Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Magyarország 2008: kövér fiúk, fogyókúrázó lányok

2008.03.31. 11:23 | iptamas | 1 komment

Címkék: cikkek magyarok

Nincsenek tisztában a hazai középiskolások az egészséges táplálkozás alapjaival. A diákok többsége túlzott mértékben fogyaszt húskészítményeket, cukrozott üdítőket és zsíros ételeket, így az elhízás és a túlsúlyosság veszélye fenyegeti a fiatalságot - derül ki egy 2007 végi felmérésből.

A túlsúlyosak aránya a fiúk körében kiemelkedően magas, közel 16 százalék, az elhízottak aránya 4 százalék, a lányoknál ezek az értékek 8, ill 3 százalék – derül ki az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) kutatásából, amely a budapesti 15-18 éves fiatalok táplálkozási és életmódbeli szokásait vizsgálta.

„A túlsúly és elhízás előfordulási gyakorisága a gyermekek, serdülők körében világszerte évről évre nő. Az elhízáshoz társuló krónikus megbetegedések közül nem egy (cukorbetegség, magas vérnyomás) már gyermekkorban is megjelenhet. Az elhízott gyermekeknél felnőttkorban a táplálkozással összefüggő megbetegedések kialakulásának veszélye sokkal nagyobb” - mondta Antal Magda, az OÉTI főosztályvezető főorvosa.

Sport helyett dohányzás és fogyókúra

A vizsgálat során a fiatalok életmódját is feltérképezték. A végzős diákok közel kétharmada naponta vagy hetente dohányzik rendszeresen, ugyanakkor a sporttal, sétával eltöltött idő az életkor előrehaladtával radikálisan csökken. A diákok 15-20 százaléka csupán iskolába menet tartózkodik szabad levegőn, a sportolásra fordított idő a tanulók 60 százalékánál naponta kevesebb, mint egy óra. A középiskolások szabadidős tevékenységei közül a tévénézés, számítógépezés, olvasás és zenehallgatás a legkedveltebbek. Tízből csupán három tanuló jelölte meg hobbijaként a sportot, a fiatalok elégedetlenek fizikai állóképességükkel. A lányok 90 százaléka nincs kibékülve testsúlyával. 40 százalékuk rendszeresen diétázik, ahelyett, hogy táplálkozási szokásain változtatna.

Az elhízás és a túlsúly fiatalkori kialakulásának hátterében az ismeretek hiánya áll. A diákok többsége nincs tisztában a helyes táplálkozás alapjaival. Magas a felvágottak, húskészítmények, a cukrozott üdítők fogyasztásának aránya szemben a nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel, halfélékkel. A zöldség és a gyümölcs napi fogyasztása emelkedő tendenciát mutat, arányuk még mindig alacsony (45, ill. 68%). A kedvező élettani hatású hal fogyasztása (17 százalék) továbbra is elenyésző. A vitaminok bevitelében is súlyos hiányosság mutatkozik: a kalciumbevitel a diákok 70 százalékánál a kritikus szint alatt van, emellett a B-vitamin csoport és a D-vitamin mennyisége sem megfelelő a tanulók többségénél. 

Már általános iskolában elkezdődik

Egy korábbi felmérésből – amely a budapesti általános iskolások egészségi állapotát mérte fel – kiderül, hogy a fiúk mintegy 18 százaléka túlsúlyos, 7 százaléka elhízott, míg a lányoknál 20, ill. 6 százalék ez az arány. A vizsgálatok szerint már a 7-14 évesek körében jelentkeznek a felnőtt korra jellemző rossz táplálkozási szokások, pl. a túlzott zsírfogyasztás vagy a nem kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

Felhasznált forrás:
www.hvg.hu
2007. 12. 05.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr37401151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gitta 2008.04.01. 10:16:17

Szia Tamás!

Ez egy nagyon szomorú statisztika. Szegény gyerekek, de mit látnak otthon? Gondolom a szülők sem táplálkoznak másképpen.

Egyébként az általános iskolában, az alsó tagozaton környezetismeret órán az egészséges életmód (táplálkozás, mozgás, életvitel) tananyag! A kislányom most tanulja. Készítettek egy hatalmas tablót, a két oldalán az IGEN, és a NEM, tele képekkel, mi az, ami egészséges, és mi az, ami nem. Tanulják, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt kell enni, ehhez képest a menzán miket kapnak... arról jobb nem beszélni.

Tamás, legyen szép napod, szia!
süti beállítások módosítása