Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

A kövérségtudat károsabb a túlsúlynál

2008.08.17. 20:16 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek fogyokura

Azoknak a serdülőknek az életminősége, akik túlságosan kövérnek gondolják magukat rosszabb, mint azokénak, akik valójában túlsúlyosak – legalábbis ezzel az eredménnyel zárult a németországi Robert Koch Intézet felmérése.

A vizsgálat ideje alatt közel 7000, 11 és 17 év közötti fiú és lány súlyát mérték meg, emellett megkérdezték őket arról, hogyan értékeli saját testalkatukat a „túl sovány” és „túl kövér” közötti skálán. Kitöltöttek továbbá egy kérdőívet is, amelyen az életminőségükkel kapcsolatos kérdésekre adtak feleletet. Az adatok feldolgozása után kiderült, hogy a serdülők mintegy háromnegyedének normális körüli a testsúlya. A lányok mintegy 55 %-a, és a fiúk kevesebb mint 36 %-a gondolta úgy, hogy „túl kövér”, holott mindössze 18 %-uk volt valójában túlsúlyos. 7-8 %-uk súlya a normális szint alatt maradt.

A kövér serdülők életminősége rosszabb, mint normál súlyú társaiké – ez leginkább az önértékeléssel, önbecsüléssel áll összefüggésben. Ha „túl kövérnek” hiszik magukat, az életük bizonyos értékeit elveszítik, függetlenül attól, hogy milyen súlyúak a valóságban. Ez különösen szembetűnő a lányok esetében. Másrészt viszont, ha szerintük a testsúlyuk „éppen jó”, akkor az életminőségük olyan szintű volt, mint normális súlyú társaikéi, függetlenül attól, hogy mi a valóság. Az utóbbi években rohamosan nőtt azoknak a serdülőknek az aránya, akik túlsúlyosnak hiszik magukat, sokkal gyorsabban, mint a valóságban kövérek aránya.

Johannes Hebebrand, az egyik szerkesztő rámutatott, hogy napjainkban a fiatalok nagymértékben ki vannak téve annak a szociális nyomásnak, hogy vékonyak, karcsúak maradjanak. Úgy gondolja, hogy nagyszerű eredmény, hogy mindennek ellenére a válaszadók 40 %-a tartotta magát normális testsúlyúnak.

Forrás:
www.ScienceDaily.com
(ford.: Inántsy Tamás)
2008. június 23.

Hasonló cikk:
Többet árthat a kövérségtudat a túlsúlynál

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr68620241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása