„Amit eszel, azzá leszel” – tartja a mondás. Ez igaz lehet, de egyes kutatások szerint még inkább azzá válunk, amit az anyukánk evett! A kismama által terhesség idején fogyasztott táplálék ugyanis alapvető fontosságú lehet a magzat egészsége szempontjából.
Jól ismert tény, hogy a kisebb csecsemők nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek szívbetegségekben, cukorbetegségtől, magas vérnyomástól. A legutóbbi időkig azt tartották, hogy a teherbe eséstől kezdődően folytatott egészségtelen táplálkozásnak lehetnek káros hatásai.
Adam Watkins és kollegái szerint azonban a leendő anyuka étrendje létfontosságú a magzat egészsége szempontjából – már a fogantatás előtt. Úgy gondolják, hogy érése során a petesejtre, annak vitalitására komoly hatással van az anya táplálkozása.
A kutatók egereken végeztek kísérleteket. Egy speciális, alacsony fehérje-tartalmú diétán tartották az állatokat a peteérés idején, majd pároztatták őket. Az eredmény meggyőző volt, a született ivadékok számos betegségtől szenvedtek. – „Magas vérnyomás, a keringési rendszer betegségei, veseproblémák egyaránt előfordultak az utódokban”.
"Ezek az eredmények természetesen nem ültethetők át az emberi viszonyokra, de jól mutatják a vizsgálatok fontosságát ebben a témakörben".
Forrás:
www.sciencedaily.com
(ford.: Inántsy Tamás)
2008.04.15.
Utolsó kommentek