Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Miért nem szívbetegek a maszájok?

2008.07.22. 21:27 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek husok testmozgas

A kutatók hosszú idő után végre megtalálták az okát, hogyan képesek az afrikai maszáj törzs tagjai elkerülni a szív- és érrendszeri betegségeket, miközben az étrendjükben jelentős arányban fordul elő állati zsír. A Karolinska Institutet tudósai szerint a sok gyaloglás állhat a rejtély hátterében.

Sok bizonyíték mutat arra, hogy a nagy mennyiségű állati zsíradék fogyasztása jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát. A kutatók ugyanakkor meglepődve tapasztalták, hogy Kenya és Tanzánia nomád lakói, a maszájok nagyon ritkán szenvednek hasonló betegségekben, annak ellenére, hogy étrendjük sok állati zsírt és kevés szénhidrátot tartalmaz.

Ez a tény már mintegy 40 éve ismert a tudósok körében, és felvetetődött az az elmélet is, mely szerint e törzs tagjai genetikai védettséget élveznek effajta betegségekkel szemben. Egy újabb tanulmányban azonban Dr. Julia Mbalilaki és munkatársai arra mutatnak rá, hogy sokkal inkább a maszájok aktív életmódja adhat választ a rejtélyre.

A tanulmányuk alapjául szolgáló kutatás során 985 középkorú nőt és férfit vizsgáltak meg, életstílus, étrend és szívbetegségek kockázata szempontjából. Közülük 130 volt maszáj törzsbeli, 371 farmer és 484 városlakó. Az eredmények megfeleltek a korábbi felmérések eredményeinek, miszerint a maszájok fogyasztják a legtöbb állati zsiradékot, ugyanakkor a legkisebb súly, normális vérnyomás és egészséges vérlipid-profil jellemzi őket.

A törzs tagjainak életmódját azonban még egy dolog különlegessé teszi: Az ő napi minimális energia-szükségletük 2500 kilokalória, szemben a farmerek 1500, ill. a városlakók 891 értékeivel. A kutatók szerint egy átlagos nyugati embernek napi 20 km erőltetett gyaloglást kellene ahhoz teljesítenie, hogy a maszájok energiafogyasztását elérje. A „titok” magyarázata tehát sokkal inkább a fizikai aktivitás szintjében, és nem valamiféle genetikai adottságban rejlik – állítja a tanulmány.

„Ez az első eset, hogy a maszájok körében teljes egészében vizsgáljuk a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket” – mondta Dr. Mbalilaki. „Tartsuk emlékezetünkben, mekkora távolságokat tesznek meg ezek az emberek gyalogszerrel, és máris érthetővé válik, hogy miért nem híznak el, és miért olyan kiegyensúlyozott vérük lipid-szintje”.

Forrás:
www.ScienceDaily.com
2008. július 20.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr85580671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása