Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

C-vitamin a rák ellen: egy elmélet

2007.12.12. 10:42 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek vitaminok rak antioxidansok

A C-vitamin bizonyíthatóan részt vesz egyes rosszindulatú daganatok növekedésének gátlásában, de másképpen, mint ahogyan azt eddig a tudósok gondolták - állítják több éves, egereken végzett vizsgálatok eredményeire alapozva az amerikai John Hopkins Intézet kutatóorvosai.

 
Az eddigi elemzések azt mutatták, hogy bizonyos antioxidánsok - köztük a C-vitamin is - azzal vesznek részt a rák elleni védekezésben, hogy megkötik a sejtekre ártalmas oxidatív szabadgyököket, és ezzel megóvják a sejtek örökítőanyagát, a DNS-t a károsodástól. Újabb eredmények azonban arra utalnak, hogy a C-vitamin képes egy másik úton is meggátolni a rosszindulatú daganatsejtek növekedését .

A baltimore-i kutatók rákos elfajulást mutató emberi nyirok- és májsejteket ültettek be egerek két csoportjába - amelyek közül az egyiknak C-vitamint adtak -, és a sejtek terjedését, változását vizsgálták a környező szövetekben. Azt tapasztalták, hogy a vitamint kapó csoport nem azért került jobb állapotba, mert a DNS-állományban kevesebb volt a károsodás. "Ekkor gondoltunk először arra, hogy az antioxidánsok más mechanizmussal akadályozzák meg a daganatos sejtek növekedését" - tette hozzá Dr. Ping.

Amikor egy sejt oxigénhiányban szenved - ez különösen jellemző az intenzíven növekvő rosszindulatú tumorsejtekre -, akkor az ún. HIF-1 (oxigénhiány által indukált faktor) nevű fehérje helyes működése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy oxigén nélkül is képes legyen megfelelő mennyiségű energia gyártására - emelte ki Dr. Ping.

A tanulmány szerint azonban az említett fehérje csak nagy mennyiségű oxidatív szabadgyök jelenlétében képes kifejteni a hatását. A C-vitamin pedig azzal, hogy megköti ezeket a káros anyagokat, gátolja a fehérje működését, ezzel együtt pedig a daganatsejtek növekedését és terjedését a szervezetben.

"Felfedezésünk sokat segíthet az antioxidánsok hatásmechanizmusának valódi megismerésében, s így új, célzott daganatellenes kezelések kifejlesztésében" - emelte ki eredményeik jelentőségével kapcsolatban az orvoscsoport vezetője, Dr. Ping Dao.

Forrás:
[origo]

2007. szeptember 14.

Hogyan juthasz elegendő C-vitaminhoz tél folyamán is?

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr67256109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása