Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Kismamák - mediterrán diétával az asztma megelőzhető

2008.07.20. 10:08 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek terhesseg

mediterrán diéta egészség táplálkozás asztma terhesség étrend mediterrán diéta egészség táplálkozás asztma terhesség étrendAzok a kismamák, akik terhességük alatt mediterrán diétát tartanak, csökkenthetik a gyermeik esetében kialakuló asztma és allergia kockázatát – állítja egy újabb kutatás.

Az eredmények alapjául szolgáló vizsgálatba 468 anya-gyermek párt vontak be, akiket a terhességtől kezdődően a szülés után 6,5 éven át figyeltek meg. Étrendjükről kérdőívek segítségével tájékoztatták a kutatókat: egyrészt, hogy mit ettek az anyukák terhességük alatt, másrészt milyen étrendet követtek a gyerekek 6 éves korukban.

A kérdőíveket aszerint értékelték ki (0-7 pont), hogy az étrendek milyen mértékben feleltek meg a hagyományos mediterrán diéta „követelményeinek”. A 4-7 pontot kapott alanyok nagy, míg az alatti értéket kapottak csekély mértékben követték az említett étrend előírásait, hagyományait. Az anyukák 64%-a az első, míg 36%-a a második csoportba kapott besorolást.

A szülők szintén szolgáltattak adatokat gyermekeik asztmás és allergiás tüneteiről, ill. a gyerekek is átestek légúti/légzőszervi és allergiás vizsgálatokon. A gyerekek 13%-ánál tapasztaltak állandósult légzési nehézséget, 17% pedig a bőr allergia-tesztekre adott pozitív választ. Közel 6% esetében mindkettő együttesen előfordult.

A gyerekek 6 és fél éves korában vizsgált étrendjük nem mutatott jelentős hatást az előbbi tünetek előfordulására. Ezzel szemben fontos tényezőnek bizonyult az anyukák terhesség idején folytatott diétája.

Azoknak a gyerekeknek az esetében, akik édesanyja (közel) teljes mértékben követte a mediterrán diétát, lényegesen kisebb volt az asztma és allergia előfordulási gyakorisága, mint azoknál, akik anyja eltért attól. A zöldségek legalább heti 8, halak legalább heti 3, hüvelyesek legalább heti egy alkalommal történő fogyasztása különösen hatékonynak bizonyul az efféle problémák kialakulásának megelőzésében.

Ezzel szemben a vörös húsok heti 3-4-szeri fogyasztása már növelte a kockázatot.

Forrás:
www.sciencedaily.com
(ford.: Inántsy Tamás)
2008. január 16.

Kapcsolódó írások:

Mediterrán diéta a diabétesz ellen
A mediterrán diéta
A mediterrán étrend és a testmozgás hosszabb életet ígér?

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr44576344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása