Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Szőlő - nemcsak bornak jó

2007.12.04. 19:46 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek gyumolcsok

A szőlő táplálkozástani szempontból az egyik legértékesebb gyümölcsünk. Létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek hozzájárulnak napi optimális tápanyagszükségletünk fedezéséhez. A gyümölcsben található élelmi rost jó hatással van a bélműködésünkre, magas víztartalma pedig segíti a folyadékpótlást. Szőlőszezon idején próbáljunk minden nap fogyasztani ebből az üdítő gyümölcsből.

A szőlőfogyasztás előnyös hatásai


A szőlő szénhidráttartalma természetes szőlő- és gyümölcscukor, amelynek mennyisége - évjárattól, termőhelytől és fajtáról függően - 10 dkg-ban 18 és 22 gramm között változik. Élelmi rosttartalma elsősorban cellulóz és pektin, amely kedvezően hat a tápcsatorna működésére. A vitaminok közül a B1- és a B2-vitamin fordul elő nagyobb mennyiségben, de jó C-vitamin, folsav és biotinforrás is.

Az ásványi anyagok közül a szőlő gazdag foszforban és káliumban, valamint jelentős mennyiségben van jelen kálcium, nátrium, magnézium, kevés növényi vas és cink. A szerves savak közül a borkősav, az almasav, a citromsav és a borostyánkősav, a flavonoidok közül pedig a quercetin található meg benne, természetes növényi anyaga a resveratrol nevű vegyület. A szőlőmag bélrésze megközelítőleg 50%-ban olajat tartalmaz, mely jellemzően többszörösen telítetlen zsírsavakból áll. 

A gyümölcs természetes szőlő- és gyümölcscukortartalma gyorsan felszívódó egyszerű cukor, mely fáradtság esetén és a koncentrálóképesség csökkenésekor gyorsan biztosítja az energiát szervezetünknek. Ásványi anyagai jó hatással vannak idegrendszerünk működésére, erősítik fogainkat és csontrendszerünket. A szőlő és frissen préselt leve átmossa bélrendszerünket, fogyasztásával megelőzhető a székrekedés és a bélben kialakuló divertikulózis, vagyis a vastagbél nyálkahártyájának zsákszerű kiöblösödése.

A szőlő fogyasztása segíti emésztésünket és anyagcserénk bomlástermékeinek kiürülését a vizelettel. Tisztítja vizeletkiválasztó szerveinket, a veséket, húgyhólyagot. Csökkenti a vizelet savas kémhatását, ezzel megelőzhetjük, illetve késleltethetjük a vesekövek közül például a cisztin- és a húgysavkő kialakulását. Reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti fájdalmunkat. A csemegeszőlő szerves sav alkotói javítják az étvágyat, ezért különösen ajánlható lázas, leromlott betegeknek.

A szőlő egyik alkotóeleme a quercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. A quercetin szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól és ennek következményétől, vagyis az erek beszűkülésétől, az infarktustól és az agyvérzéstől. A vegyület a legnagyobb mennyiségben a vörös szőlő levében és a vörösborban található meg. A quercetin a szőlőn kívül előfordul még a vörös- és lilahagymában, a kelkáposztában, a brokkoliban, a cseresznyében, a zöldbabban, az almában és a gabonafélékben is.

A különböző szőlőfajták, szőlőkészítmények és a vörösbor resveratrolt is tartalmaz, ami egy természetes növényi immunanyag (a szőlő gyümölcsében a gombás fertőzések elleni védelmet szolgálja). A quercetinhez hasonlóan antioxidáns hatású, óvja a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától és csökkenti a rákos sejtek kialakulásának esélyét, valamint a vérnyomást.

A szőlőmagból készült olajat hidegen préselik, így tápanyagtartalma nem károsodik. Az olaj nem tartalmaz koleszterint, telítetlen zsírsavtartalma jelentős mennyiségben linolsavból áll. A szőlőmagolaj felhasználásával süthetünk és főzhetünk is, de előnyösebb, ha saláták, páclevek ízesítésére használjuk fel. A szőlőmagolaj kellemes illatú, színe zöldessárga, íze pedig az olívaolajra emlékeztet.

Nógrádi Katalin
 
dietetikus

Forrás:
[origo]

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr48256240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása