Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Személyre szabott diéta?

2008.01.03. 17:50 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek

A diabétesz, túlsúlyosság és szívbetegség elleni hatékonyabb diéták látszólag már csak karnyújtásnyira vannak. A kutatók azt remélik, hogy az egyes személyek anyagcseréjének elemzésével személyre szabott étrendi útmutatások készíthetők – áll a Chemical & Engineering News december 10-i számában.

A cikkben Carmen Drahl, a lap egyik szerkesztője elmondta, hogy nem minden ember esetében érhetjük el ugyanazokat a hatásokat az egyes diétákkal. Ami egészségessé tesz egyeseket, másokat megbetegíthet. A „metabolomika”, egy új tudományterület azt vizsgálja, hogy az elfogyasztott ételek hogyan befolyásolják a szervezet anyagcseréjét. E kutatások eszközeinek és eredményeinek felhasználásával a jelenlegi „mindenki számára jó” diétákat felválthatják a személyre szabott étrendek – írja a cikk.

Például egy rutin vérvizsgálat, ami több száz, esetleg még több összetevő mennyiségét méri, az anyagcsere olyan (el)változásait mutathatja, amelyek segíthetnek megelőzni a későbbiekben kialakuló betegségeket. Ezekre az adatokra alapozva az orvosok személyre szabott diétát dolgozhatnak ki, majd az ezt követő ismételt vizsgálatok segítenek nyomon követni a szervezetben bekövetkező változásokat.

A rendszer azonban még nem áll készen. A tudományos és ipari kutatások nagy erőkkel folynak. A cél: felépíteni a teljes rendszerét annak, hogy milyen hatást is gyakorolnak az egyes táplálékok az anyagcserére, erre alapozva pedig elérhetővé tenni egy olyan útmutatót, amely segítségével az egyénre szabott étrend összeállítható lesz.

Forrás:
www.sciencedaily.com
2007.12.31.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr15282299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása