De mi a helyzet, ha nincs lehetőségünk a rostosabb pékárut választani? Honnan tudjuk megállapítani, hogy a barna kenyér nemcsak a hozzáadott színezéktől barna színű? Vajon miért ennyire fontos a rostban gazdag táplálkozás?
A modernizáció eredményeként, egyre kevesebb figyelmet fordítunk étkezésünkre. Sokszor csak arra van időnk, hogy bekapjunk egy szendvicset. Az egészségtelen, rostszegény táplálkozás, az ülő életmód, egyaránt hozzásegít a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, az elhízás, a székelési panaszok, és a daganatos betegségek kialakulásához. Megfelelő rostbevitellel, ezek a problémák megelőzhetők, és kezelhetők! Az igazi barna kenyeret, a savanykás ízéről ismerhetjük fel. Vásárlás során, nincs lehetőségünk kóstolásra, kénytelenek vagyunk a többi érzékszervünkre támaszkodni. A rostban gazdag kenyér, nehezebb súlyú, tömöttebb tapintatú, és tömör állagú. Ma már lehetőségünk van, otthon, házilag elkészíteni saját kenyerünket, melynek összetételét szabadon variálhatjuk különböző magvakkal, korpákkal, zöldfűszerekkel.
Ha fehér kenyér pártiak vagyunk, gondoskodjunk rosttartalmának kiegészítéséről. A legtöbb esetben, együnk mellé valamilyen zöldségfélét. Tavaszi időszakban a friss, primőröket, például paprika, paradicsom, uborka, retek, télen, pedig a savanyúságokat, vagy a téli zöldségeket, mint a fekete retek, a cékla, vagy egyszerűen egy almával fejezzük be az étkezést. Tökéletes, ha nyers sárgarépát reszelünk a szendvicsünkre.
Ügyeljünk a napi zöldség- és gyümölcsbevitelre is. A legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket, mert vitamintartalmuk így őrizhető meg a legjobban. Legalább heti 3-4 alkalommal, fogyasszunk zöldség- és főzelékféléből készült ételeket. Ma már az egészséges étkezés alapját képezik a különféle müzlik, gabonaszeletek, étkezési korpák, pelyhek, melyeket kefirbe, joghurtba keverhetünk, sőt az ételkészítéshez is felhasználhatjuk őket. A hagyományos, magyaros ételektől sem kell megválnunk, a készítési technikájukat kell megvariálnunk. Magvakat szórhatunk a vagdalt masszájába, vagy a panírba, zabkorpát keverhetünk a nokedli tésztájába, vagy a főzelékünk sűrítő anyagába. Magát a köretet is egészségesebbé varázsolhatjuk, ha párolt zöldséggel, salátával, vagy frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
Tóth Andrea dietetikus
Forrás:
www.fittelet.hu
2007.05.17.
Utolsó kommentek