Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

A táplálék hat génjeink működésére

2007.12.08. 10:56 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek

Képzeljük el, hogy egy speciális táplálék-kiegészítő (vagy táplálék) fogyasztásával befolyásolható lesz a viselkedés vagy visszafordítható lesz olyan súlyos betegség, mint a rák vagy a schizophrenia. Vannak, akik már tapasztalták saját magukon, hogy mekkora változást idézhet elő az egészségi állapotukban a táplálkozásmódosítás.

Most a tudomány áll elő azzal, hogy genetikailag kifejeződő változásokat lehet majd nemsokára elérni egyedül bizonyos tápanyagokkal: életre szólóan leállíthatják azt a gént, amely egyes emberekben mentális vagy fizikai betegség kialakulását idézi elő. Persze ma még csak állatkísérletekről beszélhetünk, de jó okunk van hinni, ahogy gyűlnek a bizonyítékok - mondják a kutatók -, hogy egyszerű tápanyagok az emberben is képesek előidézni ezt a hatást.

Az emberi betegségek egy jó részét a DNS hibák okozzák, de vannak olyan betegségek is, amelyeket egyes gének be- vagy kikapcsolódása indít be (némelyik daganatos betegséget is).A szervezetünkben ugyanis a többezer gén nem mindegyike van működésben.Amikor a tudósok azt kezdték vizsgálni, mitől függ a gének aktivitása, arra az eredményre jutottak, hogy a táplálék maga szerepet játszik.A kísérlet során felnőtt patkányok viselkedése megváltozott, amikor L-metionin aminosavat (amihez táplálékkiegészítő kapszula formájában bárki hozzájuthat, és mivel kicsi molekula, könnyedén bejuthat a vérárammal az agyba - jegyezte meg a kutatásvezető) fecskendeztek az agyukba: kisebb magabiztosságot mutattak az új környezet felderítése során, és lényegesen megnőtt a stresszhormon termelésük.

A változás maradandó volt!

És ezt a változást az idézte elő, hogy az aminosav megváltoztatta a patkányok génkifejeződésének módját. Az L-metionin hozzákapcsolt egy metilcsoportot a génhez azaz metilálta.Azt a gént változtatta meg, amely az állatnak a stresszre adott válaszát vezérli - mondja a kutatást végző csoport vezetője Moshe Szyf (McGill University, Montreal).Nemcsak negatív, pozitív hatást is elő lehet idézni hasonló módon: egy természetben előforduló kémiai anyag, a trichostatin Al (TSA), éppen ellenkező hatást vált ki, mint az L-metionin. A kutatók hangsúlyozzák, hogy abban látják a kutatási eredmény lényegét, hogy bebizonyította, mennyire fontosak lehetnek a parányi, alig észlelhető mennyiségű tápanyagok, táplálék kiegészítők.

Forrás:
www.vitaminsziget.com
2006-12-16

Emberek ezrei fogyasztják a méreganyagmentes tápanyagkiegészítőket!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr63256723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása