Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

A vércsoport szerinti diéta alapjai 1.

2008.04.01. 16:33 | iptamas | 3 komment

Címkék: cikkek vercsoport

vércsoport diéta vércsoport szerinti diétaA probléma ismerős lehet: látszólag teljesen egészségesen étkezünk, teljes értékű táplálékokat fogyasztunk, megfelelő napszakokban és évszakokban – mégis fáradékonynak, feszültnek, „nem jól” érezzük magunkat, emésztési, esetleg súlyproblémáink vannak. Az ok az élelmiszerek (helytelen) kiválasztásában is kereshető.

Az orvosi kutatásban régóta köztudott, hogy az úgynevezett egészséges élelmiszerek nem mindenki számára egyforma mértékben hasznosak. Mégis csak viszonylag későn, James és fia, Peter D’Adamo fedezte fel hosszas kísérletek után ennek az okát. Felismerték, hogy az egyes emberek vércsoportja döntően befolyásolja, hogy bizonyos élelmiszereket elbírnak-e vagy sem.
 
A vércsoport szerinti diéta fő tézise abban áll, hogy nem minden élelmiszer alkalmas minden vércsoportú ember számára. Dr. James D’Adamo az ötvenes években felfigyelt arra, hogy egy szanatórium betegei, akik egy egységes, „egészséges” menüt kaptak, teljesen eltérő módon reagáltak. Egy részükre nagyon kedvező hatással volt az étrend, míg másoknak inkább ártott. D’Adamo felvetette, hogy mindennek a vércsoporthoz lehet köze.

Ezért meghatározta a betegek vércsoportját, és elkezdte vizsgálni, hogy az egyes vércsoportúak hogyan reagálnak a különféle ételekre. Az eredmény megdöbbentő volt: közvetlen összefüggés volt kimutatható a vércsoport és a táplálkozás között. D’Adamo fia, Peter később tudományos kísérletekkel ellenőrizte, rendszerezte és kiegészítette apja elméletét.

Az élelmiszerek három csoportja

Peter D’Adamo szerint az élelmiszerek három csoportba oszthatók: olyanokra amelyeket az adott vércsoportúba tartozók nagyon jól bírnak, tehát „ideálisak”; olyanokra, amelyek „károsak”; valamint a „problémamentesekre”, amelyeknek nincs különösebb hatásuk az anyagcserénkre, és ezért étrendünk hasznos kiegészítői lehetnek.

A vércsoport és a táplálék hasznosítása

Az egyes vércsoportú egyének eltérő mértékben képesek az egyes élelmiszereket megemészteni – ennek oka az emberiség fejlődéstörténetében keresendő. Az evolúció során az ember új élettereket hódított meg, és újfajta táplálékforrásokkal találkozott. Ez az emésztőrendszert, az anyagcserét és az immunrendszert új feladatok elé állította. Mutációk során az ősibb 0-s vércsoportból három új vércsoport alakult ki, amelyek jobban alkalmazkodtak az új körülményekhez.

A 0 vércsoport

A nullás vércsoportú emberek 40 ezer évvel ezelőtt Afrikában éltek. Táplálékuk alapját a hús képezte, emésztőrendszerük alakulásában döntő szerepet játszott az állati fehérje nagy aránya. Ennek a csoportnak a mai napig nincs gondja a hús megemésztésével. De mintegy 30 ezer évvel ezelőtt az ember a zsákmányt űzve elhagyta Afrika szavannáit, és olyan élettérbe került, ahol kevés volt a vad, és új táplálékforrás után kellett néznie.

Az A vércsoport

Ez a vércsoport mintegy 25-15 ezer évvel ezelőtt jelent meg Közép-Keleten és Ázsiában. A nomád vadászok letelepedtek, földművelésbe kezdtek, táplálkozásukban jelentős szerephez jutottak a gabonafélék és egyéb növények.
Az új vércsoport gyorsan elterjedt. Génjei eljutottak Európába, ahol ma is igen gyakori.  

A B vércsoport

15-10 ezer évvel ezelőtt a Himalája és India között alakult ki. Ebben a régióban a rideg klíma, a rendszertelen és igen egyoldalú táplálkozás a jellemző. A fermentált tejtermékek, mint pl. joghurt, kefir, sajt jelentették a táplálkozás igen fontos alkotóelemeit.
Az évszázadok során a nomádok a völgyekbe vándoroltak: a B vércsoport sokáig Délkelet-Ázsia és a széles európai sztyeppék lakóira volt jellemző.

Az AB vércsoport

Ez a vércsoport csak 1200-1000 évvel ezelőtt jelent meg. Késői kialakulása miatt ma is nagyon ritka. Akkor jelent meg, amikor az új népvándorlások során a kelet- és közép-európaiak A vércsoportja az ázsiai mongolok B vércsoportjával keveredett. Az AB vércsoportú emberek a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozást bírják a legjobban. A gyomor-bél traktus nem elég erőteljes sem az A-ba, sem a B-be tartozók számára tipikus táplálék feldolgozásához. Elvileg tehát nem lehet azt mondani, hogy az AB-sek számára jó lesz az A-soknak vagy B-seknek ideális étrend.

Felhasznált forrás:

Christopher J. Hammond - Vércsoportdiéta testkontrollal
Magyar Könyvklub, 2001.

A vércsoport szerinti diéta alapjai 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr28402067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gitta 2008.04.02. 08:44:06

Szia Tamás!

Ezek szerint az én őseim afrikában élő vadászok voltak, és csak húsokon éltek. DE ÉN NEM TUDOM MEGENNI A HÚST! Ez mitől lehet? Talán mert én gondolkodom, és tudom, hogy mi a telített zsír, meg a húgysav, stb. Vagy mert épp annak a 0-ás vércsoportúnak vagyok a leszármazottja, aki már akkor, 30 ezer évvel ezelőtt sem szerette a húst, és kivezette társait a szavannából, és felfedezte, hogy milyen finom a gyümölcs, meg a zöldségek?

Egyébként sem hiszem, hogy én afrikai vadászok leszármazottja vagyok, mert az valahogy látszana a bőröm szinén... és nem lennék fehér bőrű és vörös hajú.

A fenti megközelítés szerintem elnagyolt, egyoldalú. Ezek szerint az eszkimók mind 0-ás vércsoportúak, hiszen ők tényleg csak bálnahúson élnek ősidők óta, szinte a mai napig?

Az az állítást, hogy "nem minden élelmiszer alkalmas minden vércsoportú ember számára", ezt én így módosítanám: "nem minden élelmiszer alkalmas minden ember számára ", hiszen nem vagyunk egyformák, így ami nekem jó, azt talán neked nem annyira, és fordítva. De hogy ennek mi köze van a vércsoporthoz... kíváncsi lennék azokra a tudományos bizonyítékokra, ami alapján ezeket leírta D'Adamo.

iptamas 2008.04.03. 09:36:37

Szia Gitta!
Bizonyos dolgokban azt kell mondjam, nem értek egyet veled. Kutatók szerint az emberiség bölcsője Afrikában volt, ettől még nem kell, hogy ez ma is látsszon a bőrünk színén. Tudom, ezt nem halálkomolyból írtad.
A másik dolog, én magamon, és több rokonomon, ismerősömön tapasztalom, hogy valami alapja bizonyosan van ezeknek a dolgoknak. Pl. egyik B-s ismerősöm megőrül a tejért, én (A) pedig ma már rá sem tudok nézni (mármint a tejre :O)). Viszont imádom a gyümölcsöket, elvagyok a zöldségekkel. És úgy látom, hogy sok ember inkább megszokásból táplálkozik, nem annyira a meg érzéseire hagyatkozik étkezésnél sem. Egyelőre ennyi.
Szép napot,
iptamas

átok 2009.07.07. 17:02:45

40 ezer év azért nem 5 perc, szal sztem annyi idő alatt sok minden változhat. ezt asszem evolúció néven emlegetik az okosok. akár a bőrszín is, gondoljunk csak jacksonra. na jó most csak hülyülök. egyébként példának ő sem rossz, hiszen a környezete miatt szánta rá magát erre a buta lépésre. tehát a környezet és a neveltetés hajlamosít. akár húsevésre, akár növényevésre...
süti beállítások módosítása