Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Gondolatok a rák megelőzéséről

2008.06.24. 19:54 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek rak

rák étrend immunrendszer terápia daganat diéta rák megelőzés

 

A Patika Magazin XIII/6. számában Valló Ágnes belgyógyász ír arról, hogy a tudomány mai állása szerint milyen tényezők játsszák a legfontosabb szerepet a rák kialakulásában.

Mik a feltételezett okok?

Ha egy betegséget meg akarunk előzni, fontos lenne az okokat minél pontosabban tisztázni – írja a cikk. A rákról azonban csak azt tudjuk biztosan, hogy nem egyetlen ok következtében alakul ki, hanem több tényező együttes hatásának eredménye. Ilyenek pl. a rákkeltő anyagok, egyes sugárzás-típusok, de szerepe van az étrendnek, az immunrendszer állapotának, bizonyos lelki tényezőknek is. Ezek egy részét nem, vagy alig-alig tudjuk elkerülni (gondoljunk pl. a szennyezett levegőre).

Csak nemrégiben kezdték az étrendet, a táplálkozási szokásokat a rák lehetséges okai közé sorolni. Kimutatták, hogy összefüggés van egyes ráktípusok előfordulása és az étrendben megtalálható zsír mennyisége között. Emellett úgy tűnik, hogy a súlyfelesleggel rendelkező egyedek fogékonyabbak erre a kórra.

Mi segítheti még a kialakulást?

Ha egy családban halmozott a rák előfordulása, az még nem feltétlenül jelenti, hogy öröklött hajlamról beszélhetünk. Mindenesetre ilyen esetekben fontos, hogy a családtagok fokozottabban vigyázzanak az egészséges életmódra. Mindenki szervezetében képződnek időről-időre kóros sejtek, ezeket azonban a megfelelően működő immunrendszer felderíti és megsemmisíti. Ha azonban annak működése csökkent mértékű, az nagy mértékben elősegítheti a rák kialakulását. A stressz hozzájárulhat az immunrendszer gyengüléséhez, ily módon a rák kialakulásához. Számos daganatos beteg számolt be arról, hogy a rák felfedezését megelőző időszakban (fél-egy évben) valamilyen súlyos lelki trauma érte (közeli hozzátartozó halála, válás, munkanélküliség stb.).

Valló Ágnes

belgyógyász

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr43536687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása