Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Hogyan lúgosítsuk szervezetünket?

2008.01.06. 18:28 | iptamas | 2 komment

Címkék: cikkek savasodas

Az elsavasodás különböző problémákat okoz mind a savak direkt károsító hatása, mind pedig a savas környezetben elszaporodó kórokozók miatt.

Hogy ezt a ciklust helyreállítsuk, a legfontosabb lépés a savtalanítás és a hidratálás. "A szervezet savraktárai" című cikkben (ld. www.vitaminsziget.com) egy hasonlatot említettünk a váratlan vendégekkel kapcsolatban. Váratlan vendégek érkezése esetén gyors látszat rendet teremtünk otthonunkban. Most képzeljük el, hogy elmentek a vendégek. A rendetlenség fokozatosan újra megmutatkozik, ahogy a rejtekhelyekről előkerülnek a "szennyes" dolgok.

Ha túl gyorsan lúgosítjuk szervezetünket, az elraktározott savak előjönnek újabb panaszokat okozva. Ezért nem elég csak lúgosítani, ezért kell hidrálni is. Tehát a savtalanítás mellett igen sok folyadékot kell fogyasztani, legalább egy litert 20 testsúlykilónként. (pl.: egy 70kg-s embernek 3,5 litert).

Hogyan savtalanítsunk?

Kurt Tepperwein: Savtalanítás a fiatalság forrása című könyvében megadja a Sanders-por (bázikus por) receptjét. Ennek hatása, hogy sok ásványi anyagot és bikarbonát iont tartalmaznak, melyek direkt lúgosító hatásúak. Kaphatók másfajta bázikus porok is, de azok bikarbonát helyett citrátot tartalmaznak, ami nem olyan előnyös.

A szervetlen bázikus készítményekkel jó hatást lehet elérni, de sokszor nem elégségesek. Azonban használatukat sem vetném el, mert egy lúgosító diétát jól kiegészítenek.

Igazi savtalanítást olyan zöldségek fokozott bevitelével érhetünk el, amik maguk is lúgosítanak, bár komolyabb probléma esetén napi egy-két kilóra is szükség lehet.

Azonban ha valaki törekszik arra, hogy minél több nyers, friss zöldséget egyen és minimum a fent említett mennyiségű folyadékot elfogyasztja, meg tudja állítani az egyensúlyzavar ciklusát. Bizonyos kórállapotok esetén ezzel a romlás elkerülhető, de a folyamat visszafordításához többre is szükség van.

Tehát csak életmóddal, vagy csak készítmények fogyasztásával nem jutunk előbbre. A kettő együtt vezethet tartós eredményre. A jó hír az, hogy a szervezet tudja mi a jó, főleg ha megmutatjuk neki. A dolog érdekességes, hogy a savtalanítás megkezdését követően a szervezet kezdi megváltoztatni az igényeit.

A lúgosító diéta és a lúgosító készítmények fogyasztása által más dolgokat kezd kívánni a szervezetünk. Van aki a húst, van aki az édességet, van aki a kávét és van aki a dohányzást hagyja el, vagy csökkenti lényegesen az elfogyasztott mennyiségeket, úgy, hogy ez nem megerőltető számára.

Életmód és készítmények

Az életmódi elemeket már részben említettük. A legfontosabb a magas ásványi anyag tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, amik lehetőleg nem magas cukortartalmúak. Mellette a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ami valljuk be nem erősségünk.

Pedig sokszor amikor kívánunk valamit, akkor nem is éhesek vagyunk, hanem szomjasak. Így jó tanács, hogy ha a főétkezések között megéhezünk, igyunk meg egy pohár tiszta vizet és ha 5-10 perc múlva még mindig éhesek vagyunk, akkor kapjunk be valami lúgosítót.

A mozgás ugyanúgy része a helyes (és a lúgosító) életmódnak. A nem megerőltető, de rendszeres mozgás ugyanis fokozza a keringést, mely által a lerakódott mérgek, savak könnyebben tudnak ürülni. Emellett fokozódik a szövetek oxigén ellátása is, mely igen fontos tényező. Oxigén nélkül ugyanis sejtjeink is erjesztésre térnek át, ami energiapazarló és savakat termel, nevezetesen tejsavat.

Dr. Gulyás Tamás

Forrás:
www.vitaminsziget.com
2008.01.03.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr34283539

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Segítség! Besavanyodtam! Avagy: testünk sav-bázis egyensúlya 2009.07.28. 10:02:42

Volt az életemnek olyan boldog korszaka, mikor semmit nem tudtam arról, hogy a testem a savak valóságos fertőjében tocsog, ami előbb vagy utóbb a halálomat okozza. Nem hallottam még a savtalanításról, a lúgosításról, a sav-bázis egyen...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jánoska12 2011.01.17. 09:04:32

Örülök, hogy végre megemlítették a zöldségeket és gyümölcsöket. Több oldalon is nézelődtem a témával kapcsolatban, de mindenütt írtak érdekes dolgokat. Számomra ez az összefoglalás a legjobb. Valahol láttam, hogy a lélegzéssel is lehet savtalanítani. Nem értek egyet azzal a cikkel. Részben azért mert méregtelenítőnek írták a tüdőt, amiről tudjuk, hogy nem igaz, mert csak oxigénnel látja el a szervezetet, másrészt akkor inkább már tornázik az ember. A mozgással mégiscsak többre jutunk. Számomra érdekes dolognak számít, hogy ezt valaki fogyóra használja. Bevallom nekem meg se fordult a fejemben. Néha tartok egy-egy ilyen savtalanító kúrát és utána sokáig jól érzem magamat a bőrömben. Fittnek érzem magamat utána. Bár én könyvből csinálom, mert nem vagyok még szakavatott a témában. :) h ttp:/ /bit.ly /dGkCfs

miti88 · http://fitt-es-egeszseges.com/ 2011.10.21. 19:17:12

Kösz szépen a cikket. Leginkább arra döbbentett rá, hogy igen kevés vizet fogyasztok. Legalább 3,5 liter nagyon soknak tűnik, kivált annak aki alig iszik egy fél liter vizet naponta.
süti beállítások módosítása