A magas vérnyomás csökkentésére előírt – állati fehérjében szegény, csekély mennyiségű, alacsony zsírtartalmú tejtermék, növényi fehérjékben, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag – diétát (DASH) tartó nők körében egyben alacsonyabb a szívinfarktus és stroke kockázata is – állítja egy friss tudományos írás.
A cikk megemlíti, hogy ez az étrend a jelek szerint a vérnyomás mind szisztolés (magas érték), mind diasztolés (alacsony érték) értékét csökkenti. A diéta emellett csökkenti a „rossz koleszterin” szintjét, emiatt az egészséges étrendi ajánlásokban pozitív példaként szerepel.
Teresa T. Fung és kollegái 88.517, 34-59 éves nővért, ápolónőt vizsgáltak meg egy tanulmány során, akiknek 1980-ig nem volt diabéteszük vagy szívrohamuk. 1980 és 2004 között a hölgyek hét alkalommal tettek jelentést a megelőző időszakban fogyasztott étrendjükről. Ezek nyomán a kutatók az alkotóelemei alapján kiszámolták annak DASH-értéket, vagyis hogy milyen mértékben felel meg a fentebb említett (DASH) kritériumoknak.
A 24 év alatt 2129 nő kapott nem halálos kimenetelű szívrohamot, 976-an hunytak el szívinfarktus és 2317-en stroke következtében. A diéta és az alacsonyabb szívroham-kockázat közötti kapcsolat egyértelműen kimutatható volt. A DASH-étrendhez leginkább hasonló módon diétázó „egy-ötödnyi” hölgynek 24%-kal kisebb volt az esélye szívrohamra, mint a legkevésbé hasonlító módon táplálkozó „egy-ötödnyi” társuknak.
A szerzők megemlítik, hogy hasonló vizsgálatok más csoportokban is szükségesek lennének. Hozzátették, hogy e diéta eredményei összevethetőek lennének egyéb, szívre jótékony hatású étrendekével, pl. a mediterrán diétáéval.
Forrás:
www.ScienceDaily.com
(ford.: Inántsy Tamás)
2008.04.14.
Utolsó kommentek