Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Napi két csésze kávé is veszélyes a kismamákra

2008.01.26. 17:57 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek terhesseg

Egy kaliforniai kutatóintézet új tanulmánya szerint a terhesség alatti kávéfogyasztás valós veszélyeket jelenthet, ugyanis az eredmények szerint azoknál a nőknél, akik naponta legalább 200 milligrammot vagy ezt a mennyiséget meghaladó koffeint fogyasztottak, kétszeresére nőtt a vetélés kockázata. A két csésze kávénak megfelelő mennyiség alatti kávéfogyasztás esetén is nőtt a vetélés kockázata, de itt nem jelentkeztek statisztikailag is kimutatható eltérések.

Egyes kutatók már korábban is felhívták a figyelmet a koffeinfogyasztás és a vetélés megnövekedett kockázatának veszélyére, néhányan azonban úgy vélekedtek, hogy a koffein valódi hatása ebben az időszakban már nem mérhető, mert a terhesség kezdete során reggelente jelentkező hányinger vagy hányás miatt a nők egy része már nem iszik kávét, ami a spontán vetélések miatt torzítja az eredményeket. De-Kun Li és munkatársai az American Journal of Obstetrics and Gynecology c. folyóirat online változatában közzétett tanulmányukban már figyelembe vették ezt a torzító hatást, de az 1063 San Francisco-i hölgyet vizsgáló felmérésükben mégis arra jutottak, hogy a koffeinfogyasztás valós veszélyt jelenthet a vetélés szempontjából.


A felmérésben résztvevő nők 1996 és 1998 októbere között estek teherbe, és miután a laborvizsgálatok során megállapították terhességüket, mindegyikükkel interjút készítettek azzal kapcsolatban, hogy az utolsó menstruációs időszak óta naponta mennyi kávét fogyasztottak: a kutatók azzal számoltak, hogy a 150 milliliteres, szokásos kávéadag (vagyis egy csésze kávé) 100 milligramm koffeint tartalmaz. A nők negyede a terhessége óta egyáltalán nem kávézott, 60%-uk viszont naponta legalább 200 milligrammnyi koffeint juttatott be a szervezetébe, 15%-uk pedig ennél is valamivel többet. Az eredmények azt mutatták, hogy a mérsékelt - a 200 milligramm alatti tartományba eső - kávéfogyasztás során is nő a vetélés valószínűsége, ez az eltérés azonban statisztikailag még nem bizonyult jelentősnek, 200 mg felett azonban már a duplájára (25,45% a kávét fogyasztó csoportban és 12,5% a kávét nem fogyasztó csoportban) nőtt ez a különbség - olvasható a MedPage Today oldalán közölt összefoglalóban.

Li és munkatársai ezek alapján azt javasolják a terhes nőknek, hogy egyáltalán ne, vagy csak kevés kávét igyanak a terhességük alatt, mivel tanulmányuk szerint a napi 200 milligrammnál több kávét fogyasztó nők a terhesség későbbi szakaszában is ki voltak téve a vetélés veszélyének. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a koffein pontosan milyen módon okozhat vetélést: korábbi tanulmányok szerint az egyik lehetséges magyarázat, hogy a koffein a méhlepényen átjutva a magzat szervezetébe kerül, amely azonban nem tudja azt megfelelően lebontani, így a koffein hatással lehet a sejtek fejlődésére és ronthatja a méhlepény véráramlását. Az Amerikai Szülészeti Kollégium egyelőre nem változtatja meg jelenlegi álláspontját, amely szerint a terhesség alatti, napi 200 milligrammos kávéfogyasztásnak nincsen értékelhető kockázata.

Forrás:
[origo] egészség

2008. január 25.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr32312619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása