Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Ideális pH-érték - Savak és bázisok harmóniája

2008.03.05. 19:56 | iptamas | 5 komment

Címkék: cikkek savasodas

Az elmúlt években mind többen foglalkoznak a sav-bázis háztartás és a krónikus betegségek összefüggéseivel. Ha túl sok sav halmozódik fel a szervezetben, akkor is nyomokat hagy, amikor az még tüneteket vagy komolyabb betegséget nem okoz. Sokan úgy vélik: elég, ha néha salaktalanítanak vagy egy kis lúgos gyógyvizet isznak, s időnként lakmuszpapírral megmérik a vizelet vagy a nyál pH-ját. A szakemberek szerint azonban ezek az adatok nem megbízhatók, sőt gyakran félrevezetnek...


Mivel a sav-bázis háztartás zavarának súlyos következményei lehetnek (pl. szívinfarktus, trombózis, gyulladások, kopásos ízületi betegségek, daganat, gombásodás, fertőzések), érdemes időben felmérni, hogyan is áll a szervezet. Az elmúlt évtizedekben több próbálkozás is volt a szöveti pH korrekt mérésére, egyes módszerek bonyolultabbak és kevésbé megbízhatóbbak (lakmuszpapírral történő vizelet- vagy vérvizsgálat), míg mások precízebb és biztonságos eredményt adnak.

Sajnos, a rutin laborvizsgálatok nem tükrözik a sav-bázis háztartást, ráadásul a még panaszt nem okozó, rejtett "túlsavasodás" (acidózis) legtöbbször az orvosok számára is felderítetlen, és így kezeletlen marad. A savak állandó túlsúlya azonban nem marad konzekvenciák nélkül, ezért érdemes résen lenni.


SAVASÍTÓ ÖRÖMÖK


Acidózis leginkább életmódunknak köszönhetően alakul ki szöveteinkben:

Élvezeti szerek (kávé, alkohol, cigaretta...)

Mozgáshiány

Krónikus és túlzott stressz

Egészségtelen és rendszertelen étkezés, túlzott húsfogyasztás

Kevés folyadékbevitel

Gyógyszerek...

Rejtett acidózisban a vér-pH a megfelelő kompenzálóerőknek köszönhetően még a normális tartományban van, ám a "hulladékraktárak" már megteltek a feleslegben felhalmozott savas anyagcseretermékekkel.

Átmeneti acidózis alakulhat ki akut fertőzések, hasmenés, magas láz, gyulladások, nagyobb mennyiségben ürülő húgysav stb. miatt a lúgtartalék gyors elhasználódásakor. Mindaddig, míg ez a helyzet meg nem szűnik, folyamatosan fennáll az újabb megbetegedés veszélye, vagyis egyik fertőzés követi a másikat (az antibiotikumok is savasítanak!).

A krónikus acidózis: nagyon komoly betegségek formájában bukkan felszínre, pl. reumás ízületi gyulladás, köszvény, bőrgyulladások, bélnyálkahártya-gyulladás...

"Savhalál"-nál a végső katasztrófa sokféle arcot ölthet - veseelégtelenség, szívelégtelenség, májelégtelenség, emelkedett vércukor miatti kóma, daganat.


ÁRULKODÓ TÜNETEK


A savtöbblet megmutatkozik az ember arcán, külső jelei akár szemmel is láthatók a gyakorlottak számára.

A bőr szürkés, sárgás, petyhüdt, száraz, korpázó és kisebb-nagyobb pattanások, vörös foltok tarkítják.

A szemfehérje vöröses, mert a túlsavasodás miatti gyulladáskészség tükröződik rajta.

A nyelvet vastag sárgás-fehéres-barnás lepedék fedi, szélei ödémásak, a fogbenyomatot megtartják, esetleg néhol berepedezettek.

Az ajkak elkeskenyednek, világosak lesznek.

A haj és a körmök fénytelenné válnak, töredeznek, elvékonyodnak, a fejbőr korpázik, viszket. A körmökön néhol megvastagodások, másutt gödrök keletkeznek.

A szájszag nagyon kellemetlen lehet, ez a rosszul működő emésztőszervekben lezajló erjedési és rothadási folyamatok következménye.

A has puffadt, a széklet nehezebben vagy naponta többször is ürül - ilyenkor formálatlan, pépes.

A testszag rendkívül kellemetlen lehet a bőrön át távozó savas, csípős veríték és faggyú miatt.


MIT LEHET MEGTUDNI A SAV-BÁZIS EGYENSÚLYBÓL?


Létezik egy olyan technológia, mellyel egészen pontosan meg lehet határozni a vérből, vizeletből és nyálból a pH-t, a testnedvek elektron- és iontartalmát. A mért adatokból nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy melyik testnedvünkben mennyi sav vagy lúg van, hanem azt is, hogy ennek a hátterében milyen csökkent szervfunkciók állnak, és a jelenlegi állapot milyen betegségekre hajlamosít. Kiderül a szervezet jelenlegi energetikai szintje, és hogy mennyi a rejtett energiatartaléka, milyen a regene-rálódóképessége, illetve sejtszinten hány éves valaki. Ezt hívják a sejt miliő- vagy terrénvizsgálatának (BETA), ami már akkor adhat a megelőzés szempontjából fontos információt, amikor a véreredmények, a röntgen és az EKG még teljesen normálisnak tűnnek! Ha ezek után kapunk életmódtanácsokat, korrektebb eligazításban részesülünk, és többet tehetünk egészségünk érdekében.


dr. Balaicza Erika


MIKOR KÁROS?


Normálértékek: a vér-pH normálisan 7,3-7,45, a nyálé 6,5-6,85, a vizeleté pedig: 5,8-6,8 között mozog.

Acidózisról akkor beszélünk, ha a vér pH-ja 7,3 alatti. Ez csak extrémen súlyos betegségek esetén szokott kialakulni, mivel szervezetünk kiegyensúlyozza: pl. több savat választ ki a vesén át. Rejtett acidózisban nem jön létre pH-csökkenés a vérben, mert testünk kiegyenlíti az elváltozást: pl. több bázikus kalciumot juttat a vérbe - szükség esetén kioldja a csontokból.

Alkalóziskor a vér-pH 7,5 fölé emelkedik. Ez is csak extrém esetben szokott előfordulni: túlzott intenzív és gyors belégzés (hisztériás roham, nagy fájdalom, sokk) esetén, vagy nagy mennyiségű savvesztéskor és lúgos anyag elfogyasztásakor. Normális körülmények között a szervezet a kisebb eltolódásokat itt is képes kompenzálni.

 

Forrás:

www.gastroyal.hu

2005.08.02

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr31365672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gitta 2008.03.06. 08:41:19

Tamás! Nagyon örülök, hogy betetted ezt a cikket. Szerintem ezt a témakört már az iskolában kellene tanítani. Nagyon sokan egyáltalán nincsenek tisztában a szervezetünk alapvető működésével, a sav-bázis egyensúllyal. Azért is tetszett ez a cikk, mert NEM üzleti megközelítésű. Itt arra gondolok, hogy a legtöbb elsavasodással foglalkozó írás utolsó bekezdése így szól: "Nem baj, ha nem akar változtatni savasító életmódján, nem is kell. Csak vásárolja meg tőlünk a csodaszert xx ezer forintért (havi adag), és máris megoldódik minden problémája"
Pedig igenis változtatni kell, mert megéri.
A konkrét tennivalók, a lúgosító diéta gondolom az már egy másik cikk...

Kné M.Ilona 2008.06.11. 12:12:05

Azt szeretném tudni, hogy hogyan lehetséges a sav-lúg mérése a szervezetben?
Köszönömszépen!

Inántsy Tamás 2008.06.11. 17:57:25

Kedves Ilona!
Az alábbi cikkben van egy kis utalás a pH-mérésre is.
Üdvözlettel,
Inántsy Tamás
egeszsegestaplalkozas.blog.hu/2008/03/05/idealis_ph_ertek_savak_es_bazisok_harmoniaja

Veronika 2008.10.16. 07:08:41

Kedves Tamás!Szeretném öntöl megkérdezni,hogy hol lehet ph méréssel kapcsolatban papirhoz jutni amivel mérni lehet a savat a szervezetben.Mert sehol nem lehet kapni. Legyenszíves az email cimemre választ küldeni.Elöre is köszönöm Veronika. Az ára is érdekelne!

csoti mama 2009.04.24. 21:09:42

Sok mindent értek én,csak azt nem hogy én is töb mint 3éve járok egyik orvostol a másikhoz ,de három év alatt nem találtam egy olyan orvosra sem aki egyátalán komolyabban vette volna a dolgot,talán megprobálok ezen az emberen segiteni.Csak egy példa, bent feküdtem korházba azt ettem,ittam amit adtak és a vastag béltükrözés nem sikerült, rendesen mert nen tisztult ki,erröl én tehetek? Másik meg az ha azt modtam hogy ha ezt vagy azt gyogyszert szedem bevérzik a vizelet,vagy bedagad a lábam,vagy bevézik a szemem attól bisztos nem.De akkor mitöl? Nem az ovosnak kellene utánna nézni hogy mi lehet a baja? Már 3 éve küszködök,probálom eltalálni hogy hova menjek ki tudna vagy akarna segiteni.Házi orvosom az nem küld el semilyien szakvizsgálatra ,de minek.Nem tudom elképzelni hogy nem lehetne elviselhetöbbé tenni az életem.Sokszor telyessen kilátástalan az életem Mit csináljak? Kihez menjek,Melyik milyen szakorvoshoz?
süti beállítások módosítása