Egy elgondolkodtató cikk:
A zöld tea jótékony hatását az emberek évezredek óta ismerik, különösen az ázsiai országokban. Egy ősi kínai közmondás szerint: „Inkább három napig étel nélkül, mint egy napig tea nélkül”. Egy csésze zöld tea akár 200 mg-nyi katekin nevű vegyületcsoportot is tartalmazhat, amelynek leginkább antioxidáns hatásáról tudtunk. Évszázadok óta közismert, hogy a zöld tea a szájüreg védelmében is fontos szerepet játszik, ez a tény pedig arra ösztönözte a kutatókat, hogy a vegyületcsoport antibakteriális hatását is megvizsgálják.
A ljubljanai National institute of Chemistry intézet kutatási alapján a zöld tea hatóanyagai még sok egyéb mást rejtenek. Ezek közül a katekinek hatékonyan blokkolják az egyik fontos baktérium-enzimet, amely sok klinikai gyógyszer célpontja is egyben. A katekinek hatásmechanizmusa hasonló e szerekéhez, amelyeket viszont eleddig nem tudtak alkalmazni komoly mellékhatásaik miatt.
„Az évszázadok óta fogyasztott zöld teában található katekinekhez hasonló vegyületekkel elkerülhetők a mellékhatások” – mondta Roman Jerala, a kutatás vezetője.
Ez a felfedezés további hatékony antibakteriális hatású vegyületek kifejlesztését teszi lehetővé.
Forrás:
www.ScienceDaily.com
2007.01.16.
(ford.: Inántsy Tamás)
(Megjegyzés: a ScienceDaily 2008. április 8-i cikke szerint a katekinek körébe tartozó EGCG (epigallocatechin-3- gallate) - egereken végzett kísérletek alapján - gátolja a mellrák kialakulását.)
További cikkek:
Utolsó kommentek