A pasztörizálatlan házitej, vagy más, természetes módon előállított tejtermékek védelmet biztosítanak az allergiás és asztmás megbetegedésekkel szemben a vizsgált gyermekek lakóhelyétől függetlenül.
A készítmények pozitív hatása leginkább abban az esetben érvényesült, ha a gyermek már az első életévétől kezdődően rendszeresen fogyasztott belőlük. A teljes mértékben feldolgozatlan, vagy forralás nélküli tej fogyasztása azonban egyéb okokból továbbra sem javasolt. A nyers tej tartalmazhat olyan mikróbákat, melyek különböző betegségeket okozhatnak. Ilyenek például a szalmonella, vagy az Escherichia coli. A 'Clinical and Experimental Allergy" folyóiratban közölt vizsgálatot 14,893 gyermek bevonásával végezték el. Az 5 és 13 év közötti résztvevőket Európa városaiból választották, táplálkozási szokásaikat a szülők által kitöltött kérdőívekből ismerték meg. A házitej fogyasztása egyértelműen csökkentette az allergia, asztma kialakulásának kockázatát, lakóhelyre való tekintet nélkül.
Az eredmények igazolásához további vizsgálatokat végeznek. Kutatási szempont az is, hogy miként lehetne a terméket fogyaszthatóság szempontjából még biztonságosabbá tenni.
Forrás:
orvostkeresek.hu
Utolsó kommentek