Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Savas és lúgos hatású élelmiszerek

2007.12.21. 21:35 | iptamas | 10 komment

Címkék: cikkek savasodas

Testünk elsavasodása csökkenti többek között a kötőszövet tápanyagokat és bomlástermékeket áteresztő képességét, és a szövetgyengeség narancsbőr formájában látható válik. A savtúltengés a vesék tartós megterhelésével jár, és hosszú távon csontritkulást idézhet elő.

A tudatos táplálkozás megóv a savártalomtól. Az ember biológiai szempontból bázikus (lúgos) lény. A vér lúgos és állandóan lúgosnak kell lennie, máskülönben életveszélyes hatások érhetik szervezetünket. A sejteket a lúgos kémhatású vér látja el. Az emberi élet 9 hónapon keresztül a lúgos magzatvízben fejlődik. Ha egészségesek vagyunk, akkor a savak és bázisok (lúgok) jól megalapozott egyensúlyában éljük életünket. Testünk 80%-ban bázisokból és 20%-ban savakból áll, csakhogy feldolgozott és finomított élelmiszereinkkel kb. 80%-os arányban savat juttatunk be a szervezetünkbe.

 
Az emberi test sav-bázis háztartása voltaképpen kiegyenlített. Ám helytelen életmód esetén a savak és bázisok kölcsönhatása kibillentheti az egyensúlyból. A fehérjében dús táplálkozás túl nagy húsadagokkal, csakúgy, mint az egyoldalú villámdiéták, a savak igazi támadást idézik elő. A szervezetnek folyamatosan az egyensúly megtartásáért kell küzdenie, kialakul a látens savasodás (acidózis). Ez energiarabló és -elemésztő állapot, amely egészségügyi problémákat vonhat maga után. 

A sav-bázis egyensúly megtartása

Az élelmiszerek testünkbe illő építőanyagokká és energiaszolgáltatókká való átalakításakor savak és lúgok termelődnek, miközben egy-egy étel íze semmit sem árul el arról, hogy a testben a sav vagy a bázis képződését segíti elő. A sav-, illetve a bázistartalmat a pH-érték adja meg. A savas tartományban a skála 0-7-ig terjed, a lúgosban 7-14-ig. A hetes pH-értéknél a pozitív és negatív töltésű részecskék egyensúlyban vannak. Testünkben – szerveinktől függően – különböző pH-értékek vannak jelen. A pH-értéknek csak a vérben kell állandó értéknek maradnia, mégpedig 7,4-nek.

Az emberi testben különböző ellenőrző mechanizmusok működnek, hogy a sav-bázis egyensúlyt fenntartsák. A felesleges savak a vesén keresztül választódnak ki, továbbá a szénsav kilégzése, a szövetekben a semlegesítő hatású bikarbonát puffer működése szintén a pH-érték szabályozása céljából történik. A bőr savanyú verítéket választ ki, a bélből savanyú széklet ürül.

A rövid ideig fennálló savas vagy lúgos megterhelés semmiképpen sem károsítja a szervezetet, mivel kitűnő semlegesítő rendszere van. Hosszú távon azonban nem ajánlatos az elsavasodáshoz vezető táplálkozás.

Egyes megbetegedések a sav-bázis egyensúly megbomlására vezethetők vissza. Legismertebb közülük a köszvény, amelynél húgysavkristályok raktározódnak el az ízületekben, begyulladnak és fájdalmat okoznak. A savtúltengés következtében könnyebben alakulnak ki krónikus gyulladások, fekélyek, bőrbetegségek, húgykövek. Vélhetően a reuma, a fertőzésekre való fogékonyság, a csontritkulás is összefügg a szövetek elsavasodásával.

Melyek a savasító és melyek a lúgosító élelmiszerek?

A sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó célzott táplálkozás nem terheli meg a szervezetet és bőségesen ellátja testünket lúgos kémhatású anyagokkal, így a csontjaink erősek, a bőrünk feszes marad, és a sejtek táplálása kifogástalanul működik.

Savasító élelmiszerek:
Cukor és cukortartalmú édességek, fehér kenyér, tésztafélék, kávé, fekete tea, alkohol, hús, hal, kolbászfélék és különösen a húsleves.

Lúgosító élelmiszerek:
Burgonya, zöldségek, gyümölcsök, nyers tej és néhány sajtfajta, a legtöbb fűszernövény. A bázisképzés éllovasainak számítanak a sötétzöld leveles saláták. A szárított gyümölcsök is, különösen a datolya, a füge és a mazsola, kiváló lúgosító táplálékok.

Semleges kémhatású élelmiszerek:
Víz, vaj, hidegen sajtolt olajok, diófélék.

Ha a pH-érték a vérben 7,36 alatt van, akkor acidózisról beszélünk. A referenciaérték (ami orvosi szempontból még megfelelőnek minősül – a szerk.) 7,36 és 7,44 között található. Ha e fölött az érték fölött van, akkor alkalózissal van dolgunk. Az akut savasodásnak (acidózis) vagy ellentétének (alkalózis) a jelensége mind a vér, mind pedig a szövetek szintjén jól ismert az orvoslásban, különösen az intenzív ellátásban. A lúgos hatású táplálkozás koncepciójában mindazonáltal nem az (artériás) vér akut acidózisáról vagy alkalózisáról van szó, hanem kizárólag a véren kívüli testszövetek krónikus elsavasodásáról.

A bevett orvosi gyógymódokat kiegészítő, úgynevezett komplementer medicinában számos tünetet a savtúltengésre vezetnek vissza: a gyomorégést, a krónikus gyomor-bélzavarokat (pl. Candida albicans), a narancsbőrt, a hajhullást, a haj- és körömtöredezést, a különböző bőrproblémákat, a reumát, a köszvényt, a cukorbetegséget, a csontritkulást, különféle fájdalmakat, valamint a meggyengült immunrendszert. Az úgynevezett bázikus táplálkozást mintegy 1970 óta alkalmazzák az alternatív, illetve a komplementer gyógyászatban.

Tanácsok a sav-bázis egyensúly megőrzéséhez

Alapvető fontosságú tanács: a – lehetőség szerinti sovány – húst vagy halat nagy adag, zsírszegényen elkészített zöldséggel vagy burgonyával együtt fogyassza el, hiszen kb. 250 g zöldség vagy gyümölcs kiegyenlíti azt a savmennyiséget, amely 100 g hús, hal vagy gabona elfogyasztásakor képződik.

Reggeli étkezés:
A kávé és a fekete tea vízrablók, elfogyasztásuk után a testben kevesebb folyadék lesz, mint azt megelőzően. Ha semmiképpen sem tud lemondani megszokott reggeli kávéjáról, akkor mindenképpen igyon meg utána egy nagy pohár vizet. Friss gyümölcs, müzli, hígított gyümölcslé, méz és aszalt gyümölcsök változatossá tehetik a reggelijét.

Dél:
Ideális időpont ahhoz, hogy a bázisok java részét a szervezetébe juttassa. A zöldséglevesek és a fűszerek kiváló lúgosítók. Fehérjebevitelkor részesítse előnyben a növényi eredetű élelmiszereket (pl. babot), ezáltal könnyebben kerül bázistúlsúlyba, kevesebb zsiradékot fogyaszt, és még a bevitt kalóriával is takarékoskodik. A folyadékbevitel fontos ahhoz, hogy a keletkező savak a vesén keresztül kiválasztódhassanak. A csapvíz és a szénsavmentes ásványvíz semlegesek, a gyógynövényteák ásványi anyaghoz is juttatnak, így folyadékbevitelre ideálisak.

Délután:
Az anyagcsere-folyamatok lassabban mennek végbe, emiatt néhány élelmiszer erősebben erjed, pl. friss gyümölcsök, saláták, nyers koszt. Gondoljon erre, ha felfúvódásra hajlamos.

Este:
Csak kis adag ételt vacsorázzon, jól megrágva, lehetőség szerint 19 óra előtt.

(Forrás: Entsäuern: Gesunde Ernährung im Säure-Basen-Gleichgewicht, németből fordította Mészáros Csilla)

www.natursziget.com
2007.12.20.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr65270804

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tovább lúgosodom… :) 2009.07.30. 15:21:55

Korábban már említettem, hogy 2007 májusában voltam egy ESG vizsgálaton. Miközben a savtalanítás témakörben nyomoztam, villant csak belém, hogy ez a vizsgálat éppen a különböző szervek pH értékét méri, tehát a legideálisabb eszk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisvirag · http://kisviraginitaly.freeblog.hu 2008.02.27. 20:10:01

Azt tudja valaki, hogy mely az a "néhány sajtfajta", ami lúgosító hatású?
Egyébként érdekes, hogy csak ennek a cikknek a kapcsán olvastam ilyet, más forrásokban mindenütt a savasítók közt van, mindenféle sajt...

M. Márti 2008.07.31. 14:06:27

A Candidiasis szempontjából a nem gombával érlelt és a fehér sajtok endedélyezettek kis mennyiségben. Ilyen az igazi Emmenthaler (a magyar Pannónia nem jó, mert tele van szeméttel, nézd meg az összetételét!), de a bio kecske, juh sajtok is jól. Továbbá a mozzarella is ehető. Az emmentáli sajt baktérium kultúrával beoltott, ezért szabad enni. A sárga tehén sajtok viszont gombával, azok tilosak.

