Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Csontritkulás és a táplálkozás

2007.12.28. 18:24 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek csontritkulas

Nemcsak a túlzott táplálékbevitel jelenthet problémát, sok tápanyag bevitelének hiánya is betegséget okoz. Utóbbira példa az osteoporosis, azaz a csontritkulás.A csontváz növekedése és fejlődése sok különböző táplálkozási faktorral van kapcsolatban.

Ezek közül vannak, melyeknek hiánya a növekedést akadályozza, pl csökkent energiabevitel, fehérje, cink, és vannak olyanok is, melyek csontfejlődési rendellenességet okoznak - például az angolkór, mely a D-vitamin hiányának következménye. A legismertebb tápanyagok, melyeket kapcsolatba hozhatunk a csontokkal a kálcium, a D-vitamin, a fehérje és a foszfor. A jelenlegi ajánlások (Egészségügyi Világszervezet, 2003) szerint a csontjaink egészsége érdekében megfelelő mennyiségű kalciumot kell fogyasztani, optimalizálni kell a D-vitamin bevitelt a napfényen keresztül. A fizikai aktivitás is nélkülözhetetlen, csakúgy, mint az egészséges testtömeg megtartása/elérése. További fontos szempont a sóbevitel csökkentése, valamint a nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása.

Litván egyetemi kutatók megvizsgálták, milyen összefüggés van a csontok sűrűsége (denzitás), a tápláltsági státusz, az életkor és az antropometriai adatok között idős hölgyek esetében. Ehhez egy nemzetközileg validált „mini táplálkozási vizsgálatot” használtak, mely 4 fő részből áll: antropometriai adatok (testmagasság, testtömeg, BMI, bőrredő-mérés), általános értékelés, táplálkozási vizsgálat és egy szubjektív rész. A csontsűrűség (melyet a nem domináns kéz röntgensugárral történő vizsgálatával határoztak meg) rosszabb volt azoknál az idős asszonyoknál, akiknek antropometriai adatai a legkisebbek voltak (pl. alacsony testtömeg). Akiknek szervezete több fehérjét és zsírt tárolt, annak csontsűrűsége nagyobb volt, tehát összegzésként kijelenthető, hogy az életkor és a tápláltsági állapot szoros összefüggésben van a csontok sűrűségével, az alultáplált idős hölgyek esélye nagyobb a csontritkulásra. A csontritkulásban szenvedők étvágya általában rossz, és gyakrabban fordulnak elő szív- és érrendszeri panaszok is. Ez azért veszélyes, mert akár vérnyomás-ingadozás következtében eleshet a beteg, és osteoporosisos csontjai könnyebben törnek és nehezebben gyógyulnak.

Figyeljünk jobban táplálkozásunkra, kerüljük a szélsőségeket, hisz sem a túlzott, sem az alacsony tápanyagbevitel nem tesz jót egészségünknek.

Forrás:
www.fittelet.hu
2007.09.01.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr52272600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása