Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Kövérségre programozzák a magzatot bizonyos vegyi anyagok

2008.01.23. 18:53 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek terhesseg

"Bizonyos, a környezetünkben közönségesen előforduló, embergyártotta vegyi anyagok, amelyek felborítják a hormonháztartást (endokrin diszruptor hatásúak), képesek megváltoztatni a magzat génjeinek működését: módosítják a bébi anyagcsere rendszerét és elhízásra hajlamossá teszik."

"Az ilyen személy - bár ugyanazt és ugyanannyit eszik, ugyanannyit mozog, mint a többiek, akik normális anyagcsere rendszerrel születtek, mégis elhízottá válhat, míg a többiek nem" - állítja kísérletei alapján Frederick vom Saal a biológiai tudományok professzora (University of Missouri-Columbia, USA).

Laboratóriumi állatkísérletekben, egereken vizsgálta az endokrin diszruptor kémiai anyagok (többek között a bisfenol-A-nak) hatását. Megállapította, hogy ezeknek az anyagoknak a hatása következtében az egerek nagyon alacsony súllyal születtek, és rövid idő alatt abnormálisan nagy súlygyarapodást értek el. Ahogy felnőttek, egyre inkább elhíztak, és kövérek is maradtak egész életük folyamán.

Vom Saal professzor tanulmányozta a kis súllyal született csecsemők életútját is, és azt figyelte meg, hogy hasonlóan gyors súlygyarapodással kompenzálják a méhen belüli lemaradást, ami aztán egész életre szóló elhízáshoz vezet.

A kissúlyú csecsemők egy olyan metabolikus (anyagcsere) rendszerrel születnek, amely az éhezés körülményeire van programozva. Az ilyen típusú szervezet arra van beállítva, hogy minden táplálékot, amit kap, maximálisan hasznosítson.

"Ha ez a gyermek nem egy nélkülöző világba születik, hanem a zsíros ételek és a gyorséttermek világába, akkor következnek a problémák."

"Bár örököljük a génjeinket, nagyon fontos, hogy az örökölt gének hogyan fejlődnek az élet legkorábbi szakaszában, mert ennek fontos szerepe van az elhízásra és a betegségre való hajlam kialakulásában."

"A normálistól eltérő anyagcsere rendszerrel született embereknek nagyon különleges életmódot kell követniük, ha el akarják kerülni a kövérséget - mert az ő anyagcseréjük másként működik" - jegyezte meg vom Saal.

Kutatások tömegére volna szükség, hogy megállapítható legyen, melyek azok a vegyi anyagok, amelyek kiváltják ezt a hatást. Jelenleg - nagyjából - 55 000 vegyi anyagot gyárt és használ fel az emberiség. Ezek közül körülbelül 1000 lehet a hormonháztartást befolyásoló (endokrin diszruptor) anyag.

Endokrin diszruptor vegyületek megtalálhatók sok mindennapi tárgyunkban: a műanyag palackokban, dobozokban, növényvédőszerekben, elektronikai termékekben....

Forrás:
eletmod.halmaz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr65307801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása