Nincsenek tisztában a hazai középiskolások az egészséges táplálkozás alapjaival. A diákok többsége túlzott mértékben fogyaszt húskészítményeket, cukrozott üdítőket és zsíros ételeket, így az elhízás és a túlsúlyosság veszélye fenyegeti a fiatalságot - derül ki egy 2007 végi felmérésből. tovább a cikkre...
Egy kis történet a böjtről
"Egy ősrégi kultúrnép, a hunzák története igen jól szemlélteti, hogy a böjt még a túlélés lehetőségénél is többet jelenthet. Ez a kis tízezres lélekszámú nép a Himalája egyik völgyében él, az utóbbi évtizedekig szinte hermetikusan elzárva a külvilágtól. Dr. Ralph Bircher a Hunzák című könyvében meglepő dolgokról tudósít: a völgy szántói nem termettek annyi élelmet, amennyire az ott lakóknak egész évben szükségük lett volna. tovább a cikkre...
Táplálkozás és tanulmányi teljesítmény - komoly összefüggés?
A Journal of School Health folyóirat egy új tanulmánya szerint az egészségesen táplálkozó gyerekek jobban teljesítenek az iskolában, mint egészségtelenül étkező társaik. tovább a cikkre...
Reuma ellen halolaj
A gyulladáscsökkentők esetleges mellékhatásai arra ösztönzik az orvosokat, hogy alternatív módszereket keressenek az izületi panaszok enyhítésére. Egy új felmérés szerint a tőkehalmáj-olaj rendszeres szedése hatékony segítséget nyújthat a betegeknek. tovább a cikkre...
Tönkremegy-e a zöldség a mikrosütőben?
Bármilyen hihetetlenül hangzik is, a párolás mellett az ételek mikrohullámú sütőben történő elkészítése során marad meg a legtöbb tápanyag. Főzéskor, sütéskor vagy grillezéskor az étel magasabb hőmérsékletnek van kitéve, hosszabb ideig készül, így sokkal több tápanyag vész kárba. tovább a cikkre...
A böjtről
A méregtelenítésnek, böjtnek a tavasz a szezonja, mert a szervezet ilyenkor válik meg legkönnyebben a mérgektől. Sokan azonban összekeverik a böjtöt a fogyókúrával, pedig előbbi sokkal összetettebb és egészségesebb folyamat... tovább a cikkre...
Megfiatalítja az immunrendszert a brokkoli?
A kor előrehaladásával a szervezet védekező rendszere fokozatosan romlik, de egy új tanulmány eredményei szerint ez a folyamat a szulforafán nevű antioxidánssal helyreállítható. Együnk sok brokkolit, mert abban sok a szulforafán - tanácsolják kaliforniai kutatók. tovább a cikkre...
Stop az egészségtelen ételek reklámjának?
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) egyetért a nemzetközi kampánnyal.
A Fogyasztók Világszervezete (Consumers International - CI) és az Elhízás Elleni Nemzetközi Akciócsoport (International Obesity Taskforce - IOTF) által kidolgozott nemzetközi kódrendszer szerint reggel 6 és este 9 óra között minden elektronikus médiumban tilos az egészségtelen élelmiszerek reklámja. A Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) egyetért a nemzetközi kampánnyal - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményükben. tovább a cikkre...
Mégsem káros a tojás, sőt!
Húsvét tájékán a sonka mellett a tojás is az érdeklődés középpontjába kerül.
Biológiai értékei kimagaslóak: közel 40-féle fehérjét, esszenciális aminosavakat, ideális összetételű zsírokat, 13-féle vitamint és számos ásványi anyagot, például foszfort, folsavat, kalciumot, cinket és vasat tartalmaz. A szervezet számára nélkülözhetetlen D-vitamin bőséges és természetes forrása. tovább a cikkre...
Nem reggeliznek, nem esznek halat a magyar egyetemisták
Az egyetemisták nagy része soha nem reggelizik, étkezéshez nem teljes kiőrlésű, hanem fehér kenyeret választanak, szinte egyáltalán nem esznek halat, egyötödük számára nincs szervezett testnevelés az egyetemen, naponta 3-4 órát ülnek a számítógép előtt. tovább a cikkre...
Azért lettünk emberek, mert főztünk?
A főtt ételeknek jelentős szerepük volt az emberré válás folyamatában - állítja egy angol biológus. Richard Wrangham az emberi evolúció egyik legnagyobb fordulópontjának a főzés feltalálását véli.tovább a cikkre...
A magas vérnyomás étrendi kezelése
A szívinfarktus és az agyvérzés elsőrendű rizikófaktora a magas vérnyomás: a betegség megterheli a szívműködést, hatással van az érelmeszesedés kialakulására, továbbá a vese, a hormonális- és az emésztőrendszer működésére. tovább a cikkre...
Az ördögi kör: jojó-effektus
Ki ne ismerné, a fogyókúrázok körében jól ismert jojó-effektust. Jól tudjuk, hogy a kínkeservesen leadott kilók könnyen vissza is térhetnek - ha hagyjuk - de akár többel is betudhatjuk! tovább a cikkre...
A sztívia
A Stevia Rebaudiana Bertoni a fészkesek családjába tartozó szubtrópusi, évelő, Paraguay-ban őshonos növény. A Stevia családba tartozó 154 faj közül csak kettőnek édesek a hajtásai, a Rebaudiana Bertoni az egyik. Ránézésre nem túl érdekes növény, ennek ellenére a leveles hajtásai édesek. A szárított leveleiből készített őrlemény tízszer édesebb a cukornál. tovább a cikkre...
Táplálkozással a rák ellen
A rákbetegségek megelõzése és gyógyítása alapvetõen étkezési alapokon nyugszik. Léteznek a világon olyan népességek, amelyek körében – táplálkozásukból eredõen e bántalmak szinte ismeretlenek. tovább a cikkre...
Ideális pH-érték - Savak és bázisok harmóniája
Az elmúlt években mind többen foglalkoznak a sav-bázis háztartás és a krónikus betegségek összefüggéseivel. Ha túl sok sav halmozódik fel a szervezetben, akkor is nyomokat hagy, amikor az még tüneteket vagy komolyabb betegséget nem okoz. Sokan úgy vélik: elég, ha néha salaktalanítanak vagy egy kis lúgos gyógyvizet isznak, s időnként lakmuszpapírral megmérik a vizelet vagy a nyál pH-ját. A szakemberek szerint azonban ezek az adatok nem megbízhatók, sőt gyakran félrevezetnek... tovább a cikkre...
Napi 60 perc mozgás és lőttek a ráknak
A mozgás szerepét hangsúlyozták tekintélyes német orvosok a rák megelőzésében, s napi hatvan perc testedzést javasoltak a betegség elkerülése érdekében.
Az állásfoglalás azt követően látott napvilágot, hogy a napokban tartotta kongresszusát a német országos ráktársaság, amely a betegség megelőzésének, illetve kezelésének orvos szakértőit tömöríti. tovább a cikkre...
Utolsó kommentek