Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Együnk sokat és fogyjunk!

2008.08.26. 09:18 | iptamas | 1 komment

Címkék: cikkek fogyokura

Együnk okosan, ne pedig keveset – lehet, hogy ez a kulcsa a fogyásnak! Egy egy éven át tartó kísérlet során a kutatók azt találták, hogy azok a diéták, amelyek alacsony „kalória-sűrűségű” ételeket tartalmaznak, segítenek az egészséges testsúly kialakításában, valamint az éhségérzet megfékezésében.

Azok az ételek, amelyek magas víz-, de csekély zsiradék-tartalmúak – pl. gyümölcsök, zöldségek, levesek, sovány húsok, alacsony zsírtartalmú tejtermékek – csekély energia-sűrűségűek, ily módon falatonként kevesebb kalóriát visznek be a szervezetbe.

Az alacsony kalória-sűrűségű diéta megengedi a követőinek, hogy kielégítő mennyiségű ételt fogyasszanak, ezzel csökkentve az éhség és nélkülözés érzetét – eközben viszont kevesebb energiát visznek be” – állítja Dr. Julia A. Ello-Martin, aki a doktori disszertációját írta e témakörben. Korábban keveset tudtunk arról, hogy az efféle diétáknak milyen hatásuk lehet a testsúly alakulására.

„Ezeknek a diétáknak a hatását ismertük rövid távú kalória-csökkentés esetében, de a hosszú távú súlycsökkenésben játszott szerepük még nem volt tisztázott” – jelentette ki Dr. Barbara J. Rolls, a szerzők egyike.

„Eredményeink azt mutatják, hogy az alacsony kalória-sűrűségű ételek választása segít a fogyásban anélkül, hogy a más diéták esetében megszokott megszorításokat, korlátozásokat bevezetnénk” – magyarázta Ello-Martin, akinek cikke az American Journal of Clinical Nutrition lapban jelent meg.

A kutatók két diéta hatékonyságát hasonlították össze: a zsírban szegény, ill. a zsírban szegény, magas víztartalmú étrendét. Összesen 71, 22-60 éves hölgynek tanították meg a megfelelő, alacsony kalória-sűrűségű ételekből álló étrendet, de a napi energia-bevitelt nem korlátozták.

Egy év múltán mindkét csoport tagjai esetében jelentős súlycsökkenést tapasztaltak. Ugyanakkor a vízben gazdag étrendet követők az első hat hónapban többet fogytak: átlagosan mintegy 8,9 , ill. 6,7 kg. A súlyukat mindkét csoport tagjai nagyjából egyformán jól tartották a kutatás második felében.

A felmérések azt mutatták, hogy az alacsony kalória-sűrűségű diétát tartók naponta mintegy 0.25 %-kal (tömegét tekintve) több ételt vettek magukhoz, de kevésbé voltak éhesek, mint a csak zsírszegény étrenden élő társaik. „A sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával többet ehettek, így képesek voltak tartani a diétát hosszú távon, és ezzel több súlyt leadni” – állítja Ello-Martin.

Rolls szerint „az alacsony kalória-sűrűségű ételek fogyasztása segít az éhség megszűntetésében, és egy egészséges stratégiát jelent a hosszú távú súlycsökkenés elérésében”.

A kutatók hozzátették, hogy ez az étrend nemcsak hogy összhangban áll a modern dietetikai irányelvekkel, de a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

Forrás:
www.ScienceDaily.com
2007. június 8.

Hasonló cikkek:
Hatékony fogyókúra - tényleg van ilyen?

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr7630070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferenc Szigetvári 2015.11.28. 20:53:04

Erdekes,hogy a teljes novenyi etrend / Kina tanulmany/ fel sem vetodik a cikkekben, pedig a szerzo a jolet betegsegeit es a testsulyt egyarant kezelhetonek tartja altala.
süti beállítások módosítása