Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

A rostok jelentősége a mindennapi táplálkzásunkban

2008.01.01. 18:30 | iptamas | 1 komment

Címkék: cikkek

A rostban gazdag táplálkozás fontosságáról már sokszor, sokhelyen halhattunk, és olvashattunk. A mai modern, egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen alkotóeleme. A legtöbb esetben csak azok az információkra emlékszünk, hogy naponta többször együnk zöldséget, gyümölcsöt, barna kenyeret.

De mi a helyzet, ha nincs lehetőségünk a rostosabb pékárut választani? Honnan tudjuk megállapítani, hogy a barna kenyér nemcsak a hozzáadott színezéktől barna színű? Vajon miért ennyire fontos a rostban gazdag táplálkozás?

A modernizáció eredményeként, egyre kevesebb figyelmet fordítunk étkezésünkre. Sokszor csak arra van időnk, hogy bekapjunk egy szendvicset. Az egészségtelen, rostszegény táplálkozás, az ülő életmód, egyaránt hozzásegít a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, az elhízás, a székelési panaszok, és a daganatos betegségek kialakulásához. Megfelelő rostbevitellel, ezek a problémák megelőzhetők, és kezelhetők! Az igazi barna kenyeret, a savanykás ízéről ismerhetjük fel. Vásárlás során, nincs lehetőségünk kóstolásra, kénytelenek vagyunk a többi érzékszervünkre támaszkodni. A rostban gazdag kenyér, nehezebb súlyú, tömöttebb tapintatú, és tömör állagú. Ma már lehetőségünk van, otthon, házilag elkészíteni saját kenyerünket, melynek összetételét szabadon variálhatjuk különböző magvakkal, korpákkal, zöldfűszerekkel.

Ha fehér kenyér pártiak vagyunk, gondoskodjunk rosttartalmának kiegészítéséről. A legtöbb esetben, együnk mellé valamilyen zöldségfélét. Tavaszi időszakban a friss, primőröket, például paprika, paradicsom, uborka, retek, télen, pedig a savanyúságokat, vagy a téli zöldségeket, mint a fekete retek, a cékla, vagy egyszerűen egy almával fejezzük be az étkezést. Tökéletes, ha nyers sárgarépát reszelünk a szendvicsünkre.

Ügyeljünk a napi zöldség- és gyümölcsbevitelre is. A legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket, mert vitamintartalmuk így őrizhető meg a legjobban. Legalább heti 3-4 alkalommal, fogyasszunk zöldség- és főzelékféléből készült ételeket. Ma már az egészséges étkezés alapját képezik a különféle müzlik, gabonaszeletek, étkezési korpák, pelyhek, melyeket kefirbe, joghurtba keverhetünk, sőt az ételkészítéshez is felhasználhatjuk őket. A hagyományos, magyaros ételektől sem kell megválnunk, a készítési technikájukat kell megvariálnunk. Magvakat szórhatunk a vagdalt masszájába, vagy a panírba, zabkorpát keverhetünk a nokedli tésztájába, vagy a főzelékünk sűrítő anyagába. Magát a köretet is egészségesebbé varázsolhatjuk, ha párolt zöldséggel, salátával, vagy frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.

Tóth Andrea dietetikus

Forrás:
www.fittelet.hu
2007.05.17.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr43278387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gitta 2008.01.07. 13:18:12

Ebben a cikkben csak ez a mondat nem tetszik:
"egy almával fejezzük be az étkezést"

A baj az, hogy az olyan ember, akinek alig van ideje éppen csak bekapni egy szendvicset, és egész nap dolgozik, az nem fog azzal foglalkozni, hogy sárgarépát reszeljen a kenyerére.

Egyébként pedig azért jók ezek a cikkek, mert minél több ilyen cikk íródik, minél több ilyen cikket olvashatunk, annál könnyebben elhisszük, hogy tényleg változtatni kellene az életmódon, étrenden! És először az elhatározás szükséges, hogy az ember rászánja magát. A többi már nem gond szerintem. Az csak kifogás, hogy "nem tudok mit venni", "nincs időm elkészíteni", "sokkal drágább..." stb.
süti beállítások módosítása