Az első tanulmányban Panagiota N. Mitrou, Ph.D. (akkoriban National Cancer Institute, Bethesda, Md., most Cambridge Egyetem, Anglia) és munkatársai egy kilencfokozatú skálát használtak arra, hogy megállapítsák, van-e összefüggés a mediterrán étrend és bizonyos krónikus betegségek kialakulása között. A vizsgált személyek (214.284 férfi és 166.012 nő) közül a „diétázók” étrendje zöldséget, hüvelyeseket, gyümölcsöt, diót, gabonát, halat, alkoholt és húst tartalmazott.
A vizsgálat öt éve alatt 12.105 résztvevő hunyt el, közülük 5.985 rákos betegségben, 3.451-en pedig szív- és keringési problémák miatt. Azok, akik mediterrán étrenden éltek, kisebb valószínűséggel hunytak el az említett betegség-típusokban.
A másik tanulmányban Michael F Leitzmann (szintén National Cancer Institute) és munkatársai két kérdőív eredményeit vizsgálták meg. Ebben 252.925 résztvevő (142.828 férfi és 110.097 nő) fizikai aktivitását elemezték. Közülük 7900-an hunytak el a kutatás során.
Azok, akik a hét legtöbb napján legalább 30 perces könnyed testmozgást végeztek, 27 százalékkal, míg akik heti három alkalommal legalább 20 perces erőteljes testmozgást végeztek, 32 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg inaktív társaiknál.
A kismértékű testmozgás mintegy 19 százalékkal csökkentette a halál kockázatát.
Forrás:
www.sciencedaily.com
2007.12.07.
Utolsó kommentek