Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Légy fitt, ne sovány!!!

2007.12.07. 09:56 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek fitt fogyokura testmozgas

Egy most (2007/12) megjelent tanulmány szerint a testsúlyunknál jóval nagyobb szerepet játszik a várható életkor alakulásában az, hogy mennyire vagyunk jó kondícióban. Az eredmények szerint a hatvan év felettieknél az elhízás mértéke nem állt kapcsolatban a halandóság fokozott kockázatával, a rossz fizikai teljesítőképesség azonban igen.

A korábbi tanulmányok alapján már ismert, hogy az elhízás és a mozgásszegény életmód fokozott halandósági kockázatot jelent a középkorú felnőttek körében. A columbiai Dél-Karolina Egyetem munkatársai a Journal of the American Medical Association (JAMA) december ötödikei számában közzétett tanulmányukban arra keresték a választ, hogy ez az összefüggés az idősebb generáció tagjainál is igaznak bizonyulhat-e.

Xuemei Sui és kollégái a szív- és érrendszer, valamint a légzőszervrendszer általános fizikai állapotát, az elhízottság mértékét jellemző különféle értékeket és a vizsgálati alanyok halálozási rátáit vizsgálták egy tizenkét éven át tartó tanulmány keretében. A 2603 résztvevő - 2087 férfi és 516 nő - közül mindenki hatvan év feletti volt, és mindannyian egy 1979-ben megkezdett, az általános egészségi állapotot vizsgáló felmérésben vettek részt. A fizikai teljesítőképességet (fittséget) egy futószalagon végzett feladatsor segítségével határozták meg, az elhízottság mértékét pedig a testtömegindex (BMI), illetve a derék-körfogat és a test zsírszöveteinek százalékban kifejezett értékével jellemezték. A résztvevők közül azokat sorolták az alacsony fittségű csoportba, akik a futószalagon végzett teszt eredményeinek kiértékelésekor a legalsó ötödben szerepeltek.

A vizsgálat tizenkét éves időtartama alatt összesen 450 haláleset történt; a kutatók azt találták, hogy akik az adott időszakban elhaláloztak, alacsonyabb fitnessz-értékekkel rendelkeztek, emellett több szív- és érrendszeri betegség rizikófaktora volt náluk jelen, mint azoknál, akik tovább éltek. Meglepő módon azonban az elhízottságban nem mutatkozott jelentős különbség az elhunytak és az élők között: a jó fizikai állapotban lévő résztvevőknél összességében alacsonyabb halálozási rátát lehetett megállapítani, mint a legkevésbé fitt csoportban, ami egyaránt igaz volt az összes súlycsoportra, két, már jelentős mértékben elhízott csoport kivételével - olvasható az egyetem által kiadott sajtóközleményben.

"A halálozási ráták a legtöbb esetben fele akkorák voltak a magasabb fitnesszel jellemezhető csoportban, mint azoknál, akik a legkevésbé voltak jó fizikai állapotban. A jó kondícióban lévő, de elhízott - 30 és 34,9 közötti BMI-vel jellemezhető - egyéneknél pedig kisebb volt a mortalitási ráta, mint a legkevésbé fitt, de normál súlyú vagy vékony személyeknél" - ismertette az eredményeket Sui. Az adatokból ez alapján azt a következtetést vonták le, hogy a fittség szintje idősebb emberek esetében egyértelmű befolyással van arra, hogy milyen mértékben hozható összefüggésbe az elhízottság mértéke a halálozási valószínűségekkel.

"Lehetséges, hogy egyszerre legyünk kövérek, de egyben fittek is, és ha így van, a korábbi halálozás esélye jelentősen, csaknem a felére csökken" - vonta le a végső következtetést Sui. Fontos tehát, hogy ha már elhíztunk, ne elsősorban a testsúlyunk miatt aggódjunk, hanem próbáljunk meg minél rendszeresebben mozogni - a szakemberek korábbi ajánlásai szerint már napi harminc perc, mérsékelt intenzitású testmozgás (például séta) is elég lehet ahhoz, hogy jó formában tartsuk magunkat.

Forrás:
[origo]

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr67254092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása