Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Vércsoport-diéta: tény, vagy hókuszpókusz?

2008.02.12. 08:41 | iptamas | 2 komment

Címkék: cikkek fogyokura vercsoport

Nincs bizonyított tudományos alapja, mégis működik. Ha a vércsoportodnak megfelelően táplálkozol, lefogysz, egészségesebb leszel, telve energiával. Legalább is ezt ígéri Dr. D’Adamo, a vércsoport-diéta megalkotója, miközben orvostudomány állandó nemtetszését fejezi ki.

Az elmélet nem új, már 50 éve is akadtak orvosok, akik a vércsoportok szerinti kategorizálásban találták meg az egészséges táplálkozás kulcsát.

Az biztosan igaz, hogy nem vagyunk egyformák, és valamitől az egyik ember húst eszik hússal, és roppant jól van tőle, a másik viszont növényi táplálékokon él, és arra esküszik. Tehát nem kell hinni a vércsoport szerinti étkezésben, de érdemes kipróbálni.

Az elmélet úgy szól, hogy minden vércsoport rendelkezik egy saját, csak rá jellemző olyan anyaggal, ami miatt a szervezet bizonyos ételekre rosszul reagál, és ez vezet különböző betegségekhez, fizikai zavarokhoz. Ez határozza meg a gyomorsavtermelést és az emésztőenzimek működését is. Tehát ha a vércsoportodnak megfelelő táplálékokat fogyasztasz, akkor a szervezeted hatékonyabban emészti meg és hasznosítja az ételeket, aminek az eredménye egyrészt a fogyás, másrészt egy egészségesebb test.

Elhisszük, hogy ez egy genetikailag kódolt folyamat, amit az ember fejlődése hozott magával, ugyanakkor az is igaz, hogy az egyes vércsoportoknak engedélyezett táplálékok között sehol nem szerepel a csokoládé, a pizza vagy a somlói. Ráadásul D’Adamo a napi ajánlott étrendekben olyan alacsony kalóriára fogja a kedves diétázót, hogy elkerülhetetlen a fogyás, bármelyik vércsoport menüjét is követjük. Ezért, ha hosszabb távon szeretnénk alkalmazni a vércsoport-diétát, változtatnod kell az eredeti menün. Elég, ha annyit eszel a számodra kedvező, vagy semleges ételekből, amennyivel jól laksz, nem kell éhezned ahhoz, hogy a diéta kedvező hatásait hamarosan megtapasztald.

A te véred mire kötelez?

Az elsőnek létrejött 0-s típus a halászó-vadászó ember, akinek a fehérjében gazdag, szénhidrátokban szegény táplálkozás ajánlott. Fogyaszthat bármilyen húst, zöldséget, gyümölcsöt, ugyanakkor kerülnie kell a gabonákat, a tejtermékeket és bizonyos fajta olajos magokat is.

Az A típusba tartozó vándorló ősökkel rendelkező agrárnépek ennek ellentéteként sokkal több szénhidrátot fogyaszthatnak, ők bizony jól viselik a gabonákat, a növényi alapú, zsírszegény táplálkozást kell előnyben részesíteniük. Nem ajánlott számukra a hús, a tejtermék és az állati zsiradékok sem. Esetükben magasabb a kockázata a szív-érrendszeri betegségeknek, a cukorbetegségnek és a ráknak, gyengébb az immunrendszerük, mint a többi csoportnak.

A B vércsoportba tartozó mindenevők vannak a legszerencsésebb helyzetben, ami a betegségekre való hajlamukat illeti. Táplálkozásuk a mindenből-egy-kicsit kell, hogy legyen, ehetik a vörös húst, de nem ajánlott a csirke, viszont gabonákat és tejtermékeket, halat bátran fogyaszthatnak.

Az AB vércsoport a legújabban kialakult, legkisebb százalékban jelen lévő test-típus, nekik is a főként a vegetáriánus diétát ajánlja D’Adamo, időnként némi vörös hússal, hallal, tejtermékekkel tarkítva a menüt. Érzékeny gyomrúak, az immunrendszerük is erősítésre szorul.

A mozgás terén sem egyforma szervezetünk igénye. A 0-sak nagy intenzitású aerob és erő-edzésekre reagálnak jól, míg az A típusúaknak tai chi, a jógát és szolidabb aerob mozgás az előnyös D’Adamo szerint. A B-sek a túrázást, gyaloglást kombinálják relaxáló-nyújtó gyakorlatokkal, míg az AB-sek kifejezetten a meditációs jellegű, nyugtató hatású testmozgástól lesznek jól.

Napi mintaétrend

0-s vércsoport
Reggeli: Tükörtojás, alma vagy körte
Ebéd: Tonhalas zöldsaláta olívaolajos öntettel
Vacsora: Sovány marhasült grillezett paprikával, édesburgonyával és hagymával
Nass: Szilva

A-s vércsoport
Reggeli: 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér mogyoróvajjal, grapefruitlé
Ebéd: Brokkolikrémleves, lencsefőzelék
Vacsora: Zöldbabból, barna rizsből, dióból, zellerből és vöröshagymából készített saláta lollo-ra halmozva, olívaolajjal meglocsolva
Nass: Aszalt barack

B-s vércsoport:
Reggeli: Zabpehely fele vízben, fele tejben főzve, 1 banán belekarikázva
Ebéd: Héjában sült burgonya tejfölös juhtúróval és zöldsalátával
Vacsora: Báránysaslik sült paprikával, tzatzikivel és barna rizzsel
Nass: Zsírszegény natúr joghurt

AB-s vércsoport:
Reggeli: Natúr joghurt zabpehellyel és ananásszal
Ebéd: Mozzarella paradicsommal, olívaolajjal, rozskenyérrel
Vacsora: Pulykamell csíkok brokkolival, gombával, sárgarépával és hagymával sütve, barna rizzsel
Nass: Puffasztott rizsszelet túróval, szőlő

Forrás:
nana.hu
2008.02.12.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr2335914

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Aprenda a Evitar a Ejaculação Rapida 2018.04.11. 13:22:38

Gondolatok a hazai multiplayer játékról (1. rész - Call Of Duty 4) - LaLee's Blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KŐHEGYI MIHÁLYNÉ 2008.04.15. 11:42:34

SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI AZ ILLETÉKESEKET HOGY ÉN SZERETNÉK A VÉRCSOPORTOM SZERINT ÉTKEZNI DE!8MM-ES EPEKÖVEM VAN EZ BIZONY IGY NEM TUD MÜKÖDNI UGYE? ELŐRE IS KÖSZÖNÖM HA VÁLASZOL ERRE A KÉRDÉSEMRE TISZTELETTEL IBOLY.

iptamas 2008.04.16. 19:34:33

Kedves Ibolya!
Én magam azt tanácsolnám, hogy mindenképpen tessék konzultálni az orvossal, aki kezeli/kezelte Önt ezzel a problémával!
Jó egészséget,
iptamas
süti beállítások módosítása