegségnek tartják. A University of Missouri-Columbia egy tanulmánya igazolja, hogy az életmódváltás komoly javulásokat hozhat az e kórban szenvedők számára. tovább a cikkre...


A csoki - tényleg boldogít?

A csokoládé a kakaóbabból nyert kakaótészta és kakaóvaj, valamint az egyéb alkotórészek megfelelő arányban történő összekeverése. A gyártás során a nyersanyagokat (kakaótészta, kakaóvaj, porcukor, adalékanyagok, járulékos anyagok), keverik, aprítják majd egyneműsítik. Ezután úgynevezett kenőgyúrással finomítják (konsolás). tovább a cikkre...


Gyógyítja-e a náthát a C-vitamin?

Ha szipogni kezdünk, első dolgunk, hogy beveszünk egy C-vitamint vagy iszunk egy pohár narancslét. Valóban hatékony megoldás? Egyre több vizsgálat utal arra, hogy nem.
A C-vitaminnal kapcsolatos legújabb kutatás évtizedek alatt született vizsgálatok eredményeit elemezte, a résztvevők száma mindösszesen 11 ezer volt, akik naponta legalább 200 mg C-vitamint szedtek. (Az Egyesült Államokban az ajánlott napi mennyiség 60 mg.) tovább a cikkre...


Vaj vagy margarin?

Régóta folyik a vita arról, hogy a margarin az egészségesebb vagy a vaj? Egyértelmű igennel vagy nemmel most sem lehet felelni, de néhány tényt ismertetünk. Nem véletlen, hogy nem sikerül dűlőre jutni ebben a kérdésben. tovább a cikkre...


Táplálkozási tanácsok a tartós fogyásért

Könnyű gyorsan lefogyni, de a legtöbb módszer csak arra jó, hogy gyorsan lefogyjunk, azonban ez nem tart sokáign néhány hónap eltelte után ismét visszatér eredeti súlyunk. Tartós fogyás csak akkor jöhet létre, ha hosszú távon változtatunk az étkezési szokásainkon. tovább a cikkre...


Napi egy ital - egészséges öregkor

A Newcastle-i Egyetem és a  Hunter Egészségügyi Kutatóintézet (HMRI) Közegészségügyi Programjának közös tanulmánya arról ír, hogy az idősebb nők esetében a mérsékelt alkoholfogyasztás kapcsolatba hozható a magasabb életkorral, ill. jobb életminőséggel.
tovább a cikkre...


A vöröshúsok - tényleg rákkeltőek?

Egy közel félmillió nő és férfi bevonásával készített tanulmány most közölt eredményei szerint a vöröshúsok nagymértékű fogyasztása megnöveli több daganattípus, főként a vastagbél- és a tüdőrák kialakulásának kockázatát. tovább a cikkre...


A mediterrán étrend és a testmozgás hosszabb életet ígér?

Az öt évnél hosszabb időn át tartó mediterrán étrendű táplálkozás, ill. testmozgással tarkított életmód egyaránt csökkenti az elhalálozás kockázatát – állapítja meg két nemrégiben megjelent cikk. tovább a cikkre...


A rendszeres böjt jót tesz a szívnek

Az amerikai kardiológusok konferenciáján bemutatták egy vizsgálat eredményeit, amelyek szerint ritkább a szívbetegség a havonta egy napot böjtölő mormonok körében.
A vizsgálat, melyet Utah államban végeztek, kiterjedt a dohányzásra, az alkohol és a kávé fogyasztására is, de a vizsgált 515 embernél csak a böjtölés jelentett tényleges különbséget a szívbetegségek kockázatában. tovább a cikkre...


C-vitamin a rák ellen

A C-vitamin bizonyíthatóan részt vesz egyes rosszindulatú daganatok növekedésének gátlásában, de másképpen, mint ahogyan azt eddig a tudósok gondolták - állítják több éves, egereken végzett vizsgálatok eredményeire alapozva az amerikai John Hopkins Intézet kutatóorvosai. tovább a cikkre...


Növényi kivonattal a hosszú életért?

Egy Európa és Ázsia sarkvidéki tájain honos, sárga virágú növényke, a Rhodiola rosea hatóanyagának kivonata növelte a vele etetett muslica-populációk élettartamát. A University of California (Irvine) tanulmánya szerint azok az egyedek, amelyek e kivonatot tartalmazó táplálékot fogyasztottak, átlagosan mintegy tíz százalékkal tovább éltek, mint normális „koszton” tartott társaik. tovább a cikkre...


Ünnep előtti böjt

A karácsony, a szilveszter elképzelhetetlen finom falatok, sütemények nélkül. Ilyenkor az örök diétázók is elfelejtik a fogyókúrát. Nem árt azonban, ha a nagy evés előtt méregtelenítjük a szervezetünket. Hogyan? Böjtöljünk! tovább a cikkre...


Grapefruitmag - még egyszer

A csodálatos grapefruitmag I. és II. c. cikkekhez szeretnék némi saját élmányt fűzni. Néhány (3-4) évvel ezelőtt kezdett - legalábbis az én ismeretségi körömben - slágerré válni a grapefruitmag-olaj mint mindenre jó csodaszer. Én magas is szedtem egy darabig... tovább a cikkre...


A tej - egészséges vagy sem?

A tej élettani hatása bizonyítottan kedvező, szerepet játszik az egészség megőrzésében, segíti az immunrendszer működését és csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét. A tejipar számos tejfélét, tejterméket és tej alapú élelmiszert állít elő - mindennapi fogyasztásuk kifejezetten ajánlott mind a gyermekek, mind a felnőttek számára. tovább a cikkre...


Az étel a legjobb gyógyszer

Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a betegségek a szervezet nem rendeltetésszerű használatának a következményei. A rákkeltő hatások kivédésére szervezetünkben számos javítómechanizmus működik. Rajtunk is múlik, hogy helytelen életmódunkkal, táplálkozási szokásainkkal megóvjuk-e saját immunrendszerünket, vagy ellenkezőleg nap, nap után romboljuk. tovább a cikkre...


A táplálék hat génjeink működésére

Képzeljük el, hogy egy speciális táplálék-kiegészítő (vagy táplálék) fogyasztásával befolyásolható lesz a viselkedés vagy visszafordítható lesz olyan súlyos betegség, mint a rák vagy a schizophrenia. Vannak, akik már tapasztalták saját magukon, hogy mekkora változást idézhet elő az egészségi állapotukban a táplálkozásmódosítás. tovább a cikkre...


Amit a vegetarianizmusról feltétlenül tudni kell...

Ma már egyre többen térnek át a vegetárius étrendre. Nem minden esetben vallási okból teszik, sokkal inkább egészségi, etikai és ökológiai megfontolásból hagyják ki táplálkozásukból részben, vagy teljes egészében az állati eredetű élelmiszereket. tovább a cikkre...


Egy kis plusz a sárgabarackról

Mostanában tényleg sokat lehet hallani arról, hogy a kajszi magjának rendszeres fogyasztása segíthet bizonyos rákok kialakulásának megelőzésében. Idén (2007) nyarán az egyik cimborám többször járt ezzel kapcsolatos előadásokra, és mindig sulykolta belénk, hogy ez mennyire fontos. Én valóban megettem jó néhány kilót az idényben, és lám...tovább a cikkre...


Az a tiéd, amit megeszel (?!)

A hosszú élet titka a kalóriabevitel csökkentése - legalábbis kísérleti patkányok és férgek esetében. Vajon velünk, emberekkel is hasonló-e a helyzet? Világszerte több ezren éheznek szándékosan a hosszabb, egészségesebb élet reményében. Senki nem bizonyította azonban eddig, hogy az önsanyargató életmód valóban hatásos volna. tovább a cikkre...


Légy fitt, ne sovány!!!

Egy most (2007/12) megjelent tanulmány szerint a testsúlyunknál jóval nagyobb szerepet játszik a várható életkor alakulásában az, hogy mennyire vagyunk jó kondícióban. Az eredmények szerint a hatvan év felettieknél az elhízás mértéke nem állt kapcsolatban a halandóság fokozott kockázatával, a rossz fizikai teljesítőképesség azonban igen. tovább a cikkre...


A magyarok negyedét nem érdekli, hogy mit eszik!

Míg az élelmiszerek szavatossági idejét a visegrádi országok polgárainak közel háromnegyede ellenőrzi vásárláskor, addig a termékösszetevőket csak a fogyasztók alig több mint fele nézi meg - derül ki a TÁRKI és az Image Factory közvéleménykutatásából. tovább a cikkre...


