A hagyományos mediterrán diéta komoly védettséget nyújt a 2-es típusú diabétesz ellen – állítja egy, a British Medical Journal honlapon megjelent cikk.
Ez a diéta a közelmúltban vált híressé – jellemzője a sok olivaolaj, gabona, zöldségek, gyümölcsök, dió, hal, ellenben csekély mennyiségű hús, tejtermék és alkohol. Közismert tény, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében jelentős szerepet játszik, de eddig keveset tudtunk arról, hogy mennyire hasonló a helyzet a cukorbetegséggel kapcsolatban.
Az említett tanulmány több mint 13.000, korábban a spanyolországi Navarra Egyetemen végzett hallgatót vizsgált meg. 1999 és 2007 között toborozták a résztvevőket, majd ezt követően nyomon követték étrendjüket és egészségi állapotukat.
Az alanyok először kitöltöttek egy 136 pontos kérdőívet, hogy a kutatók részletes képet kapjanak az étrendjükről. A kérdések az étkezés rendszerességére, a zsírok és olajok fogyasztására, a főzési módszerekre és az étrend-kiegészítőkre vonatkoztak.
Ezt követően kétévente töltöttek ki az étrendjükre, életstílusukra, egészségi állapotukra és a rizikófaktorokra vonatkozó kérdőíveket. Az újonnan megjelent cukorbetegségeket orvosi leletekkel is megerősítették.
A kutatási eredmények azt mutatták, hogy azon résztvevők körében, akik szigorúan ragaszkodtak a mediterrán étrendhez, jóval, mintegy 83%-kal alacsonyabb volt a diabétesz kialakulásának a valószínűsége.
Érdekes módon, ugyanezen emberek körében voltak a leggyakoribbak a cukorbetegség kockázati tényezői, úgymint idősebb kor, dohányzás, diabéteszes a családban. Emiatt esetükben magasabb előfordulási arány volt előre jelezhető. Az eredmények azonban mást mutattak – körükben szintén alacsonyabb volt e betegség kialakulásának valószínűsége.
Forrás:
www.sciencedaily.com
(ford.: Inántsy Tamás)
2008. május 30.
További cikkek a témában:
A mediterrán diéta
A cukorbetegségre megoldás a testedzés
A mediterrán étrend és a testmozgás hosszabb életet ígér?
Utolsó kommentek