Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Jobban véd a gyümölcs, mint a C-vitamin tabletta

2007.12.06. 11:42 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek vitaminok

Egy olasz kutatócsoport megvizsgálta, hogy a gyümölcsfogyasztás vagy a C-vitamin tabletta formájában történő szedése védi-e jobban sejtjeink DNS-ét a káros oxidációs folyamatoktól. Eredményeik szerint a narancs fogyasztása jóval előnyösebb hatással bír, mint ha a vitamint önmagában szednénk.

A C-vitaminról régóta ismert, hogy szedése hatékony védelmet nyújt a skorbut, illetve a közönséges megfázás vagy nátha ellen is, a vitamin és a vitaminban gazdag gyümölcsök pedig ellenállóbbá teszik a sejtjeinkben lévő DNS-t a szerkezetét károsító különféle oxidációs folyamatokkal szemben. Ha hosszabb távon is teljes mértékben mellőzzük a C-vitamin, illetve a vitamindús gyümölcsök fogyasztását, akkor a DNS károsodása már jóval a skorbut látható jeleinek - például az íny vérzése - kialakulása előtt megkezdődik.

Serena Guarnieri (University of Milan) és munkatársai arra a kérdésre szerettek volna választ kapni, hogy vajon a C-vitamin tabletták formájában történő fogyasztása ugyanakkora hatékonysággal óvja-e meg DNS-ünket, mintha ugyanezt a vitaminmennyiséget gyümölcsök, például narancs fogyasztásával juttatnánk a szervezetünkbe. A vizsgálatban résztvevőknek egy pohár narancslevet, ugyanennyi C-vitaminnal dúsított vizet, illetve cukrozott vizet kellett inniuk: a narancslé és a vitaminos víz egyaránt 150 milligrammnyi C-vitamint tartalmazott, a sima vízben ezzel szemben egyáltalán nem volt vitamin. A három csoport tagjaitól a vizsgálatot követő 3, illetve 24 óra elteltével egyaránt vért vettek, és a vártnak megfelelően azt tapasztalták, hogy az első két csoportban megnőtt a vérplazma C-vitamin koncentrációja.

A vérmintákat ezt követően hidrogén-peroxiddal kezelték, amely egy oxidatív hatású vegyület, emiatt roncsolja a DNS szerkezetét. A DNS-t érintő károsodás meglepő módon mindkét mintavételt követően jelentősen kisebbnek bizonyult a narancslevet fogyasztó csoport vérmintáiban, mint a vitaminos vizet fogyasztóknál (a sima víz természetesen semmilyen védő hatást nem fejtett ki). "Egy korábbi tanulmányban már sikerült kimutatni a nagyobb mennyiségű C-vitamin önmagában történő fogyasztásának védő hatását, de a gyümölccsel összehasonlítva most mindez sokkal gyengébb volt, ami utal rá, hogy a szervezetben valami összetettebb dolog zajlik" - mondja Guarnieri. "Úgy tűnik, hogy az antioxidáns hatásért nem egyedül a C-vitamin a felelős."

A British Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány eredményeit többen is fontosnak értékelték: David Herber, a Kalifornia Egyetem kutatója például kiemelte, hogy a C-vitamin hatásait vizsgáló kutatások során ezek alapján azt is figyelembe kellene venni, hogy milyen étrend során kerül a szervezetbe. "A gyümölcsökben a C-vitamin mellett még sokféle jótékony hatású vegyület található, a közöttük lejátszódó kölcsönhatásokat pedig még nem tanulmányozták elég behatóan" - mondta Herber.

Egy korábbi tanulmány már felvetette, hogy a C-vitamin a gyümölcsökben található cukrokkal együtt fejti ki antioxidáns hatását, Guarnieri szerint azonban inkább a narancsban található karotinoidok, flavononok és a cianidin-3-glikozid nevű vegyület hatásait lenne érdemes tanulmányozni a közeljövőben.

Forrás:
[origo]

2007. április 26.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr91254214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása