Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Túlsúlyos kismama, kövér gyerek?

2008.06.28. 21:22 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek terhesseg

terhesség kismama túlsúly súlynövekedés elhízás egészség gyerek szülésAzon kismamák gyermekei, akik túlzott súlyfelesleget halmoznak fel a terhesség ideje alatt, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak.

Egy amerikai tudományos szaklap cikke szerint azoknak a kismamáknak, akik terhességük idején az ajánlatosnál nagyobb arányú többlet-súllyal gyarapodnak, hétéves korukra a gyermekük várhatóan túlsúlyosak lesznek. A legnagyobb az elhízás kockázata azoknál az utódoknál, akik anyukája már a terhesség alatt is túlsúlyosak voltak, és a 9 hónap alatt további komoly súlyt halmoztak fel.

A későbbi túlsúlyosságot befolyásoló legkorábbi hatás a méhen belül érheti az embert, a terhesség idején fellépő súlynövekedés befolyásolhatja a méhben uralkodó, magzatot körülvevő környezetet, ily módon hosszú távon az elhízás kockázatát eredményezheti” – állítja Brian Wrotniak, a kutatások vezetője. „A várandósság idejére ajánlott testsúly-kontroll új és hatékony módja lehet a gyermekek elhízásának megelőzésére, napjainban ugyanis az USA-ban a kismamáknak csaknem a fele túllépi az ajánlott értéket”.

A kutatók egy 1959 és 1965 közötti nagyszabású felmérés adatai alapján 10.226 esetet vizsgáltak meg (eredetileg ennek a korábbi adatgyűjtésnek egészen más célja volt, a szélütés okaira próbált magyarázatot találni). Ennek során feljegyezték a gyerekek súlyát születéskor és 7 éves korukban, ill. az anyukák terhesség előtti és szülés előtt mért súlyát, életkorát és faji hovatartozását.

Az amerikai Institute of Medicine (IOM) korábban tett egy ajánlást arra, hogy a kismamák a terhességük alatt mekkora testsúly-növekedést produkáljanak. A normál testsúlyú nők számára 25-35, míg a túlsúlyosak számára mintegy 15-25 fontos (1 font= 0,37 kg) gyarapodást javasolt az intézet. A várandósságot megelőzően sovány, normális alatti súlyú anyukák esetében 28-40 font volt ez az érték.

A gyűjtött adatok szerint a vizsgált anyukák közül 11% gyarapodott a kívánatosnál nagyobb arányban, 24% normál, míg a fennmaradó 65% kisebb arányú testsúly-növekedést mutatott. „Mára ez teljesen megváltozott, minden második nő a javasoltnál nagyobb mértékben hízik a 9 hónap alatt” – állítják a szerzők.

Az IOM ajánlását szem előtt tartva, azoknak az anyukáknak, akik a javasoltnál jobban „gyarapodtak”, a gyerekeik 48%-kal esélyesebbek voltak az elhízásra, mint az ajánlott értéken belül maradó kismamákéi. Érdekes módon a javasolthoz képest kevésbé „gyarapodó” hölgyek gyermekei az első csoporthoz hasonló mértékben esélyesebbek voltak a későbbi elhízásra.

Forrás:
www.sciencedaily.com
2008. június 11.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr5543790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása