Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Az aerobik csökkenti az étvágyat

2008.06.16. 19:43 | iptamas | 1 komment

Címkék: cikkek fogyokura testmozgas

Egy friss tanulmány szerint három hónapos aerobik gyakorlás csökkenti a kalória-bevitelt, valamint a test zsírjának mennyiségét túlsúlyos emberekben. A szerzők szerint ezekért a hatásokért a központi idegrendszer egyik fehérjéje a felelős.

A santiago-i University of Chile Clinical Hospital kutatócsoportja arra a megállapításra jutott, hogy a csökkent mértékű ételfogyasztás, a fogyás és a testzsír csökkenése a BDNF nevű, az agyban termelődő fehérje mennyiségének növekedésével volt kapcsolatos. Korábbi bizonyítékok már arra mutattak, hogy ez a fehérje valamilyen módon összefügg az elhízással, az anyagcserével, a kutatók pedig feltételezték, hogy az étvágy csökkenésében szerepet játszik.

A vizsgálat előtt és a három hónapos program végén 15, 26 és 51 év közötti, túlsúlyos férfi és nő vérében mérték meg az említett fehérje mennyiségét. Kikérdezték őket étkezési szokásaikról, és kérték őket, hogy a vizsgálat ideje alatt folytassák tovább ugyanezt a megszokott módon - az alanyok nem tudták, hogy a vizsgálat egyik tárgyát éppen az elfogyasztott kalória mennyisége adja.

Az adatok szerint a kutatás végére a résztvevők testtömeg-indexe (BMI), derékbősége és vérnyomása egyaránt csökkent, elmondásuk alapján kevesebb kalóriát fogyasztottak. A három hónap végére a BDNF-szintjük jelentősen megnövekedett. "Minél magasabb BDNF-koncentrációt mértünk, annál nagyobb súly- és kalória-bevitel csökkenés volt megfigyelhető" - mondta A. Veronica Araya, a kutatás vezetője. "Elképzelhető, hogy A BDNF mennyiségének növekedése az étvágy csökkenéséhez vezet". Közvetlenül nem vizsgálták az étvágycsökkenést, viszont korábbi tanulmányok ezt megerősíteni látszanak.

Forrás:
www.ScienceDaily.com
2008. Június 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr38524419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

winnie1829 2010.07.30. 18:52:45

Szerintem ez így, ahogy a címben elhangzik, nem igaz. Vagyis, hogy :"Az aerobik csökkenti az étvágyat" - ez nem helytálló, bár lehet, hogy az elhízott vagy a túlsúlyos embereknél jelentkezik étvágycsökkenés.
Meg is indokolom, szerintem miért túlzás a címben foglalt állítás.
Általános iskolás korában leányunk, több más hasonló korú lánnyal együtt rendszeresen járt aerobik edzésekre, minimum heti 3x2 órát. Versenyeken, ill. bemutatókon is részt vettek.
A lányok életkora 8 és 15 év között váltakozott, lányom kb. 10-12 éves korában aerobikozott, tehát nagyjából 2 éven keresztül intenzíven foglalkozott az aerobikkal.
A lényeg az, hogy ennek ellenére az étvágya nem csökkent, sőt! Minden helyzetből képes volt enni, saját magam is elképedve láttam, mikor edzés után ezek az izmos, erős, "szikár" lányok megrohanták a pékséget, büfét, stb. és tekintélyes mennyiségű - nem éppen kalóriaszegény - élelmiszert vittek be szervezetükbe, rengeteg folyadékkal persze.
Kivétel nélkül, korra, testalkatra való tekintet nélkül mindannyian jó étvággyal voltak megáldva, akár pár hónapja vagy több éve űzték ezt a sportot.
Ezzel nem a tudományos kutatások eredményeit szeretném megkérdőjelezni, csak a cím megfogalmazását kifogásolom, amely szerintem megtévesztően nagy általánosságban kijelenti, hogy íme, itt a "csodaszer", az aerobik, ami csökkenti az étvágyat. Leányunk és akkori aerobikos társai azt hiszem rácáfolnak erre az általánosításra.
Az lehet, hogy a túlsúlyos, elhízott, avagy más korcsoporthoz tartozó embereknél fennáll az étvágycsökkenés az aerobik - vagy esetleg más sport, mozgás - hatására, de az általam ismert aerobikosoknál bizony nem állt fenn étvágycsökkenésnek még a gyanúja sem.
Úgy érzem, ezt le kellett írnom, annak ellenére, hogy nem kutattam a témakörben, orvos avagy tudós sem vagyok, csak egy szülő, aki saját tapasztalatát szerette volna megosztani másokkal, főleg azokkal, akik rögtön készpénznek veszik a főcímekben megjelenő, nemegyszer túlzó kijelentéseket.
További szép napot, üdv mindenkinek!
süti beállítások módosítása