Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Az olajos hal megőrizheti a szem egészségét

2008.08.09. 20:50 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek hal

Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint olajos halak hetente legalább egy alkalommal történő fogyasztása csökkentheti az időskori makula degeneráció, AMD esélyét (makula – a retina egy kis területe, ez produkálja a legfinomabb, legélesebb részletes látást). A szemnek ez az elváltozása a leggyakoribb oka az időskori vakságnak, ill. gyenge látásnak a nyugati országokban, és a harmadik leggyakoribb vakságot előidéző ok világszerte.

Az AMD két fajtáját különböztetjük meg: a száraz és nedves típust: közülük a második a látáscsökkenés fő kiváltó oka. A hét ország kutatóit egyesítő csoport összefüggést keresett az olajos hal-fogyasztás (az omega-3 zsírsavak) és az AMD kialakulása között. A vizsgálatba e szembetegségben szenvedő és kontroll alanyokat egyaránt bevontak. A résztvevők nyilatkoztak étkezési szokásaikról, arról is, hogy milyen rendszerességgel és milyen fajta halat fogyasztanak. Ez alapján a kutatók kiszámíthatták, hogy milyen mennyiségben vitték be a szervezetükbe a fő omega-3 zsírsavakat (DHA és EPA).

A felmérések eredménye szerint azok körében, akik hetente legalább egyszer fogyasztanak olajos halat, 50 %-kal kisebb a nedves AMD-megbetegedés, mint azok körében, akik ennél ritkábban. A „nem olajos”, fehér húsú hal fogyasztásában talált különbségek nem mutattak eltérést e szembetegség esetében. Határozott összefüggés mutatkozott viszont az omega-3 zsírsavak fogyasztása és az AMD megjelenése között. A legmagasabb 25 % DHA- és EPA-mennyiséget fogyasztó alanyok (300 mg és afölötti napi adag) 70%-kal kisebb valószínűséggel szenvedtek e szembetegségtől.  

”Európaiak körében ez az első felmérés, amely az olajos hal fogyasztása és a nedves AMD gyakorisága közötti összefüggést bizonyítja. Eredményeink teljesen összecsengenek az Amerikában és Ausztráliában végzett hasonló kutatásokéival” – jelentette ki Astrid Fletcher, a kutatás vezetője.

A vizsgálat nem tért ki arra, hogy az omega-3 táplálék-kiegészítőkkel hasonló eredményeket lehet-e elérni, mint a természetes forrásokkal.

Forrás:
www.sciencedaily.com
(ford.: Inántsy Tamás)
2008. augusztus 8.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr33608517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása