Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Téli vitaminbomba: a cékla

2008.01.11. 18:54 | iptamas | 1 komment

Címkék: cikkek zoldsegek

Egészségre gyakorolt hatásai régóta ismertek. Már az asszírok és a rómaiak is használták fogyasztásra és lázcsillapításra. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már kereszténnyé vált germán birodalomban Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését. Ma már a világ minden pontján termesztik és fogyasztják.

Jótékony hatásai

Már elég hamar kiderült, hogy a cékla nemcsak finom, hanem egészséges is. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkivül gazdag folsavban, C-, B1-, B2-, B6-vitaminban, béta-karotinban, niacinban, biotinban. Ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható: vasat, szilíciumot, rezet, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, jódot, bórt, mangánt, ként, kobaltot, lítiumot, stronciumot tartalmaz.

Vitamin és ásványi anyagának köszönhetően serkenti a vérképzést, növeli az ellenálló-képességet, támogatja a nyirokrendszer működését. Jó hatással van az emésztőrendszerre, normalizálja a vérnyomást, vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismerik, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. Legújabb kutatások szerint jótékony hatással van a rákos betegek kezelésében.

Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót. Ezenkívül, a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.

Pocakosok kedvence

A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják, sőt kifejezetten hasznos számukra mert folsavat tartalmaz, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A kutatások szerint a folsav bizonyos idegrendszeri fejlődési rendellenességeket mintegy ötven-nyolcvan százalékos hatékonysággal véd ki, és más vitaminokkal együtt ez az arány kilencven százalékra nőtt. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. A terhesség korai szakaszában megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.

Gyomorpanasz ellen

A céklából készült ital segít leküzdeni náthát és az influenzát. Segítségével tisztítókúrát is tarthatunk, mert rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésbõl származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát a máj, a belek működését, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható.

Kincses Fanni

Forrás:
www.vitaminsziget.com
2008.01.07

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr46289138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gitta 2008.01.14. 10:17:00

Igen, a cékla. Sokan csak savanyúságnak ismerik, de sokkal jobb, ha nyersen salátának készítjük el, vagy gyümölcscentrifugán kinyerjük a levét.
Van, akinek magában nem izlik, egy kis almát lehet hozzá keverni, úgy kifejezetten finom!
süti beállítások módosítása