A cikkben Carmen Drahl, a lap egyik szerkesztője elmondta, hogy nem minden ember esetében érhetjük el ugyanazokat a hatásokat az egyes diétákkal. Ami egészségessé tesz egyeseket, másokat megbetegíthet. A „metabolomika”, egy új tudományterület azt vizsgálja, hogy az elfogyasztott ételek hogyan befolyásolják a szervezet anyagcseréjét. E kutatások eszközeinek és eredményeinek felhasználásával a jelenlegi „mindenki számára jó” diétákat felválthatják a személyre szabott étrendek – írja a cikk.
Például egy rutin vérvizsgálat, ami több száz, esetleg még több összetevő mennyiségét méri, az anyagcsere olyan (el)változásait mutathatja, amelyek segíthetnek megelőzni a későbbiekben kialakuló betegségeket. Ezekre az adatokra alapozva az orvosok személyre szabott diétát dolgozhatnak ki, majd az ezt követő ismételt vizsgálatok segítenek nyomon követni a szervezetben bekövetkező változásokat.
A rendszer azonban még nem áll készen. A tudományos és ipari kutatások nagy erőkkel folynak. A cél: felépíteni a teljes rendszerét annak, hogy milyen hatást is gyakorolnak az egyes táplálékok az anyagcserére, erre alapozva pedig elérhetővé tenni egy olyan útmutatót, amely segítségével az egyénre szabott étrend összeállítható lesz.
Forrás:
www.sciencedaily.com
2007.12.31.
Utolsó kommentek