Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Élő egészség: a joghurt II.

2007.12.05. 19:56 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek tejtermekek

Hogyan segít a joghurt?

A megfelelő minőségű joghurtok pre- és probiotikum tartalmuknál fogva alkalmasak a hasznos mikroorganizmusok visszatelepítésére, valamint fokozzák ezek termelődését és kolonizációját. A probiotikum-elnevezés csak az igazolt klinikai hatást kifejtő baktériumokat és élesztőgombákat illeti meg. Ezek a Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, rhamnosus (GG), Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum, Bifiodobaktérium longum, Streptococcus thermophilus, Saccharomyces boulardii, Enterococcus faecium. Megakadályozzák a veszélyes kórokozók megtelepedését, fontos szerepet töltenek be az emésztés folyamatában, valamint a koleszterin-anyagcserében; különféle vitaminokat (pl. K- és B-vitaminokat) termelnek és segítik ezek felszívódását. A prebiotikumok (pl. inulin, lactulóz) nem pusztulnak el a különféle emésztőenzimek hatására, így a vastagbélbe jutva képesek kifejteni jótékony hatásukat. Meggátolják a kórokozók megtapadását a bél belhártyáján, valamint az e baktériumokra veszélyes anyagok képződését segítik. Legnagyobb érdemük azonban, hogy fokozzák a probiotikumok termelődését és kolonizációját.

További előnyei

  • Könnyen emészthető állapotban tartalmaz létfontosságú tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjét, zsírt, és bioaktív anyagokat).
  • A tej savanyodása során a baktériumok különböző vitaminokat – pl. folsavat, niacint, biotint – termelnek, így ezek aránya az erjedés során akár 50%-kal is növekedhet.
  • Olyan aminosavak is találhatóak benne, amelyek a dopamin és a noradrenalin termelődéséhez elengedhetetlenek, így stressz esetén gyorsan kiürülnek a szervezetből. Ezeket érdemes egy pohár joghurttal pótolni.
  • Laktózérzékenyek is fogyaszthatják, mivel a benne található mikroorganizmusok a tejcukor nagy részét az erjedés ideje alatt már lebontották.
  • Nem csupán a vastagbélrák, hanem egyéb daganatos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepük van. Újabb kutatások tanúsága szerint a rendszeres joghurtfogyasztók körében a mellrák kialakulásának esélye jóval kisebb.
  • A benne lévő Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum és Streptococcus thermophilus baktériumokról kísérletek során bebizonyosodott, hogy csökkenthetik az akut fertőzéses eredetű hasmenés lefolyásának idejét.
  • Probiotikumai allergiás megbetegedések esetén is hatékonyak lehetnek, ezenkívül általános immunerősítők, mérséklik a haspuffadást, javítják a szervezet tápanyagfelvételét, segíthetik a gyomorfekély kezelését, és csökkentik a koleszterinszintet.

Melyiket válasszuk?

A kereslet növekedésével a joghurtok is egyre több változatban vannak jelen az üzletek polcain. A gyümölcsízű készítmények többsége különféle színezékek és aromák segítségével kapja meg jellegzetes zamatát, ezért válasszunk inkább natúr termékeket. Ezeket fogyasztás előtt idénygyümölcsökkel, vagy néhány kanál házi lekvárral is ízesíthetjük. Ne dobjunk ki pénzt utóhőkezelt darabokért sem! Hiszen ezekben a hasznos baktériumok nagy része (melyek 65 °C fölötti hőmérsékleten elpusztulnak) a hőkezelés (kb. 80°C) következtében már nincsen a joghurtban olyan formában, hogy az a egészségre pozitív hatással lehessen, ráadásul gyakran stabilizátorokat (pl. guargumit) is tartalmaznak! (vissza az I. részhez)

Őri Katalin

Források: Macosz.hu,Crohn-colitis.hu
www.vitaminsziget.com
2007-11-11

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr8253597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása