Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Újra népszerű lehet a tejivás

2007.12.04. 18:38 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek tejtermekek

Egy hosszútávú walesi vizsgálat helyreállíthatja a tejivás napjainkban kissé megcsappant népszerűségét. A Cardiff-i Egyetemen végzett vizsgálat eredményei ugyanis azt mutatták, hogy napi fél liter tej, illetve azzal egyenértékű mennyiségű tejtermék elfogyasztása védelmet nyújthat a fejlett világ egyik leggyorsabban terjedő betegsége, a metabolikus szindróma ellen.

Az inzulin-rezisztenciaként is ismert metabolikus szindróma egy magas koleszterin- és vércukorszinttel, elhízással és vérnyomás-emelkedéssel járó tünetegyüttes, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A Cardiffi Egyetem Peter Elwood vezette kutatócsoportja 2400, 45 és 59 év közötti férfi egészségi állapotát követte 25 éven keresztül. Valamennyi résztvevő kitöltött egy táplálkozási szokásokkal kapcsolatos kérdőívet, heti étrendjükről naplót vezettek, és feljegyezték, mennyi tejterméket fogyasztottak.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen ittak tejet és ettek tejtermékeket - például joghurtot és sajtot - jelentős mértékben csökkent a metabolikus szindróma kockázata a többi résztvevőhöz képest. Az elfogyasztott tejtermék napi mennyisége is számított: azoknál, akik naponta legalább fél liter tejet ittak, 62 százalékkal, a más tejterméket rendszeresen fogyasztóknál pedig 56 százalékkal kisebb eséllyel jelentkezett a betegség.

A vizsgálat kezdetekor a résztvevők közül körülbelül minden hetedik (15 százalék) férfi szenvedett metabolikus szindrómában, és náluk csaknem kétszeres volt a szívkoszorúér-betegség és négyszeres a cukorbetegség kockázata a többi résztvevőhöz képest, továbbá csaknem 50 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg fiatalon.

A kutatók szerint eredményeik meggyőzően cáfolják az utóbbi években elterjedt nézetet, mely szerint a tej és más tejtermékek - viszonylag magas telített zsírsavtartalmuk miatt -- káros hatással vannak a szívre.

Vig Julianna

 
Forrás:

[origo]

2007. július 26.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr49256164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása