Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Vörös borok, vörös húsok - mi a titok?

2008.06.30. 21:46 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: alkohol cikkek husok

bor vörös bor vörös húsok antioxidáns polifenol rák megelőzésMi a helyzet akkor, ha a vörös húsokat vörösborral együtt fogyasztjuk? Ha a kettő a gyomorban találkozik, a borban található, „áldásos” hatású vegyületek ártalmatlaníthatják a hús zsírtartalmának emésztése során felszabaduló káros anyagokat – állítják izraeli kutatók.

A tanulmány egy tudományos szaklapban (Journal of Agricultural and Food Chemistry) jelent meg június 11-én, és megerősíti a bor és egyéb polifenol-tartalmú élelmiszerek kedvező hatását.

Joseph Kanner és munkatársai rámutatnak, hogy a kutatók a borok kedvező – pl. a daganatos és szívbetegségek elleni – élettani hatásait magas polifenol-tartalmuknak tulajdonítják. Ez utóbbi vegyületcsoport nagy mennyiségben található gyümölcsökben és zöldségekben, és erőteljesen antioxidáns jellegű. Ugyanakkor az emberi szervezetben nehezen szívódik fel, és a kutatók számára fejtörést jelentett, hogy hol és hogyan fejtik ki kedvező hatásait.

A szakértők most egy laboratóriumi kísérlet során magyarázatot találtak erre a kérdésre. Ennek során patkányokat etettek vörös hússal, ill. vörös hús és vörösbor-kivonattal. A vörösbor-koncentrátum jelentősen csökkentette két, a zsírok emésztése során képződő, a sejtek számára mérgező melléktermék arányát. A kutatók szerint a gyomor mintegy „bioreaktorként” működik, amely lehetővé teszi a polifenolok – az említett mellett még további számos – kedvező hatásának létrejöttét.

Forrás:
www.sciencedaily.com
2008.június 30.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr57546781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása