Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Diétával az infarktus ellen

2008.04.16. 19:28 | iptamas | 2 komment

Címkék: cikkek vernyomas

diéta étrend egészséges táplálkozás szív infarktus szívinfarktus megelőzés fehérje gyümölcs zöldség infarktus stroke diétaA magas vérnyomás csökkentésére előírt – állati fehérjében szegény, csekély mennyiségű, alacsony zsírtartalmú tejtermék, növényi fehérjékben, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag – diétát (DASH) tartó nők körében egyben alacsonyabb a szívinfarktus és stroke kockázata is – állítja egy friss tudományos írás.

A cikk megemlíti, hogy ez az étrend a jelek szerint a vérnyomás mind szisztolés (magas érték), mind diasztolés (alacsony érték) értékét csökkenti. A diéta emellett csökkenti a „rossz koleszterin” szintjét, emiatt az egészséges étrendi ajánlásokban pozitív példaként szerepel.

Teresa T. Fung és kollegái 88.517, 34-59 éves nővért, ápolónőt vizsgáltak meg egy tanulmány során, akiknek 1980-ig nem volt diabéteszük vagy szívrohamuk. 1980 és 2004 között a hölgyek hét alkalommal tettek jelentést a megelőző időszakban fogyasztott étrendjükről. Ezek nyomán a kutatók az alkotóelemei alapján kiszámolták annak DASH-értéket, vagyis hogy milyen mértékben felel meg a fentebb említett (DASH) kritériumoknak.

A 24 év alatt 2129 nő kapott nem halálos kimenetelű szívrohamot, 976-an hunytak el szívinfarktus és 2317-en stroke következtében. A diéta és az alacsonyabb szívroham-kockázat közötti kapcsolat egyértelműen kimutatható volt. A DASH-étrendhez leginkább hasonló módon diétázó „egy-ötödnyi” hölgynek 24%-kal kisebb volt az esélye szívrohamra, mint a legkevésbé hasonlító módon táplálkozó „egy-ötödnyi” társuknak.

A szerzők megemlítik, hogy hasonló vizsgálatok más csoportokban is szükségesek lennének. Hozzátették, hogy e diéta eredményei összevethetőek lennének egyéb, szívre jótékony hatású étrendekével, pl. a mediterrán diétáéval.

Forrás:
www.ScienceDaily.com
(ford.: Inántsy Tamás)
2008.04.14.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr65427068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

strucc1 · http://www.strucc.shp.hu 2008.05.20. 21:27:41

Tudták Önök, hogy Hazánkban minden nyolcadik percben meghal valaki szív és érrendszeri betegségben.
Nem mondom, hogy a strucchús erre a megoldás, de sokunkon segítene az biztos, ez a véleménye minden szív és érrendszeri megbetegedéssel foglalkozó kórháznak, szívsebész professzornak.

Az egészséges étrend, egészséges táplálkozás alapanyaga:

A strucchús, a vörös húsok kategóriájába tartozik, megjelenésében a marhahúsra emlékeztető, de annál valamivel sötétebb.
Alacsony zsír- és koleszterintartalma miatt fogyasztása feltétlenül javasolt gyermekeknek, várandós és szoptatós anyáknak, diétázóknak, sportolóknak,szív-és érrendszeri betegségekben, illetve magas vérnyomásban szenvedőknek.
A strucchús magas vas- és fehérjetartalma alapján mindenképpen az egészséges táplálkozás, egészséges étrend alapanyagául szolgál.
Kuriózumképpen említhető, hogy 100 gramm strucchúsban
háromszor annyi vastartalom van, mint a csirke, a sertés vagy akár a hal húsában, mégpedig olyan formában, hogy az emberi szervezetbe hoszszadalmas tranzakciók nélkül -
azonnal be tud épülni, és elősegíti a vörösvértestek képződését.

A strucc húsa alkalmas az általunk eddig ismert és fogyasztott összes húsétel elkészítésére. Saját, jellegzetes zamata van minden testrészének, mely vadhúsra emlékeztet.
A hús színe vörös, a fiatal marha húsára hasonlít. Kalória és energia szegény, koleszterin tartalma kicsi. A hús rostjai között nincsenek zsírszövetek, fogyasztása igen javasolt az egészséges étrend, egészséges táplálkozás betartóinak.
A felhasználásra kerülő húst ajánlatos az elkészítés előtt 24 órával bepácolni. Felhasználáskor 5-10 dekagrammal többet számítsunk a szokásos adagnál.
A strucc étkezési célra felhasználható részei:

ALSÓ COMB: a marhalábszárhoz hasonló, inas hús. Elsősorban pörköltnek, levesnek, apró és darálthúsnak kiváló.

FELSŐ COMB: az izomkötegeket könnyen szét lehet választani. lehártyázva, szeletelve kitűnő steak!

A HÁT HÚSA: színhús, amelye minden húsételnek alkalmas. Hasonló a marhafelsálhoz.

NYAK: ugyanannyi csigolyából áll, mint a csirke nyaka, de sokkal több hús van rajta. A marhafarokra megtévesztésig hasonlít. Rendkívül jó leves főzhető belőle.

ZÚZA: a szárnyasok zúzájára hasonlít, de lényegesen nagyobb, kb. 1-1,5 kg. A belőle készült pörkölt igen kiadós, zamatos.

MÁJ: súlya 1-1,5 kg. Mindenféle májétel elkészíthető belőle. Puhább mint a többi máj, jellegzetes íze miatt különleges csemege!

SZÍV: szintén a szárnyasokhoz hasonló, de nagyobb azoknál. Elkészítésének módja is hasonló.

GYOMOR: a marhabendőhöz hasonlít de annál húsosabb. A pacal kedvelői imádni fogják!

Elkészítése –delikátesz volta miatt – új kihívást jelent a konyha magyar mestereinek! Itt a lehetőség számukra, hogy új, egészséges ételeket alkossanak, nevük minél előbb ismert legyen a gasztronómia szerelmeseinek körében.


Könnyen emészthető

Kísérletekkel bizonyították, hogy a strucchús 77 százalékos víztartalmának túlnyomó többsége celluláris víz, amely magában az izomsejtben található, így a sütés-főzés során sem veszik el. Ezért emészthető könnyebben, mint vöröshús-társai.
Feltehetően ezek a felismerések vezettek oda, hogy világszerte rohamosan növekszik az érdeklődés a marhahúsra emlékeztető, de még annál is sötétebb vörös strucchús iránt. Magyarországon 2000-ben 256 struccfarmot tartottak nyilván, s úgy tűnik, az óriás madár tartása nálunk is életképes alternatíva a mezőgazdasági vállalkozók számára. A fogyasztóknak pedig a strucchús egy kis változatosság megszokott étrendjükben.

Akik már kóstolták, azok bizonyára "bennfentesként" emelik le az üzlet polcáról, mert ismerik és értékelik semmivel össze nem téveszthető zamatát. Azoknak, akik csak most barátkoznak a gondolattal, nem árt tudni, hogy a strucc húsának fehérjetartalma vetekszik a csirkéével, zsírtartalma és kalóriaértéke minimális, koleszterintartalma pedig csak fele, mint a csirkének. Vasban, foszforban, magnéziumban, káliumban gazdag, ezért a szakemberek különösen ajánlják várandós, szoptatós kismamáknak, diétázóknak, sportolóknak, testépítőknek, szív- és érrendszeri betegségben, magas vérnyomásban szenvedőknek, emésztési zavarokkal, bélpanaszokkal küszködőknek.


Üdvözlettel: Seprényi Zoltán Somogystrucc Egyesület

www.strucc.shp.hu

Tel: +36202634674

Fax: +3684365097

PuruFisch · http://www.puru.hu 2008.07.21. 12:09:14

Szeretnék én is segíteni Európában egyedülálló magyar készítményeinkkel. Édesvízi halból készítünk Somogy megyében Tabon virsli, párizsi, sonka jellegű készítményeket. ( A "jellegű"-t azért kell használni, mert törvényileg pl. sonkát halból nem lehet készíteni. Megjegyzem, hogy a hústartalma /halhús/ a sonkában 72%, ami igen kiemelkedő ebben a szegmensben! ) Mivel termékeink szálkamentesek, így gyermekbarát készítménynek is minősíthető! Akár már szendvicsben is fogyaszthat halterméket. Magyarországon kb. 32%-a az embereknek azért tart a halfogyasztástól, mert fél a szálkától ( Debreceni Egyetem felmérése), ezekkel a termékekkel ez kiváltható, megoldható! Tartósítószer-, glutén-, tej-, tojás-, nitrit, és mára már szójamentes minden készítményünk. Mivel édesvízi halból készítjük, így az Omega 3 tartalma alacsonyabb, mintha tengeri halból készítenénk, de egy másik magyar egyedülálló fejlesztéssel ezt megfelelően tudjuk emelni. Ezt a LINOM lencsíra olajjal, liszttel érjük el, és így az Omega 3:6 zsírsavarányt is a legoptimálisabb arányban tudjuk befolyásolni termékeinkben, ezzel segítve az egészséges táplálkozás híveinek.

Kérem Önöket, hogy fogyasszanak egyre jobb és egészségesebb MAGYAR élelmiszereket!

Tisztelettel: Puruczky András Puru Kft. ügyvezető

www.puru.hu
06/84-525-015

süti beállítások módosítása