H katalin 2008.08.10. 18:45:48

Nem találok olyan gyűjteményt, amely részletezné a Magyarországon található, kapható élelmiszereket melyeknek lúgosító, savasító ill. semleges kémhatása van.
Ha ez valóljában olyan fontos, miért nem teszik egy "teljes listában" közzé.
Amit viszon találok a neten az néhol még ellentmondásos is. Akkor, hogyan is tovább?

Petriné Gaál Anikó · http://Mancica 2008.10.18. 21:44:38

M.Márti hozzászólásához, bár nem mostanában volt.
A Pannónia sajt is úgy készül, mint az Ementáli, csak ezt a nevet nem használhatják, mert védett.
A másik, amitől kiakadtam, a sajtok színe. A sárga sajtok nem gombával készülnek, nem ettől sárgák, egy részüket karotinnal vagy egyéb természetes szinezékkel szinezik, ami gombával készül, az fehér.:o)
Egyébként ilyen kategória nincs, hogy sárga és fehér sajtok.

csoti mama 2009.04.24. 14:55:20

Több mint 3éve járok ovosokhoz,korházba is voltam ,még sem tudnak raitam segiteni.A sav nyelöcsö ,gyomor fekéjt okozott. A vastag belemet is meg támadta.söt a vesémet is.Minden savlekötö ,pl Pareit,Controloc szedésekkor,pár nap után,mivel közbe sok vizet kell inni,átalakul vizhajtóvá,vese nem birja a tulterhelést,begyullad ,fáj a hátam,véres vizeletlesz.Az orvosok azt mondják hogy nem a gyogyszerektöl.Akkor mitöl? Mit csináliak?Kihez menjek segitségért?Probáltam magán rendelésre is,semmi javulás.Mit csináljak,akár hova megyek senki sem segit.Ha valaki tud tanácsot adni,megköszöném,Üdvözlettel csoti mama

helga1 (törölt) 2009.09.04. 13:01:08

@csoti mama: Kedves csoti mama!
Szeretném figyelmébe ajánlani a természetes alapú zöldség és gyümölcs koncentrátumot. Megdöbbentő eredményeket produkál. Bővebb info: www.flavonmax.com-on talál. Hálás lennék ha észrevételét, véleményét megírná az osvath.helga@gmail.com e-mail címre. Köszönettel: Helga

kde 2010.03.23. 09:22:51

Engem is érdekelne a lúgosító ételek Magyarországon kapható listája! Megköszönném, ha valaki feltenné.

marós 2010.06.01. 14:45:07

Szeretném tudni, hogy a mák, kókusz-reszelék melyik kategóriába tartozik(lugos-e, savas-e a hatása), és mennyi 100 gramm Eq értéke. Válaszát, és fáradozását előre is köszönom. Üdvözlettel: marós.

aranyláz 2010.07.01. 20:01:06

Én sem találtam a neten táblázatot a savas ill. lúgos élelmiszerekről, viszont egy remek könyvben ezek részletesen le vannak írva: Harald Hosch: Egészség savtalanítással
Keressétek könyvesboltokban, antikváriumban esetleg a neten.

miren75 2010.12.06. 19:50:46

Gyere csatlakozz te is a vitalionphplusz.network.hu közösséghez!

Itt találsz egy nagy csomó információt, tapasztalatot a lúgosítással kapcsolatosan. Írd le Te is a véleményed és tapasztalatodat!

HÁZHOZ JÖN A FÜREDI IONIZÁLT LÚGOSÍTOTT IVÓVÍZ!

SŐT! Akár INGYENES SZÁLLÍTÁSSAL is!

És…. Még tudjuk fokozni, mert ha úgy döntesz, miután megismerted a terméket, hogy továbbajánlod, akkor további kedvezményeket érhetsz el és pénzt is kereshetsz vele.

Hogy miért jó a lúgosítás, hogyan lehet a kedvezményeket elérni és pénzt keresni, azt a webkonferenciákon meghallgathatod minden kötöttségektől mentesen!

Szeretettel várjuk a fogyasztókat is a webkonferencián!

Keddenként 19 órakor

Terem linkje: my.dimdim.com/anti/

Kérlek belépéskor írd a neved elé, hogy Irén -

Ha közben vagy utána kérdésed van, megtalálsz skype-on: merczel.iren vagy e-mailon: merczel.iren@gmail.com vagy telefonon: 06 30 454 4458
süti beállítások módosítása