Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

A sztívia

2008.03.11. 08:12 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek edessegek

Mi is a sztívia?

A Stevia Rebaudiana Bertoni a fészkesek családjába tartozó szubtrópusi, évelő, Paraguay-ban őshonos növény. A Stevia családba tartozó 154 faj közül csak kettőnek édesek a hajtásai, a Rebaudiana Bertoni az egyik. Ránézésre nem túl érdekes növény, ennek ellenére a leveles hajtásai édesek. A szárított leveleiből készített őrlemény tízszer édesebb a cukornál.

A növény édes ízét a sok összetevő közül a stevioside adja, ami egy szénhidrát alapú glycoside (a leveleinek akár 13 %−át is kitevő arányú).A Stevia édes ízéhez még több glyciside is hozzájárul, rebaudioside A (2−4%), B (nyom), C (1−2%), D (nyom), E (nyom) és dulcoside A (0.5−1%). Ezen kívül vitamin(C, A)− és ásványi anyag ( cink, rutin, magnézium, foszfor, vas, stb.) tartalma sem elhanyagolható!

A világ különböző részein (Paraguay, Brazília, Mexikó, Japán, Kína, Dél-Korea, Malajzia, Thaiföld) ételek és italok édesítésére használják. Főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és az ázsiai több évtizedes használat alatt egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel.

Mivel jobb a sztívia mint a cukor?

Tanulmányok tanúsága szerint a sztívia segít a magas vérnyomás csökkentésében. Javítja az emésztést és a bélműködést, megnyugtatja a túlterhelt gyomrot. Erős gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmazható candida kezelésére is. Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is.

Gyulladáscsökkentő

A sztívia növény mind külsőleg és belsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő, baktérium-és gombaölő, ezért alkalmas különböző bőrproblémák, kelések, akne, kivörösödések, lábgomba kezelésére. Paraguay-ban a guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt is a sztíviából nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására. Egyik érdekes tulajdonsága, hogy segít megakadályozni a hegesedést.

Cukorbetegségre

Évszázadok óta ismert, hogy a sztívia jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését, ezért a cukorbetegek régóta használják mint édesítőszert. Tudományos kísérletek kimutatták, hogy rendszeresen fogyasztva képes a vércukorszintet szabályozni, de nem helyettesíti a hagyományos kezeléseket.

Fogyás, súlycsökkenés

A növény levelei és a belőle készült kivonatok gyakorlatilag nem tartalmaznak kalóriát, képesek csökkenteni az édességek utáni vágyat is! Kutatások számos eredménye utal arra, hogy az éhségérzetet is jelentősen csökkenti, édesszájúak korlátlanul fogyaszthatják, plusz kilók lerakódása nélkül. Ha fél órával az étkezések előtt fogyasztjuk, sokkal hamarabb fogjuk a jóllakottságot érezni!

Tudta?
Az USA – valószínű a mesterséges édesítőszerek gyártóinak nyomására – 1991-ben betiltotta a sztívia bevitelét és árusítását, mondván, hogy nem bizonyított ártalmatlansága. Három évvel később engedett a szigorból, jóváhagyta a forgalmazását, először bőrregenerálóként, később mint étrend-kiegészítőként.

Összeállította: Koczka Kinga

Forás:
www.vitaminsziget.com
2008. március 10.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr15375512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása