Nem véletlen, hogy nem sikerül dűlőre jutni ebben a kérdésben. A már évezredek óta használt vaj állati alapanyagokból készült, ezért magas a koleszterin- és telített zsírtartalma, amit a szívbetegségekkel hoznak összefüggésbe.
A margarint többszörösen telítetlen növényi olajokból, például kukoricaolajból állítják elő, így ez nem tartalmaz telített zsírokat, emiatt gondolják sokan, hogy a margarin szívbarát. De ez nem egészen ígaz. Amikor a többszörösen telítetlen zsírokat félkemény asztali krémmé alakítják át, ún. transz-zsírok keletkeznek, ezek pedig éppen annyira károsak az egészségre, ha nem jobban, mint a telített zsírok.
Mégis, a legtöbb vizsgálat és számos egészségügyi szakember egyetért abban, hogy a gondosan kiválasztott margarin biztonságosabb. Mivel a margarin szilárdságát a transz-zsírok okozzák, a folyékony vagy jobban kenhető változat fogyasztása ajánlatos. Sok margarin tartalmaz ma már vizet vagy folyékony növényi olajat részlegesen hidrogenizált növényi olaj helyett, így ezek gyakorlatilag nem tartalmaznak transz-zsírokat. Még egészségesebb az olívaolaj.
Általánosságban elmondható, hogy a margarin ugyan kevesebb zsírt és koleszterint tartalmaz, mint a vaj, de azért az sem ideális.
Dobos, L.
Forrás:
www.informed.hu
2007-10-18
Utolsó kommentek