Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Mediterrán diéta a diabétesz ellen

2008.06.01. 09:29 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek cukorbetegseg

diabétesz mediterrán diéta cukorbetegség megelőzés diabetes mediterrán diéta

A hagyományos mediterrán diéta komoly védettséget nyújt a 2-es típusú diabétesz ellen – állítja egy, a British Medical Journal honlapon megjelent cikk.

Ez a diéta a közelmúltban vált híressé – jellemzője a sok olivaolaj, gabona, zöldségek, gyümölcsök, dió, hal, ellenben csekély mennyiségű hús, tejtermék és alkohol. Közismert tény, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében jelentős szerepet játszik, de eddig keveset tudtunk arról, hogy mennyire hasonló a helyzet a cukorbetegséggel kapcsolatban.

Az említett tanulmány több mint 13.000, korábban a spanyolországi Navarra Egyetemen végzett hallgatót vizsgált meg. 1999 és 2007 között toborozták a résztvevőket, majd ezt követően nyomon követték étrendjüket és egészségi állapotukat.

Az alanyok először kitöltöttek egy 136 pontos kérdőívet, hogy a kutatók részletes képet kapjanak az étrendjükről. A kérdések az étkezés rendszerességére, a zsírok és olajok fogyasztására, a főzési módszerekre és az étrend-kiegészítőkre vonatkoztak.

Ezt követően kétévente töltöttek ki az étrendjükre, életstílusukra, egészségi állapotukra és a rizikófaktorokra vonatkozó kérdőíveket. Az újonnan megjelent cukorbetegségeket orvosi leletekkel is megerősítették.

A kutatási eredmények azt mutatták, hogy azon résztvevők körében, akik szigorúan ragaszkodtak a mediterrán étrendhez, jóval, mintegy 83%-kal alacsonyabb volt a diabétesz kialakulásának a valószínűsége.

Érdekes módon, ugyanezen emberek körében voltak a leggyakoribbak a cukorbetegség kockázati tényezői, úgymint idősebb kor, dohányzás, diabéteszes a családban. Emiatt esetükben magasabb előfordulási arány volt előre jelezhető. Az eredmények azonban mást mutattak – körükben szintén alacsonyabb volt e betegség kialakulásának valószínűsége.

Forrás:
www.sciencedaily.com
(ford.: Inántsy Tamás)
2008. május 30.

További cikkek a témában:
A mediterrán diéta
A cukorbetegségre megoldás a testedzés
A mediterrán étrend és a testmozgás hosszabb életet ígér?

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr98497301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása