Mérgeket is hazaviszünk a piacról
Piacon, bevásárlóközpontból származó zöldségekben, gyümölcsökben kerestek növényvédőszer-maradványokat a Sanoma újságírói. Ravaszabbak voltak, mint a hivatal, és az eredmény: tizenegy tételből kettőben, köztük egy magyar termékben találtak egészségre káros anyagot.
tovább a cikkre...
2015-re a kövérség lehet a normális
Amerikai kutatók becslése szerint ha az elhízás gyakorisága továbbra is a jelenlegi tempóban nő, 2015-re a kövérség lesz a norma: az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 75 százaléka túlsúlyos és 41 százaléka kórosan elhízott lesz.
tovább a cikkre...
Napi két csésze kávé is veszélyes a kismamákra
Egy kaliforniai kutatóintézet új tanulmánya szerint a terhesség alatti kávéfogyasztás valós veszélyeket jelenthet, ugyanis az eredmények szerint azoknál a nőknél, akik naponta legalább 200 milligrammot vagy ezt a mennyiséget meghaladó koffeint fogyasztottak, kétszeresére nőtt a vetélés kockázata. A két csésze kávénak megfelelő mennyiség alatti kávéfogyasztás esetén is nőtt a vetélés kockázata, de itt nem jelentkeztek statisztikailag is kimutatható eltérések.
tovább a cikkre...
Kövérségre programozzák a magzatot bizonyos vegyi anyagok
Bizonyos, a környezetünkben közönségesen előforduló, embergyártotta vegyi anyagok, amelyek felborítják a hormonháztartást (endokrin diszruptor hatásúak), képesek megváltoztatni a magzat génjeinek működését: módosítják a bébi anyagcsere rendszerét és elhízásra hajlamossá teszik.
tovább a cikkre...
Károsítja a csontokat a csoki?
Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a csokoládé kedvező hatású a szívre – azonban úgy tűnik, a csontokra gyakorolt hatása már korántsem ilyen pozitív. A felismerésre a Nyugat-Ausztráliai Egyetem Orvostudományi Karának kutatói idős hölgyek csontjainak állapotát elemezve jutottak.
tovább a cikkre...
Nem bizonyított az aszpartám rákkeltő hatása
Az EU Élelmiszertudományi Bizottságának 2006 május 5-én közzétett állásfoglalása szerint
a rendelkezésre álló kutatási eredmények alapján nem bizonyítható, hogy az aszpartám nevű édesítőszer rákot okozna, így nem indokolt a jelenleg érvényben lévő, megengedhető napi bevitelt szabályozó érték felülvizsgálata sem.
tovább a cikkre...
Édes íz természetesen
A mindannyiunk által ismert alap ízek (édes, sós, savanyú, keserű) közül az édes íz az egyik legkedveltebb: a csecsemők is ezzel az ízzel találkoznak először születésük után, hiszen az anyatej is édes. Egészséges emberek bármilyen édesítőt vagy édesítővel ízesített élelmiszert felhasználhatnak ételeik elkészítéséhez, csak arra kell odafigyelniük, hogy étrendjük ne tartalmazzon túl sokat az energiát tartalmazó édesítőkből, mert ezek hosszabb távon történő, nagyobb mennyiségű fogyasztása megnövelheti testsúlyukat.
tovább a cikkre... Összefüggés a csipszek és a rák között
Dán kutatók először számoltak be arról, hogy közvetlen összefüggés mutatható ki a magas hőmérsékletű sütés-főzés során keletkező akrilamid mennyisége és az emlőrák kialakulásának kockázata között.
tovább a cikkre...A durián
Durián, vagy cibetgyümölcs. A gyümölcsvilág legextrémebbb darabja. Erős, átható szagával pillanatok alatt elriasztja a gyanútlan érdeklődőt. Íze ugyanaakkor elképesztően egyéni, semmihez sem hasonlítható; krémes, kissé vaníliaszerű, de igazán semmihez nem fogható.
tovább a cikkre...
Böjt - érvek és ellenérvek
Számos híve és ellenzője akad, ráadásul mindkét csoport az egészség jegyében teszi azt. Kutatások bizonyítják hatásosságát, de egyre több hírt hallunk az „eszetlen böjt” áldozatairól is.
tovább a cikkre...Borok és csokoládék élettani hatásai
A modern táplálkozástudományi kutatások a borról és a csokoládéról is bebizonyították, hogy kismértékű fogyasztásuk előnyös a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.
tovább a cikkre...
Egészségesen tovább élni
Akár tizennégy évvel is meghosszabbíthatja életét az, aki edzi testét, nem fogyaszt sok alkoholt, nem dohányzik, viszont sok gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt.
tovább a cikkre...
Téli vitaminbomba - a cékla
A cékla egészségre gyakorolt hatásai régóta ismertek. Már az asszírok és a rómaiak is használták fogyasztásra és lázcsillapításra. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már kereszténnyé vált germán birodalomban Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését. Ma már a világ minden pontján termesztik és fogyasztják.
tovább a cikkre...
A szójatermékek egészségkárosító hatásai
A reklámja szerint a szója egészséges húshelyettesítõ a nagy fehérje-, és kis kalóriatartalma miatt, nincs benne káros zsiradék és könnyen emészthetõ. Egyes állítások szerint rák-, szívbetegség megelõzõ és segít a csontritkulás ellen. E cikk szerzõje, tudományos forrásokra utalva, megkérdõjelezi a szója több ilyen, egészségesnek hitt tulajdonságait.
tovább a cikkre...
Ázsiai csodanövény(?) - a szója
Frissen és fiatalon tart, erősíti a csontokat, és alacsony kalóriatartalma révén hozzájárul a sikeres diétához. Nem másról van szó, mint az ázsiai csodanövényről, a szójáról!
tovább a cikkre...
A nyers növényi koszton élők egészségesek?
A Washington Egyetem Orvostudományi Intézetének (St. Louis) kutatóit érdekelte a téma, hogy a kizárólag nyers növényi táplálékon élők - akik egyáltalán nem fogyasztanak még tejet, tejterméket sem, csak zöldségfélét, gyümölc
söt, dióféléket és csíráztatott magvakat nyersen, eredeti állapotuk megváltoztatása nélkül -, mennyire hajlamosak a csontritkulásra. Vizsgálódásuk végén arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a nyerskosztos növényevők egyáltalán nem törékeny csontúak, csontjaik - noha nem vastagok - meglepően erősek.
tovább a cikkre...
Ellensúlyozható a zsíros ételek káros hatása?
Egy, a vörösborban, a gyümölcsökben és zöldségekben található vegyületcsoport megakadályozhatja a zsíros ételek egészségkárosító hatását – állítják az izraeli Táplálkozástudományi Kutatóintézet munkatársai.
tovább a cikkre...
Savasítanak a gyümölcsök?
Hogy itt megint egy téves nézet ellen kell a harcot felvenni, azt mindennapos mérésekkel igyekeztem saját magam, kizárólagos gyümölcstáplálkozással bebizonyítani. Az eredmény a vártnál jobb volt.
tovább a cikkre...
Hogyan lúgosítsuk szervezetünket?
Az elsavasodás különböző problémákat okoz mind a savak direkt károsító hatása, mind pedig a savas környezetben elszaporodó kórokozók miatt. Hogy ezt a ciklust helyreállítsuk, a legfontosabb lépés a savtalanítás és a hidratálás.
tovább a cikkre..
Aszalt szilva és mazsola: csodálatos antioxidánsok
Tél derekán szembesülünk azzal, hogyan juttathatjuk be szervezetünkbe a legegészségesebb táplálékot, hiszen ilyenkor friss zöldség, gyümölcs alig kapható. Szerencsére segít az aszalt szilva és a mazsola. Kevesen tudják, hogy mindkét finomság erős antioxidáns hatású.
tovább a cikkre... Személyre szabott diéta?
A diabétesz, túlsúlyosság és szívbetegség elleni hatékonyabb diéták látszólag már csak karnyújtásnyira vannak. A kutatók azt remélik, hogy az egyes személyek anyagcseréjének elemzésével személyre szabott étrendi útmutatások készíthetők.
tovább a cikkre... A_rostok_jelentősége a mindennapi táplálkozásunkban
A rostban gazdag táplálkozás fontosságáról már sokszor, sokhelyen halhattunk, és olvashattunk. A mai modern, egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen alkotóeleme. A legtöbb esetben csak azok az információkra emlékszünk, hogy naponta többször együnk zöldséget, gyümölcsöt, barna kenyeret.
De mi a helyzet, ha nincs lehetőségünk a rostosabb pékárut választani?
tovább a cikkre...
Utolsó kommentek