Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Hal és madár - az ekcéma ellenségei

2008.09.26. 20:44 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek hal

ekcéma megelőzése hal étrend csecsemő ekcéma ekcéma megelőzése hal étrend csecsemőEgy friss tudományos kutatás eredményei azt mutatják, hogy a kilenc hónapos koruk előtt halat is tartalmazó étrendet követő gyermekek esetében csökken az ekcéma kialakulásának a kockázata. A szerzők rámutatnak, hogy az atipikus ekcéma és egyéb allergiás betegségek száma az elmúlt évtizedekben óriási mértékben megnőtt a fejlett országokban. Ebben a környezeti és étrendi faktorok egyaránt szerepet játszanak.

A kutatók Nyugat-Svédországban élő csecsemők szüleit kérdezték ki a gyermek étrendjéről és az ekcéma megjelenéséről 6, ill. 12 hónapos korban (mindannyian egy átfogó, mintegy 17000 gyermeket „vizsgáló”, hosszú távú egészségügyi felmérés résztvevői voltak).

A csecsemők hat hónapos kora idején, a családok 13 %-ában alakult ki ekcéma a legfiatalabb gyerekekben. 12 hónapos korukra már a gyerekek egyötödét érintette a probléma. A "kór" átlagosan négy hónapos korban jelent meg.

A gének egyértelműen szerepet játszanak a betegség kialakulásában. 12 hónapos korban kétszer olyan gyakori volt az ekcéma azokban a gyerekekben, akiknek az anyja vagy a testvére szintén mutatta a tüneteket. A szoptatás, az étrendben szereplő tejtermékek típusai vagy a szőrös háziállatok jelenléte azonban nem befolyásolta a kórkép kialakulását.

Ha azonban 9 hónapos kor előtt halat is tartalmazó étrendet fogyasztottak a csecsemők, akkor a megjelenés kockázata 25 %-kal csökkent. Emellett a kedvencként tartott díszmadarak jelenléte szintén együtt járt a tünetek megjelenésének csökkenésével.

Forrás:
www.sciencedaily.com
Ford.: Inántsy Tamás
2008. 09. 26.

Az olajos hal megőrizheti a szem egészségét
A halfogyasztás - egészséges vagy sem?

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr84683634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása