Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Magyarország és a világ - tömeges elhízás

2008.05.25. 15:14 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek magyarok

A TÁRKI (Társadalomkutatási Intézet) nyilvánosságra hozta kutatási eredményeit a magyarok saját testükről alkotott képének vizsgálatáról. Ebből világosan kiderül, nálunk is érvényesül, ami a fejlett országokban: a lakosság tömegesen és viszonylag rövid idő alatt hízik.

A vizsgálatban ezer, 18 éven felüli személyt kérdeztek ki. Többek között érdeklődtek a kérdezettek önmagukról kialakított testképéről, arról, hogy saját alkatukat melyik kategóriába (sovány, normál, kövér) sorolják. A kapott adatokból különféle következtetéseket vontak le, például a társadalmi helyzet és a testsúly, az élelmiszergyártók és a lakosság elhízása közötti összefüggésekről.

Súlyos következményekkel jár az elhízás

A túlsúly és az elhízás szövődményeként kialakuló betegségek, illetve az azok gyógyítására fordított kiadások évről évre emelkedő összege világszerte gondot jelent a gazdaságilag fejlett országokban. Éppen ezért az elhízást az Európai Unió szakemberei az elkövetkezendő évtized egyik legsúlyosabb egészségügyi problémájaként értékelik. Vizsgálják, hogyan tudnák elejét venni a lakosság további súlygyarapodásának, illetve miként tudnának segíteni a már elhízottakon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a világon legalább 400 millió kórosan elhízott személy élhet, és legalább 1,5 milliárd a túlsúlyosok száma. Európában 10 év alatt háromszor annyi lett a kövér ember, mint 1997-ben volt. A szakértők szerint, amennyiben ez a trend tovább folytatódik, 2010-re az európai népesség 20 százaléka (150 millió ember) lesz túlsúlyos, a gyerekek közül pedig 15 millióan szenvednek majd ettől a problémától.

A jelenség súlyos társadalmi hatásai között említik az iskolai teljesítmény romlását, az eleve hátránnyal induló pályakezdést, később pedig a kialakuló súlyos betegségek (magas vérnyomás, cukorbaj, szív- és keringési problémák, a rák bizonyos fajtái stb.) megjelenésének fokozott kockázatát. A WHO még 1998-ban krónikus betegséggé minősítette a kövérséget, és legyőzésére különféle stratégiákat dolgozott ki.

Az uniós statisztikák szerint évente több tízmilliárd eurónyi kiadást jelent a tagországok egészségügyi rendszereinek a kövérség által okozott betegségek gyógyítása, illetve az azok miatt kieső munkaidő kára. Becslések szerint a tagországok éves GDP-jének akár az 1 százalékát is elérhetik ezek a kiadások, az egészségügyi büdzsének pedig akár a 6 százalékát is felemésztheti az elhízottak gyógyítása.

Fogyásért jutalom olaszoknak, finneknek

A kövérség okozta problémák súlyosságát felismerve, néhány tagország egyes régióiban az adott terület egész lakosságához eljutó, erőteljes kampányokat szerveznek. Ezek célja a tömeges életmódváltás elérése. Egy észak-olasz tartomány egyik városának polgármestere például 50 euróval jutalmazza a 8 ezer lakosú település fogyni hajlandó lakóit. Az összeget a nők 3, a férfiak 4 kiló egy hónap alatti leadásáért kaphatják meg, és további 100 euróban is reménykedhetnek, ha fél éven belül nem híznak vissza. Az olaszok szándéka, hogy a kampányt országossá teszik.

Finnországban is az anyagi ösztönzés módszerét vetették be, ám ott a súlycsökkentést felmutatni tudók nem pénzt kapnak, hanem a lefogyott kilókért 400 eurós utalványt, amelyet a szerencsés fogyókúrázó különböző rehabilitációs kúrákra, fitnesz kezelésekre használhat fel. A finn egészségbiztosítónak megérte a befektetés, mert a sikeresen lefogyókra költött pénz a töredéke annak a 260 millió eurónak, amit évente a kövérek gyógyítására kénytelenek fordítani. A finnek hasonló módon ösztönzik az alkoholról és a dohányzásról való leszokást is, mégpedig átütő sikerrel.

Nem gondolják magukról, hogy fogyniuk kellene

A TÁRKI aktuális felmérése szerint a magyarok jelentős része hajlamos a saját testéről való torz kép kialakítására. A lakosság 65 százaléka úgy gondolja magáról, hogy a normál testsúlyúak kategóriájába tartozik, holott a valóságban ez csak a 40 százalékukra igaz. Túlsúlyosnak vagy elhízottnak pedig pusztán a 26 százalékuk látja magát, pedig a valóságban a népesség 53 százaléka tartozik ide. Soványnak tartja magát 9 százalék.

A veszélyesen kövérek 28 százaléka úgy gondolja, hogy normál testalkata van és nincs szüksége fogyásra. A kórosan alultápláltak között is vannak, akik normális súlyúak tartják magukat. Legszembetűnőbb volt az énkép és a realitás közötti különbség a kifejezetten kövérek 2 százalékánál, akik soványnak hiszik magukat.

A testsúlyukat normál kategóriába sorolók többsége a kövér, felsőfokú végzettségű, még aktív, munkába járók körébe tartozik. A középkorú vagy nyugdíjas korú nők valamivel reálisabban látják a testüket. Náluk 30-35 százalékos a kövérségüket beismerők aránya. A sovány és normál testalkatúak többsége a fiatalok, illetve a diákok körében található.

(lóránth)

Forrás:
www.natursziget.com
2008. május 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr89486712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása