Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

A mediterrán étrend és a testmozgás hosszabb életet ígér?

2007.12.14. 12:12 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek fitt hosszu elet

Az öt évnél hosszabb időn át tartó mediterrán étrendű táplálkozás, ill. testmozgással tarkított életmód egyaránt csökkenti az elhalálozás kockázatát – állapítja meg két nemrégiben megjelent cikk (Archives Internal Medicine,  JAMA/Archives, 2007. december). Mindkettő az Institutes of Health-AARP Diet and Health Study, USA eredményeit használja fel, utóbbi 566.407, 50-71 éves, hat államban megkérdezett személy 1995 és 1996 közötti adatait tartalmazó kérdőíven alapul.

Az első tanulmányban Panagiota N. Mitrou, Ph.D. (akkoriban National Cancer Institute, Bethesda, Md., most Cambridge Egyetem, Anglia) és munkatársai egy kilencfokozatú skálát használtak arra, hogy megállapítsák, van-e összefüggés a mediterrán étrend  és bizonyos krónikus betegségek kialakulása között. A vizsgált személyek (214.284 férfi és 166.012 nő) közül a „diétázók” étrendje zöldséget, hüvelyeseket, gyümölcsöt, diót, gabonát, halat, alkoholt és húst tartalmazott.

A vizsgálat öt éve alatt 12.105 résztvevő hunyt el, közülük 5.985 rákos betegségben, 3.451-en pedig szív- és keringési problémák miatt. Azok, akik mediterrán étrenden éltek, kisebb valószínűséggel hunytak el az említett betegség-típusokban.

A másik tanulmányban Michael F Leitzmann (szintén National Cancer Institute) és munkatársai két kérdőív eredményeit vizsgálták meg. Ebben 252.925 résztvevő (142.828 férfi és 110.097 nő) fizikai aktivitását elemezték. Közülük 7900-an hunytak el a kutatás során.

Azok, akik a hét legtöbb napján legalább 30 perces könnyed testmozgást végeztek, 27 százalékkal, míg akik heti három alkalommal legalább 20 perces erőteljes testmozgást végeztek, 32 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg inaktív társaiknál.

A kismértékű testmozgás mintegy 19 százalékkal csökkentette a halál kockázatát.

Forrás:
www.sciencedaily.com
2007.12.07.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr61262941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása