Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Az energiaitalok mellékhatásai

2008.06.16. 19:42 | iptamas | 2 komment

Címkék: cikkek

A sok koffeint és különböző egyéb, teljesítményfokozó hatásúnak vélt anyagot tartalmazó energiaitalok fogyasztása különösen a tizenévesek számára kockázatos. Kathleen E. Miller közel 800 amerikai egyetemistát vizsgált, mérte, hányan és milyen mennyiségben fogyasztanak rendszeresen energiaitalt, majd ezt egybevetette a fiatalok személyiségével, szociális helyzetével.
 
Az energiaitalok forgalmazása több mint hárommillió dolláros üzlet az Egyesült Államokban. A 12-24 éves amerikaiaknak egyharmada iszik rendszeresen valamilyen serkentő üdítőt, és az is gyakori, hogy ezeket valamilyen alkohollal is keverik.
 
Mary Claire O'Brien, egy másik vizsgálat vezetője arról számolt be, hogy azok az egyetemisták, akik energiaital-alkohol keveréket ittak társasági összejövetelek alkalmával, lényegesen több alkoholt fogyasztottak, mint azok, akik "csak" szeszt töltöttek a poharukba. A sajátos keveréket ivók kétszer olyan gyakran lettek részegek, mint a kizárólag alkoholféléket fogyasztók.
 
A kutatók tíz egyetem négyezernél több hallgatójával foglalkoztak. A vizsgálat utolsó hónapjában 24 százalékuk számolt be arról, hogy az energiaitalt alkohollal itta. Az is kiderült, hogy csoportjukban kétszer olyan gyakori volt a baleset, sérülés és kétszer gyakrabban kerültek kórházba vagy orvoshoz, mint a többiek.
 
Az Egyesült Államok nagy tekintélyű gyógyszerellenőrző hivatala, az FDA bármilyen étel vagy ital maximális koffeintartalmát 65 milligram mennyiségben szabja meg. Mivel az energiaitalok összetételét a hivatal nem szabályozza, egy doboz energiaitalban akár több száz milligram koffein is lehet.
 
Egy másik vizsgálatban James Kalus és munkacsoportja 15, önként jelentkező egészséges fiatalt itatott napokon keresztül energiaitallal. A nyolc nő és hét férfi minden nap két doboz energiaitalt ivott meg. Négy órán belül a vérnyomásuk és a pulzusszámuk is mérhetően megemelkedett. Ez az egészséges fiatal önkénteseknek panaszt nem okozott és semmiféle egészségügyi következménnyel nem járt, de betegek vagy tizenéves gyerekek esetén már gondot jelenthetett volna. A közelmúltban több tizenéves került szívritmuszavar, rosszullét miatt kórházba energiaitalozás miatt.

Forrás:
hvg.hu Egészség
2008. június 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr87524312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maxoutenergy · http://www.energia.maxoutenergy.com 2008.09.18. 14:11:43

Pár napja piacon a Maxoutenergy-egészséges energia ital!

www.energia.maxoutenergy.com

Tenyeres0 2011.09.08. 15:29:44

Nemsokara jön a hell egészséges energiaitala!!!
süti beállítások módosítása