A halfogyasztás nem egészséges?

DE IGEN!!!!
Felmérések bizonyítják, hogy azoknál a népcsoportoknál, ahol rendszeresen sok halat esznek (pl. a grönlandi eszkimóknál, a japán halászoknál), jóval kisebb arányú a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, mint azokban az országokban – köztük hazánkban is –, ahol ennek éppen az ellenkezője figyelhető meg. Ha azonban visszanyúlunk táplálkozásunk gyökereihez, láthatjuk, hogy ez nem mindig volt így. tovább a cikkre...


A bűvös E-számok titkai

Igaz, hogy funkciója alapján az adalékanyagok egy része több helyre is besorolható, mégis érdemes tisztában lenni az adalékanyagok elsődleges, alapvető csoportosításával, mivel ehhez kötődik az élelmiszerek jelölése. tovább a cikkre...


Mit együnk télen?

Egy kis odafigyeléssel (mind a táplálkozás, mind az életmód terén), csökkenthetők a szervezetünket terhelő, évszakhoz kötődő kellemetlenségek. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a helyes életvitel, a megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgás nemcsak nyáron, hanem a hidegebb hónapokban is megvalósítható. tovább a cikkre...


Antioxidánsok és szabadgyökök

A szabadgyökök túlzott elszaporodása számos betegség és a szervezeten belüli működési rendellenesség kialakulásáért lehet felelős: gyorsítják az öregedés folyamatát, károsítják a DNS-t, a fehérjéket, a szénhidrátokat és a zsírokat. tovább a cikkre...


Az egészséges fogyókúra alapjai

Sokan próbálkoznak több-kevesebb sikerrel a „fogyózással”, vagyis azzal, hogy leadjanak néhány felesleges kilót. Mikor indokolt a fogyókúra? Lehet-e biztonságosan eredményt elérni? tovább a cikkre...


Jobban véd a gyümölcs, mint a C-vitamin tabletta

Egy olasz kutatócsoport megvizsgálta, hogy a gyümölcsfogyasztás vagy a C-vitamin tabletta formájában történő szedése védi-e jobban sejtjeink DNS-ét a káros oxidációs folyamatoktól. Eredményeik szerint a narancs fogyasztása jóval előnyösebb hatással bír, mint ha a vitamint önmagában szednénk. tovább a cikkre...


Tanácsok téli vitamin-megőrzésre

Mire kell figyelnünk a beszerzés, a tárolás, a tartósítás és az elkészítés során, hogy ezek az élelmiszerek minél kevesebbet veszítsenek értékes anyagaikból? tovább a cikkre...


Élő egészség: a joghurt

Televíziós reklámok százai törnek lándzsát a joghurtok fogyasztása mellett, ám a vásárlók egy része nincsen tisztában azzal, hogyan készülnek ezek a termékek, miért jók és milyen hatással vannak szervezetükre. tovább a cikkre...


Az értékes sárgabarack

A barack tápanyagai szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében, erősítik az immunrendszert és fogyasztása jó hatású székrekedés esetén is. tovább a cikkre...


A csodálatos grapefruitmag

Ma már azt is tudjuk, hogy a grapefruit gyümölcs rostjaiban és héjában található anyagok antiszeptikus hatással vannak szervezetünkre. Ma már az aromaterápiában is egyre kedveltebbé vált az elért eredmények által. tovább a cikkre...


A szőlő - nemcsak bornak jó

A szőlő táplálkozástani szempontból az egyik legértékesebb gyümölcsünk. Létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek hozzájárulnak napi optimális tápanyagszükségletünk fedezéséhez. tovább a cikkre...


Újra népszerű lehet a tejivás

A Cardiff-i Egyetemen végzett vizsgálat eredményei ugyanis azt mutatták, hogy napi fél liter tej, illetve azzal egyenértékű mennyiségű tejtermék elfogyasztása védelmet nyújthat a fejlett világ egyik leggyorsabban terjedő betegsége, a metabolikus szindróma ellen. tovább a cikkre...


A naspolyáról

A naspolya gyümölcse rendkívül gazdag vitaminokban. Mintegy 12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz. tovább a cikkre...

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr18262475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása