Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

A tej - egészséges vagy sem?

2007.12.09. 10:30 | iptamas | 1 komment

Címkék: cikkek tejtermekek

Szárazanyag tartalmát a benne lévő fehérje, tejcukor, tejzsír, vitaminok és ásványi anyagok adják. A tej minden olyan tápanyagot megfelelő arányban és összetételben tartalmaz, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van. A 2,8 százalék zsírtartalmú tej energiatartalma 62 kcal/100g, az 1,5 százalékosé pedig 50kcal/100 g.


A tej fehérjéje, a kazein könnyen emészthető, mert a gyomorban pelyhes formában csapódik ki (koaguál). Emészthetősége a homogénezés és a pasztőrözés után tovább javul, mert a kazein-alvadékrögök mérete nagymértékben csökken. Előnye még, hogy - ellentétben a húsfehérjékkel - purinban és nitrogénben szegény. Esszenciális aminosav-összetétele alapján naponta 3 dl tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék egy átlagos (75 kg) súlyú felnőtt ember szinte teljes szükségletét fedezi (a metionin nevű aminosavból kisebb mennyiség található benne). A tejfehérje növényi eredetű fehérjékkel együtt fogyasztva növeli azok biológiai értékét.
 
A tejzsír jól emészthető, előnyös a zsírsavösszetétele, az olvadáspontja és az emulziós állapota. Az egyik legfontosabb természetes emulzió. Zsírtartalmának nagy része nem bomlik le, a májat elkerülve közvetlenül szívódik fel a bélből a szervezeten belüli felhasználási helyre. Telítetlen zsírsavtartalmának kiemelkedő alkotóeleme a linolsav és az arachidonsav. Linolsavból kevesebbet tartalmaz, mint a növényi olajok, viszont jobb hatásfokkal alakul át a szervezetben nélkülözhetetlen arachidonsavvá. A benne található úgynevezett foszfo- és glikolipidek szintén javítják a tejzsír emészthetőségét.

Jellemző szénhidrátja a laktóz (tejcukor), amely elősegíti az ásványi anyagok közül a kalcium, a magnézium és a foszfor felszívódását. A tejcukrot az emésztés során a laktáz enzim a bélben galaktózra és glukózra bontja. Ezeket a tejsavbaktériumok tejsavvá erjesztik, ez biztosítja a vastagbél megfelelő savanyú környezetét.

A tehéntej koleszterintartalma sokkal kisebb, mint a többi állati eredetű élelmiszeré: 10 mg/100 g. A nagyobb zsírtartalmú tejben valamivel több a koleszterin. Az anyatejben 20 mg/100 g található; a fejlődésben lévő szervezetnek (csecsemők, gyermekek) több koleszterinre van szüksége.

Ásványi anyagai: nátrium, kálium, kalcium és magnézium, nyomokban fellelhető még a vas, a mangán, a réz, az ólom, az alumínium és a jód. Fontos szerepe van a csontképzésben a kalciumnak és a foszforsavas sóknak.

Különösen fontos B-vitamin-forrás, de az összes vitamint tartalmazza. Vitamintartalmát befolyásolja az állatok takarmányozása.

A tej élettani hatása bizonyítottan kedvező, szerepet játszik az egészség megőrzésében, segíti az immunrendszer működését és csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét. A tejipar számos tejfélét, tejterméket és tej alapú élelmiszert állít elő - mindennapi fogyasztásuk kifejezetten ajánlott mind a gyermekek, mind a felnőttek számára. A tej és tejtermékek kiegyensúlyozott összetételűek, változatosan beépíthetők az étrendbe és felhasználhatók az ételek elkészítéséhez.

Kik nem fogyaszthatnak tejet?


A tejfélék anyatej pótlására nem alkalmasak, tápanyagainak aránya nem biztosítja megfelelően az újszülöttek és a csecsemők súlynövekedését, fejlődését. Fehérjetartalma kétszer, mésztartalma pedig ötször több, mint amennyit az anyatej tartalmaz.

Nem tervezhetik be étrendjükbe, nem használhatják fel ételkészítéshez a fenilketonúriában szenvedők. A tejfehérje más állati és növényi eredetű fehérjékkel együtt fenilalanin nevű aminosavat is tartalmaz. A fenilketonúria egy öröklődő anyagcserezavar, enzimhiány okozza. A vérben és a vizeletben felszaporodik a fenilalanin. A betegséget újszülött korban, vérminta (Guthrie-teszt) útján szűrik.

Nem fogyaszthatnak tejet a tejfehérje- és tejcukor- (laktóz) érzékenységben szenvedők sem. A laktóz-intoleranciát a laktáz (tejcukorbontó) enzim veleszületett teljes hiánya okozza. A tejcukor-érzékenység átmeneti is lehet, amikor valamilyen más betegség okozza a bélnyálkahártya károsodását (másodlagos tejcukor-felszívódási zavar) és ezzel a bélben a laktáz mennyiségének csökkenését. Ilyenkor a tejcukor nem tud lebomlani, felfúvódást, hasmenést okoz. Az alapbetegség gyógyítása után megszűnnek a tünetek.

Nógrádi Katalin
dietetikus

 
Forrás:
[origo]
2007.10.08.

Hogyan tudsz a tejfogyasztás mellett is gondoskodni a szervezet számára megfelelő tápanyagokról?

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr86256099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mózsi bá (törölt) 2008.08.10. 10:22:09

A tej élet, erő, egészség... Nos, ez egy hatalmas hazugság. A tejben semmi olyan nincs, amire az emberi szervezetnek szüksége lenne.Egyetlen olyan emlős állat sincs a földön, amely felnőtt korában tejet inna, hisz életének csak egy bizonyos szakaszában van szüksége erre. Ezzel természetesen az ember is így van, semmi szüksége anyatejre felnőtt életében... Ha pedig anyatejre nincs szüksége, akkor miért lenne szüksége más emlős tejére? A tej bizonyítottan kártékony hatású, csak az emberek zöme nem akar tudomást venni erről a tényről. Olyan ez, mint a spenót hatalmas vastartalmáról szóló tévhit, ami egy tizedesvessző elírása miatt évtizedekig tartotta magát, végül kiderült a tévedés, de addig az óriási vastartalomra való hivatkozással annyi spenótot zabáltattak meg szerencsétlen gyermekekkel az óvodákban-iskolákban, hogy az ördög is megkönnyezte a pokolban. Na vissza a tejre: Miért is kell az "ezeréves" tejéleterőegészség szlogent kiabálni? Mert a tej egy egyszerű termék, amiből naponta milliónyi litert állítanak elő... El kell adni, és mi sem egyszerűbb ennél... A beégetett szöveget skandálják. A dolog kissé hasonlít az Atkins diétára: Aki erre adja a fejét, az húst hússal fog enni, méghozzá jó zsírosan, miközben a kilók leolvadnak róla, ugyanakkor totál felborít minden addigi ritmust, a vérkép negatívba csap át, stb... De legalább fogyunk. A tejnél kissé másabb a helyzet. Semmiféle jótékony hatása nincs, ugyanakkor kártékony. Még, hogy egészséges... Bocs, de ne hazudjunk már ekkora kapitális ostobaságot... Nézzünk szét, ha már előttünk a net, hogy ne kelljen könyvmolykodni. Segítek:

www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/tej.htm

www.vegetarianus.hu/irasok/tej/tej1.html

www.vital.hu/themes/sick/childallergtej1.htm

antalvali.hu/mo_napfenyes_tej

www.kristalyakademia.hu/meghokkento_cikkek/a_tej_karos_hatasai/eros_csontok

A további számtalan anyagot megtalálják a rutinos internethasználók, ha keresik.
A tej - Halál, gyengeség, betegség.
süti beállítások módosítása