Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Komoly érv a tejtermékek mellett

2008.08.14. 22:10 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek tejtermekek

A tejtermékeket – a közelmúltig legalábbis – a kiegyensúlyozott, egészséges étrend fontos összetevőinek tartottuk, habár eddig nem volt teljesen világos, hogy fogyasztásuk hogyan is segíti hosszú távon a gyerekek és kamaszok csontjának egészségét (pl. csontsűrűség, ásványi anyag-tartalom). Egy újabb tanulmány felderítette ezt a mechanizmust.

Dr. Lynn Moore és munkatársai 106, a kutatások kezdetén 3-5 éves gyerek bevonásával próbálták megállapítani, hogy milyen összefüggés áll fenn a gyerekkori tejtermék-fogyasztás és a csontok serdükőkori egészsége között. A vizsgálat 12 éven keresztül tartott: ezalatt a családok – évente néhány napig – egy étkezési naplót vezettek, amelyben rögzítették,  hogy mit ettek és ittak a gyerekek.

A naplók adatai alapján a kutatók kiszámították az átlagos tejtermék-fogyasztást, a 12 év lejártával pedig megállapították a felcseperedett kamaszok csontjainak egészségi állapotát. Azt tapasztalták, hogy azok csontjai, akik gyerekkorban napi két vagy több alkalommal fogyasztottak tejtermékeket, magasabb ásványi anyag-tartalommal és csontsűrűséggel bírtak.

A kutatók megvizsgálták a tejtermékek más étrend-összetevőkkel való együttes hatását is. Dr. Moore szerint: „Azok csontjai, akik napi két vagy több alkalommal tejterméket, és legalább 4 uncia (1 uncia = 28,349 g) húst vagy egyéb fehérjét ettek-ittak, átlagosan több mint 300 grammal több ásványi anyagot tartalmazott, mint a kevesebb fehérjét fogyasztó társaikéi”. A tanulmány kiemeli a tejtermékek fogyasztásának fontosságát egész gyermekkorban, és Dr. Moore szerint: „fontos forrásai a fehérjéknek, kalciumnak és egyéb tápanyagoknak, pl. foszfornak és D-vitaminnak”.

Forrás:
www.ScienceDaily.com
2008. Aug. 13.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr84616395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása