Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Étkezési szokások és elhízás

2008.11.01. 17:47 | iptamas | 2 komment

Címkék: cikkek fogyokura

A British Medical Journal internetes oldalon közölt tanulmány szerint a gyors és jóllakottságig történő evés együttese mintegy háromszorosára növeli az elhízás kockázatát.

Az elmúlt évszázadig az emberek többségének nem volt lehetősége annyi energiát elfogyasztani, hogy a felesleget zsír formájában elraktározzák. Az étkezési szokásaink azonban nagymértékben megváltoztak: nagy mennyiségben hozzáférhetőekké váltak az olcsó ételek, gyorsételek, kevesebb a családi körben eltöltött étkezés, gyakran tévézünk evés közben – talán ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a túlsúlyosság szinte járványszerűen terjed.

Iso professzor munkatársaival nagy szabású vizsgálatba kezdett: 2003 és 2006 között több mint 3000, 30-69 éves japán férfi (1122) és nő (2165) bevonásával azt próbálták meg kideríteni, hogy vajon a gyors és teljes jóllakásig történő evés kapcsolatba hozható-e a túlsúlyossággal. A résztvevők kérdőív kitöltésével szolgáltattak adatokat az étkezési szokásaikról.

Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak mintegy fele (50,9%), ill. a nők 58,4%-a állította magáról azt, hogy mindig teljes jóllakásig eszi magát. A férfiak 45,6, a nők 36%-a pedig elmondásuk szerint gyorsan eszik.

Azoknak, akik – állításuk szerint – gyorsan, és teljes jóllakásig szoktak enni, magasabb az összes energia-bevitelük, ill. a testtömeg-indexük (BMI, Body Mass Index) értéke, mint azoké, akik úgy nyilatkoztak, hogy nem esznek gyorsan, és nem teljes jóllakásig. A kutatók azt is megfigyelték, hogy az első csoportba tartozó nők és férfiak között háromszor nagyobb volt a túlsúlyosság valószínűsége, mint a második csoport tagjai között.

A szerzők ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a kiemelt két tényező, szokás hatása a túlsúlyosságra együttesen többszöröződik. Ezek a megállapítások pedig magyarázatul szolgálnak arra, hogy a mai elterjedt étkezési szokások hogyan is segítik elő a túlsúlyosság járványszerű terjedését.

Munkájukban arra is felhívják az orvosok figyelmét, hogy ösztönözzék a pácienseiket, hogy alakítsanak ki gyermekeiben egészséges étkezési szokásokat, mint pl. lassú, megfontolt evés, mértékletes ételadagok választása, nyugodt családi étkezések előtérbe helyezése.

Forrás:
www.sciencedaily.com
2008. október 22.

Meglepő tényezők, amelyek a túlsúlyban szerepet játszanak
Hatékony fogyókúra - végre tényleg van ilyen?

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr79744130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zolaf · http://www.masszazs.cu.cc 2012.05.01. 00:19:43

Sajnos az, hogy mi iránt vonzódunk, mit kívánunk fogyasztani nagyobb mennyiségben, evolúciós hozadék. Nyilván nagyobb affinitás alakutl ki azon anyagok iránt, amik szűkösen álltak rendelkezésre, de a szervezetnek nagy szüksége volt rá. Kívántuk, tehát nagyobb erővel kutattuk.

Ma viszont már nincs hiány semmilyen fontos anyagból. Sőt. Mindent bőven termelünk. Viszont szervezetünk nem tudta ezt még lekövetni. Tehát a kívánalom, a vágy megmaradt, rendelkezésre is áll a vonzalom tárgya, tehát faljuk is.

Ezenkívül mai társadalmunkban a fogyasztás egyfajta mérce, követendő példa. Gazdaságunk erre alapul. De ténykérdés, hogy ez zsákutca. Sokan látjuk már az utca végét, de...

Na erről inkább itt elmélkedem tovább:
www.masszazs.cu.cc/
süti beállítások módosítása