Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

A böjtről 1.

2008.03.24. 10:54 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek bojt

A méregtelenítésnek, böjtnek a tavasz a szezonja, mert a szervezet ilyenkor válik meg legkönnyebben a mérgektől. Sokan azonban összekeverik a böjtöt a fogyókúrával, pedig előbbi sokkal összetettebb és egészségesebb folyamat...

A következő hetekben a nana.hu oldal e témában írt cikkeit fogom feltenni (többek között). A személyes tapasztalataimat majd a cikksorozat végén "teszem közkinccsé".

A böjt fogalmával szinte mindenki találkozik élete során. Van, aki vallása előírásait követve, van aki orvosi javaslatra, sokan egyszerűen a fizikai-szellemi megtisztulás, felfrissülés miatt fognak bele. A léböjt egy szilárd táplálék nélküli időszakot jelent, melynek különböző formáit ismerjük. A böjtölés módszere generációról generációra szállt, a régi ember ismerte azokat az eszközöket, amelyeket egészsége megtartása érdekében alkalmazhatott.

A gyógyító léböjt

Napjainkban gyakori probléma, hogy időnként  a túlsúly, a krónikus egészségügyi problémák, a munkahelyi, önértékelési vagy magánéleti gondok, vagy egyszerűen nem találjuk helyünket a világban. Rengeteg gát, szabály vesz minket körül, saját feladatunktól messze eltávolodva súlyos ellentmondásokba is keveredhetünk önmagunkkal, ami pedig akadályozza a testi és lelki fejlődést. Az ilyen lelki teher a testben is lerakódásokat eredményez.

Már szinte népbetegség a helytelen táplálkozás velejárója, az elsavasodás. Emiatt a szervezet megpróbálja kompenzálni a sav-bázis egyensúly felbomlását, és ezért fontos ásványi anyagokat von ki a szervezetünkből, tovább rontva ezzel egészségünket és ellenálló képességünket. A böjttel ezt az egyensúlyt is visszaállíthatod.

A böjt nem fogyókúra! Nemcsak fizikai, hanem erősen pszichés folyamat. Ha a böjt során nem a tisztulásra, elengedésre koncentrálsz, hanem az "akarásra" nem érsz el jelentős fogyást. Ha azonban hozzáállásod a méregtelenítéshez helyes, a stresszel együtt örömteli mellékhatásként plusz kilóidtól is megszabadulhatsz. Vigyázat: ha nem megfelelő a böjt utáni felépítő szakasz - melyről egy következő cikkünkben olvashatsz majd - pár nap alatt mindent visszaszedhetsz

Milyen hosszú legyen a böjt?

- kezdetnek próbálkozz 3 nappal. Elsőre ez is elég megterhelő lesz, nem is annyira fizikailag, mint inkább pszichésen. Azonban csak úgy lehetsz eredményes, ha erre a három napra elvonulsz a világtól, nem készítessz ételt másoknak sem, mert a látványtól aktivizálódnak emésztőnedveid. Pihenj, sétálj, szaunázz. Éld meg a böjtöt!
- a következő szint lehet az öt nap. a krízis valószínüleg a 3-4 napon következik be, ha ezen túllépsz, egyre könnyebb lesz a dolgod. Előtte mindenképp konzultálj szakemberrel, tanulmányozd a szakirodalmat!
- a hosszabb verzió a 7-9 napos böjt, haladóknak. Ehhez azonban már nem árt segítséget kérni, például vonulj be egy böjt-házba.
- ha elég izmos az akaraterőd, a legjobb, ha minden héten tartasz egy böjt napot. Lehetőleg pihenéssel párosuljon, és a csak vizet, valamint gyógyteát fogyassz. Ez a nap csodás felüdülés lesz a szervezetednek, és egy pár alkalom után annyira hozzászoksz majd, hogy semmiféle nehézséget nem okoz majd a böjtnap betartása. a legjobb módszer az elhízás megelőzésére!

Hogyan méregteleníts?

A léböjtkúra során kizárólag gyógyteákat, zöldség- és gyümölcsleveket valamint forrásvizet fogyassz. A szervezet ilyenkor a tartalékait használja fel, miközben a felesleges anyagok távoznak a testből. Böjtölés közben nagy mennyiségű káros anyag ürül ki a szervezetedből, ami által az anyagcsere-folyamatok felgyorsulnak, az immunrendszer megkönnyebbül és megerősödik, szervezeted működése pedig kiegyensúlyozottabbá válik. A gyulladást, allergiát kiváltó anyagok többsége is távozik, a bélrendszer megnyugszik. Ereid átjárhatóbbá válnak, mert falaikról a lerakódott zsír lebomlik. Bőröd megtisztul, feszesebb, hamvasabb lesz, a szemeid csillogóvá válnak.

A rendszeresen végzett böjt, a napi meditáció, testmozgás hozzásegít ahhoz, hogy tudat megnyíljon egy magasabb rendű létezés felé és közelebb kerüljünk életfeladatunk beteljesedéséhez.

A vallási böjt

Célja a testi-lelki-szellemi harmónia megtalálása és felállítása, az év meghatározott időszakában. Jelen van minden vallási irányzatban, évezredek óta. A böjtölőket nem egészségügyi szándék vezeti az ételről való lemondáshoz, hanem általában áldozatvállalás, vezeklés vagy elszakadás a testi síktól a mély lelkiség felé, az Istenhez vezető úton. A vallási böjt célja mindig a benső magasztosság elérése. A test másodlagos, cél a szellemi, lelki tisztánlátás és a megtapasztalás, amely évezredeken át vezette az embereket Istenhez, a hanghoz, amely hittel, bizalommal és szeretettel töltötte el őket.

Forrás:
nana.hu
2008. március

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr30393932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása