Angol egyetemek (University of Exeter és Oxford) legújabb kutatásai eredményei szerint kapcsolat áll fenn a kismama étrendje és a magzat neme között. A tanulmány egyértelmű összefüggést mutat a fogantatás időpontjában történő magasabb energia-bevitel és a születendő fiúk aránya között.
A vizsgálatba 740, első gyermekkel terhes brit anyát vontak be, akik még nem tudták a születendő utód nemét. A kismamák adatokat szolgáltattak arról, hogy milyen étkezési szokásokat folytattak a terhesség előtt, ill. annak korai szakaszában. Ezután három csoportba sorolták őket aszerint, hogy a fogantatás tájékán mekkora napi kalória-mennyiséget fogyasztottak el. A legmagasabb energia-bevitelű csoportban a nők 56%-a fiút szült, a szemben a legalacsonyabb energia-bevitelű csoport 45%-ával. Ehhez hasonlóan, a fiúknak életet adó anyák általában változatosabban táplálkoztak, nagyobb mennyiségben fogyasztottak káliumot, kalciumot, C-, E- és B12-vitamint. Szintén határozott összefüggés állt fenn a reggeli gabonapelyhek fogyasztása és a gyermek fiú „volta” között.
Az állatvilágból régebb óta ismert tény, hogy az anyák gyakrabban adnak életet hím utódoknak akkor, ha magasabb rangot foglalnak el, vagy a táplálékforrások bőven állnak rendelkezésre. A jelenséget főleg gerinctelenek esetében vizsgálták, de megfigyelték ló, szarvasmarha és egyes szarvas-fajok esetében is.
Forrás:
www.sciencedaily.com
(ford.: Inántsy Tamás)
2008. 04. 23.
Utolsó kommentek