Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Növényi kivonattal a hosszú életért?

2007.12.11. 14:47 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek hosszu elet

Egy Európa és Ázsia sarkvidéki tájain honos, sárga virágú növényke, a Rhodiola rosea hatóanyagának kivonata növelte a vele etetett muslica-populációk élettartamát.

A University of California (Irvine) tanulmánya szerint azok az egyedek, amelyek e kivonatot tartalmazó táplálékot fogyasztottak, átlagosan mintegy tíz százalékkal tovább éltek, mint normális „koszton” tartott társaik.

Bár ez a tanulmány nem tartalmaz bizonyítékot arra, hogy ez a növény meghosszabbíthatja az ember életét, az a felfedezés, hogy megnövelte egy vizsgált állatfaj élettartamát, az öregedéssel kapcsolatos kutatások kereszttüzébe emelheti a Radiolát – jelentette ki Mahtab Jafari, a gyógyszerészeti tudományok professzora, a kutatások vezetője. - Az eredményeink azt mutatják, hogy a Rhodiola további tanulmányozásra érdemes, és most azt vizsgáljuk, hogy ez a növényke hogyan képes e különleges hatását kifejteni.

A kísérletek során az UC-Irvine kutatói a muslica-populációkat különböző étrenden tartották, négy különböző növényfaj hatását vizsgálva az öregedésre. A növényi kivonatokat élesztőtészta-masszába keverték, és a rovarok ezt ették életük folyamán. A növények közül háromnak - ismert a kínai neveik Lu Duo Weiként, Bu Zhong Yi Qi Tangként és San Zhi Pianként - nem volt hatása a muslicák élettartamára, viszont a Rhodioláról kiderült, hogy jelentősen csökkentette a halandóságot. A nőstények esetében átlagosan 3,5, híg hímeknél 3,2 nappal növelte az élettartamot.

A Rhodiola rosea hideg éghajlaton, nagy magasságokban tenyészik, a skandináv népek és az oroszok évszázadok óta használják stressz-oldó hatása miatt. Feltételezik, hogy antioxidáns tulajdonságai vannak, és már széles körben tanulmányozták.

Szovjet kutatók 1940-es évek óta vizsgálták a növény hatásait sportolókon és űrhajósokon, és azt találták, hogy fokozza a test stresszel szembeni ellenállását.

Egy korábban megjelent, Nordic Journal of Psychiatry pszichiátriai tanulmány szerint pedig, a depresszióban szenvedő betegek közül azok, akik egy Rhodiola kivonatot, SHR-5-öt szedtek, kevesebb tünetet mutattak, mint azon társaik, akik placebót kaptak.

Forrás:
www.sciencedaily.com
2007. 12. 10.

Hogyan tehetsz még a hosszú életért?

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr59260381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása